5.4.12

Του υπό κατάθεση νόμου το... κιγκλίδωμα...


Σε επανωτά σχέδιο νόμου-σκούπα που βρίσκονται σε συζήτηση και ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί κάποιος να βρει δεκάδες νέες ρυθμίσεις για το χώρο των media.

Δημοτικά ραδιόφωνα βάζουν λουκέτο, η ... δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο καταργείται μεν αλλά παρατείνεται το καθεστώς ως το τέλος του 2012. Ρυθμίζεται το ψηφιακό τηλεοπτικό τηλεοπτικό χάος με την κατάργηση της διαδικασίας χορήγησης των αδειών. Χαρίζονται τέλη στα ελεύθερα και συνδρομητικά δίκτυα. Γενικά γίνεται της μουρλής στη ρύθμιση.

Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες δίνοντας εξετάσεις στα στελέχη της τρόϊκας που σε ότι αφορά τα media, συνήθισαν την ελληνική εκδοχή της νομοθετικής τάξης. Απλώς καταργούμε μια ρύθμιση παλαιού νόμου και βάζουμε στη θέση της μια άλλη που μας βολεύει.

Για όποιον έχει κουράγιο να ξεφυλίσσει τα τρία πολυνομοσχέδια-σκούπα, του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώνει πως το κράτος βάλθηκε να περάσει όλες τις ρυθμίσεις που δεν φρόντισε 20 χρόνια τώρα. Έτσι καταργεί το νόμο Ρουσόπουλου για την ψηφιακή τηλεόραση και καθορίζει νέα διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση. Στα ντεσού της υπόθεσης είναι πως δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ τηλεοπτικές άδειες.

Όταν το κράτος θα αποφασίσει το πως θα ρυθμίσει τις συχνότητες(επίκειται για αυτό υπουργική απόφαση- ο περίφημος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων) τότε θα κάνει δημοπράτηση για τους "παρόχους δικτύου". Σύμφωνα με τη νέα ορολογία της Ε.Ε. τα κανάλια θεωρούνται "πάροχοι περιεχομένου". Αντί λοιπόν για άδειες, ο υπουργός ΜΜΕ μαζί με το ΕΣΡ θα εκδίδουν τις άδειες προγράμματος. και με αυτές ανά χείρας χωρίς κανένα άλλο έλεγχο επί της ιδιοκτησίας τους, οι σταθμοί θα υπογράφουν συμβάσεις με τους "αδειούχους" παρόχους δικτύου για να εκπέμπουν πανελλαδικά ή περιφερειακά.

Στην ουσία αλλάζει παντελώς ο τρόπος που ορίζεται η τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα. και δίνεται άφεση αμαρτιών για όλη την προηγούμενη 20ετία στην τηλεόραση. Το πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα μάλλον θα το ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση μέσα στο Καλοκαίρι. Να μην γίνονται και ενοχλητικές ερωτήσεις...

Ματίνα Παπαχριστούδη
themediaproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: