20.4.12

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αμείβονται λιγότερο από τους άντρες! ...


Σημαντικές μισθολογικές διαφορές παρατηρούνται ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες δημοσιογράφους όπως προκύπτει σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 δημοσιογράφοι από 16 χώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διαφορά στις... αμοιβές ανδρών - γυναικών που διεξήγαγε το Συμβούλιο Ισότητας Φύλων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων παρουσίασε το απόγευμα η Κέρστιν Κλάμροθ (Kerstin Klamroth) στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από το 2009 έως το 2011, οι γυναίκες δημοσιογράφοι πληρώνονται 19% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους στην Ευρώπη, λαμβάνουν λιγότερα επιδόματα και οι περισσότερες απ΄αυτές, εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

«Επιπλέον, το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άντρες αι γυναίκες είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες από 30 έως 45 ετών» ανέφερε η κ. Κλάμροθ.

Ειδικά στη Γερμανία, σε έρευνα που έγινε σε 3.000 αυτοαπασχολούμενους (freelance) δημοσιογράφους, προέκυψε ότι οι γυναίκες πληρώνονται για την εργασία τους 32% λιγότερο από τους άνδρες! Γενικότερα πάντως, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι τα πρώτα «θύματα» των μέτρων λιτότητας και αν και έχουν τα ίδια προσόντα, δεν προάγονται όσο οι άνδρες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός μου είναι ίδιος εδώ και 20 χρόνια, ενώ πριν από περίπου 10 χρόνια, η μισθολογική μου διαφορά με τους άνδρες συναδέλφους, ήταν 1.500 ευρώ» ανέφερε η Ντομινίκ Πρανταλί (Dominique Pradalie) από την Γαλλική Ένωση Δημοσιογράφων.

«Στους δημοσιογραφικούς κύκλους δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων», συμπέρανε η κ. Πρανταλί καλώντας τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αναλάβουν δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: