9.4.12

Ομογενειακός οργανισμός χαρίζει δώρα και λαμπάδες σε ελληνόπουλα...


www.greeknewsonline.com
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αλληλεγγύης προς την Ελλάδα του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης.
Τη Μεγάλη Τρίτη η συνάντηση του Δημητρίου με τον Ιερώνυμο στην Αθήνα.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με σεμνότητα και με όση δημοσιότητα είναι αναγκαία για να βρει η πρωτοβουλία κι άλλους... μιμητές στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, το ομογενειακό Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης συνεχίζει τις προσπάθειες αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό. Χθες, Κυριακή των Βαΐων, μέλη του Ιδρύματος επρόκειτο να διανέμουν στη περιοχή Γκύζη της Αθήνας 130 πακέτα με λαμπάδες και τσουρέκια, καθώς και παπούτσια , ρούχα και παιγνίδια για τα παιδιά, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη θα προσφέρουν κρέας και κόκκινα αυγά για το πασχαλινό τραπέζι 350 απόρων οικογενειών της Αθήνας.

Το έργο που έχει μέχρι στιγμής επιτελέσει ο ομογενειακός αυτός οργανισμός στους μόλις δυο μήνες ζωής που έχει, παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη στο Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, παρουσία φίλων του και των προξενικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με σύντομο βίντεο από την πρώτη διανομή που έγινε το Σαββατοκύριακο 25-26 Φεβρουαρίου, σε περίπου 250 οικογένειες των Αθηνών και του Περάματος, με τρόφιμα (ξηρά τροφή) τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τετραμελούς οικογένειας για ένα μήνα. Από τότε, όπως εξήγησε ο κ. Προκόπης Ζέρβας, έχουν διανεμηθεί σε Αθήνα, Πέραμα, Ταύρο, Αιγάλεω, Φάληρο, Νίκαια και Νέο Ηράκλειο περί τα 525 παρόμοια πακέτα.

Η πρωτοτυπία της προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι χάρη στις γνωριμίες του κ. Ζέρβα (ασχολείτο με εισαγωγές ελληνικών τροφίμων στις ΗΠΑ), τη γενναιοδωρία ελλήνων επιχειρηματιών (δίδουν τιμές κόστους και δίδουν δωρεάν προϊόντα) και το γεγονός ότι το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης δίδει το 100% των προσφορών (όλα τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τα μέλη του), το κόστος κάθε πακέτου είναι μόλις 20 δολάρια, μαζί με το ΦΠΑ.

«Ο,τι προσφέρει ο κόσμος πάει απευθείας για το σκοπό, χωρίς ενδιάμεσους και άλλο κόστος», είπε ο Δρ. Νικόλαος Μεζίτης, μέλος του δ.σ. του ιδρύματος και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Νέας Υόρκης, που τόνισε ότι τα μέλη του ιδρύματος προχωρούν μεθοδικά για το σκοπό.

«Το μήνυμα που μας δίνουν οι συμπατριώτες μας είναι ότι η κρίση που υπάρχει αυξάνεται συνεχώς και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αρα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Ο Δρ. Μεζίτης υπογράμμισε ότι εμείς οι Ελληνες της Διασποράς το χρωστούμε στην Ελλάδα κι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

«Στέλνουμε στους συμπατριώτες μας το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, τους συμπονούμε κι ότι άλλοι θα ακολουθήσουν».

Ο δικηγόρος και μέλος του συμβουλίου Δημήτρης Τσιάτης εξήγησε τη λειτουργία και τους σκοπούς του Ιδρύματος, τονίζοντας ιδιαίτερα τη διαφάνεια και τον πλήρη απολογισμό όλων των δραστηριοτήτων και συναλλαγών, ώστε να μην υπάρχει σε κανέναν το παραμικρό ερωτηματικό.

Ο ταμίας του Ιδρύματος, Φίλιππος Βογιατζόγλου (Βόγης), πρώην κυβερνήτης της ΑΗΕΕΠΑ στη Νέα Ιερσέη, αναφέρθηκε στα χρήματα που συγκέντρωσε ο οργανισμός στους δύο μήνες ζωής του (προήλθαν από διάφορες πολιτείες) και στα ποσά που εστάλησαν στην Ελλάδα. Τόνισε τη διαφάνεια που διέπει το ίδρυμα και κάλεσε την Ομογένεια να συνεχίσει τη συνδρομή, ώστε να συνεχίσει και το ίδρυμα να προσφέρει.

Ο Προκόπης Ζέρβας που είναι το πρακτικό μυαλό (ως άνθρωπος της αγοράς) του Ιδρύματος, στο τέλος της σύντομης παρουσίασης δεν άντεξε περιγράφοντας τις σκηνές που διαδραματίστηκαν την πρώτη ημέρα της διανομής των τροφίμων στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και βούρκωσε.

«Όταν βλέπεις τους δικούς σου ανθρώπους να υποφέρουν επηρεάζεσαι. Να είστε σίγουροι ότι όσοι στέκονται περιμένοντας στη γραμμή έχουν ανάγκη», είπε περιγράφοντας τις συγκινητικές στιγμές που έζησε.

Περίπου το 98% που εξυπηρετούνται είναι Ελληνες, χωρίς βέβαια να αποκλείονται μετανάστες. Ωστόσο, ο κατάλογος που χρησιμοποιεί το ίδρυμα προέρχεται από τους τοπικούς δήμους, ή ιδρύματα και περιλαμβάνουν κυρίως άτομα τα οποία λάμβαναν δωρεάν τρόφιμα από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Όμως, μετά από έξι μήνες σταματά η λήψη τους, αφού ο κατάλογος των εχόντων ανάγκη είναι μακρύς.

«Τέτοιοι κατάλογοι υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα. Εμείς εστιαστήκαμε στην Αθήνα στο κέντρο της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα άτομα».

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι τα προϊόντα είναι ελληνικά, αγοράζονται στην Ελλάδα κι αυτό βοηθά και την οικονομία. Ενθάρρυνε μάλιστα τους ομογενείς να προτιμούν στην Αμερική ελληνικά προϊόντα.

Όπως ανέφερε, ο οργανισμός χάρη και στις δικές του γνωριμίες, αλλά και επαφές που έγιναν με δήμους, την Αρχιεπισκοπή κι οργανισμούς, φρόντισε να ασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα που μοιράζονται θα πάνε στο σωστό μέρος. Και παράλληλα η διανομή να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσβάλλει την αξιοπρέπεια αυτών που παραλάμβαναν τις προσφορές.

Την όλη παρουσίαση του προγράμματος έκανε το μέλος του συμβουλίου, Στέλιος Τακετζής, ο οποίος τόνισε πως το σύνθημα του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης είναι το «Διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια στην κρίση».

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού που συνεχάρησαν τους οργανωτές για την πρωτοβουλία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα έχει το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Ο σεβασμιότατος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα βοηθείας των δεινοπαθούντων που λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και θα επιδώσει στον κ. Ιερώνυμο την πρώτη δόση από τα χρήματα που εξακολουθούν να συλλέγονται στο «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: