25.4.12

Αρνείται η Ουκρανία τις καταγγελίες ξυλοδαρμού της Τιμοσένκο στη φυλακή...


"Με πλησίασαν στο κρεβάτι, με τύλιξαν με ένα σεντόνι και με έσυραν από το κρεβάτι χρησιμοποιώντας βία»...
Οι ουκρανικές Αρχές διαψεύδουν ότι η Γιούλια Τιμοσένκο ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες στις φυλακές και προσκαλούν Γερμανούς γιατρούς να εξετάσουν την τέως πρωθυπουργό που έχει καταδικαστεί σε... επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας. «Νόμιζα ότι ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής μου» λέει σε ανακοίνωσή της η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Η Γιούλια Τιμοσένκο πραγματοποιεί απεργία πείνας από την Παρασκευή, όταν μεταφέρθηκε διά της βίας στο νοσοκομείο, όπου αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις για τους πόνους στη μέση που αντιμετωπίζει, και επέστρεψε στη φυλακή.

Σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τρεις δεσμοφύλακες ότι της επιτέθηκαν βίαια κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. «Νόμιζα ότι ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής μου. Με πλησίασαν στο κρεβάτι, με τύλιξαν με ένα σεντόνι και με έσυραν από το κρεβάτι χρησιμοποιώντας βία».

«Μέσα στον πόνο και την απόγνωση, άρχισαν να αμύνομαι όπως μπορούσα και δέχθηκα την πρώτη γροθιά στην κοιλιά. Μου έδεσαν τα χέρια, με σήκωσαν και με έσυραν έξω τυλιγμένη σε μία κουβέρτα» αναφέρει η Τιμοσένκο στην ανακοίνωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο σύνηγόρός της Βάλερι Βλασένκο.

«Τα μπράτσα της είναι γεμάτα μώλωπες και υπάρχει μια τεράστια μελανιά στην κοιλιά της που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη και έπειτα από τέσσερις ημέρες» ανέφερε ο Βλασένκο, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη την Τιμοσένκο στις φυλακές ανακοινώνοντας πως μετά το επεισόδιο η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης έχει αρχίσει απεργία πείνας.

Ωστόσο, οι ουκρανικές Αρχές αρνούνται τις κατηγορίες και κατηγορούν την Τιμοσένκο ότι σκηνοθετεί μία πολιτική πρόκληση στοχεύοντας στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρουν ότι οι δεσμοφύλακες οδήγησαν την Τιμοσένκο στο νοσοκομείο παρά τη θέλησή της, αλλά δεν την ξυλοκόπησαν. Γιατρός των φυλακών αναφέρει ότι «δεν έχει δει μελανιές στα ορατά σημεία του σώματος» της Γιούλια Τιμοσένκο.

Η Γερμανία εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις καταγγελίες ξυλοδαρμού της Τιμοσένκο και τονίζει ότι εάν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για απολύτως απάδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους των ουκρανικών σωφρονιστικών Αρχών. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι ισχύει η προσφορά της Γερμανίας να υποδεχθεί για νοσηλεία την Γιούλια Τιμοσένκο.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε αναφέρει ότι η μεταχείριση που υφίσταται η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είναι μία κηλίδα στην ιστορία της Ουκρανίας.

«Η μεταχείριση της Τιμοσένκο και άλλων δεν ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ - Ουκρανίας» τονίζει ο Στέφαν Φίλε στον λογαριασμό του στο Twitter υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί μια ορατή και οδυνηρή κηλίδα».

Ο Φούλε πρόκειται να έχει συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βαλέρι Χοροσκόφσκι.

Η φυλάκιση της Τιμοσένκο, η οποία σύμφωνα με την ΕΕ έχει πολιτικά κίνητρα, έχει πλήξει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει ακόμα και η επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης, αλλά και της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η Τιμοσένκο έχει καταδικαστεί τον Οκτώβριο σε κάθειρξη επτά χρόνων για κατάχρηση εξουσίας. Η ίδια, εκ των ηγετών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» της Ουκρανίας το 2004, καταγγέλλει πως είναι θύμα πολιτικής βεντέτας εκ μέρους του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Την περασμένη Πέμπτη άρχισε νέα δίκη της για φορολογικές απάτες.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: