26.4.12

Χάρτης ανάκαμψης για Ευρώπη και Ελλάδα...


Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
«Δημοσιονομική σοβαρότητα ναι, λιτότητα εφ' όρου ζωής όχι»: το σύνθημα για αλλαγή πορείας σε ολόκληρη την Ευρώπη έδωσε χθες από το Παρίσι κατά τη διάρκεια μεγάλης, «προεδρικής» συνέντευξης Τύπου ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας έκανε...
ειδική μνεία στη χώρα μας, δηλώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης». Οπως είπε, πάντως, είναι πολλοί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη που περιμένουν την εκλογή του προκειμένου να γυρίσουν την πλάτη στη λιτότητα α λα Μέρκελ και να ανοίξουν, μαζί του, τη συζήτηση για την ανάπτυξη.

Εφόσον ανακηρυχθεί νικητής στις 6 Μαΐου - και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα νικήσει με διαφορά τον Νικολά Σαρκοζί - ο Ολάντ θα στείλει την «επομένη των εκλογών» σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες ένα «μνημόνιο για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας», το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία: «τη δημιουργία ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών σχεδίων υποδομής», «τη χορήγηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», «τη δημιουργία ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» και την αξιοποίηση «των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί».
Στο μνημόνιο αυτό, διευκρίνισε ο Ολάντ ενώπιον 280 γάλλων και ξένων δημοσιογράφων, θα προστεθεί «ένας απαραίτητος διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και στην ΕΚΤ ώστε να εμποδίσουμε κάθε νέο κύμα κερδοσκοπίας και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος χαιρέτισε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί αναγκαιότητας ενός ευρωπαϊκού «συμφώνου ανάπτυξης». Αναγνώρισε ότι ο Ντράγκι «δεν μιλάει απαραίτητα για τα ίδια μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης με μένα». Επισήμανε όμως ότι παρατηρεί μια αλλαγή σε επίπεδο ευρωπαϊκών ηγεσιών: η νίκη του στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών «απελευθέρωσε τον λόγο» αρχηγών κυβερνήσεων «που δεν ανήκουν όλοι στην Αριστερά». «Αυτό επιβεβαιώνει ότι είναι μια εκλογική διαδικασία καθοριστική για την Ευρώπη», σημείωσε. «Οι ιδέες μας παίρνουν τον δρόμο τους και η ψήφος των Γάλλων παίζει δίχως αμφιβολία σημαντικό ρόλο».
Οι δημοσιογράφοι δεν παρέλειψαν να τον ρωτήσουν για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε διενέξεις, ούτε όμως και για να συγκαλύψουμε διαφορετικές ερμηνείες ή θέσεις», απάντησε• μετεκλογικά, λοιπόν, «θα πρέπει να ξεκινήσω αυτή την αποφασιστική και φιλική συζήτηση με την κ. Μέρκελ». Ο Φρανσουά Ολάντ «δεν λέει ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία», διαβεβαίωνε ταυτόχρονα σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Μισέλ Σαπέν, στενός συνεργάτης του Σοσιαλιστή υποψηφίου. «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που υπάρχουν, αλλά αυτά που δεν υπάρχουν στο Σύμφωνο», προσέθετε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», οι γάλλοι Σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι μια αναμόρφωση του πυρήνα του Συμφώνου θα ήταν δύσκολη. Φροντίζουν λοιπόν να περάσουν το μήνυμα, μέσω απεσταλμένων τους στις Βρυξέλλες και αλλού, ότι ένα μη τροποποιημένο Σύμφωνο, που θα συνοδεύεται όμως από ένα επιπλέον πρωτόκολλο και πιο ουσιαστικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι επαρκή για τη Γαλλία.
Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ολάντ στο Παρίσι ήταν ένα πρότυπο των συνεντεύξεων εφ' όλης της ύλης που έχει δεσμευτεί να παραχωρεί, εφόσον εκλεγεί, κάθε έξι μήνες, ώστε να «λογοδοτεί στους Γάλλους» - αντίθετα από ό,τι έκανε την τελευταία πενταετία ο Σαρκοζί. «Θέλω να συσπειρώσω τους Γάλλους, θέλω να τους συμφιλιώσω, να τους οδηγήσω προς ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν στην ιστορία τους», δήλωσε, κατηγορώντας παράλληλα τον Σαρκοζί πως επιδίδεται από την Κυριακή σε μια κούρσα «για να φτάσει τους ψηφοφόρους, αλλά και τις θέσεις, τα λόγια και τις φράσεις» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο ΣΑΛΟΣ. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Liberation» πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στο Παρίσι: ένα πορτρέτο του γάλλου Προέδρου και από κάτω σε εισαγωγικά η φράση: «Η Λεπέν είναι συμβατή με τη δημοκρατία». Δεξιοί βουλευτές χαρακτήριζαν την (αριστερή) εφημερίδα «φυλλάδα» και την κατηγορούσαν ότι εσκεμμένα παρουσίασε μια δήλωση του Προέδρου-υποψηφίου ξεκομμένη από το πλαίσιό της. Ο Σαρκοζί απέκλεισε χθες ενδεχόμενο συμμαχίας με το Εθνικό Μέτωπο, συνέχισε εντούτοις να φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του. «Δυστυχώς οι άνεμοι του λαϊκισμού απειλούν ένα βασικό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων εντός της ΕΕ», σχολίασε από την πλευρά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: