13.4.12

Στοίχημα η επιστροφή των «ατάκτων»...


Θολό για σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων παραμένει το εκλογικό τοπίο. Το μεγάλο στοίχημα για τα δύο κόμματα εξουσίας είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους και όσους δηλώνουν ότι στην κάλπη θα ρίξουν «λευκό» ή θα απόσχουν. Στις...

μετρήσεις που διενεργούνται τα ποσοστά αυτών των κατηγοριών φτάνουν και το 30%

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται να βγάλουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους με στόχο την επιστροφή των... «ατάκτων» ψηφοφόρων.

Στην αφετηρία των εκλογών το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων -σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς αναμένεται να αποφασίσει στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.

Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν, προς το παρόν επιλογές όπως την αποχή ή το λευκό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Στοίχημα η επιστροφή των «ατάκτων»

Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ακόμη και αυτές που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων και δεν δίνονται στη δημοσιότητα, καταγράφεται τάση πλήρους ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, αλλά ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Γρίφος
Σε αυτή την κλίμακα εντάσσονται αυτοί που λένε σήμερα «λευκό ? άκυρο», ότι δεν έχουν αποφασίσει ή δεν θα ψηφίσουν. Τα ποσοστά των λεγόμενων «αναποφάσιστων» κυμαίνονται από το 20% και φτάνουν ακόμη και στο 30%, δείγμα ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την πιο κρίσιμη μετά τη Μεταπολίτευση, τίποτα δεν έχει κριθεί, και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος γρίφος που θα λυθεί το βράδυ της Κυριακής της 6ης Μαΐου.
Στοίχημα η επιστροφή των «ατάκτων»

Κομβικό σημείο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι να βρουν τρόπους να αυξήσουν την κομματική συσπείρωση, καθώς σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στο ναδίρ -κυρίως βέβαια για το ΠΑΣΟΚ- και να καταφέρουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους τους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν δηλώνουν τι θα πράξουν την Κυριακή των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δεν αποκλείεται να αποφασίσει την ίδια μέρα της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές των γκάλοπ, οι πολίτες απαντούν πιο εύκολα όταν ερωτώνται ποια κόμματα δεν θα ψηφίσουν ή ποια κόμματα θα μπορούσαν να ψηφίσουν, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που φαίνεται να έχουν αποφασίσει οριστικά.

Συναισθήματα
Σε όλους τους ψηφοφόρους καταγράφονται αμφίσημα συναισθήματα, όπως θυμός αλλά και φόβος, απογοήτευση αλλά και... καρτερικότητα, ενώ καταγράφεται και μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε διαφορετικά κριτήρια ψήφου.

Ενα ακόμη δείγμα πως όλα είναι ανοικτά, είναι οι πολλαπλές επιλογές που έχουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, τόσο στον χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η λεγόμενη φωτογραφία της στιγμής, όπως χαρακτηρίζονται οι δημοσκοπήσεις, δεν υποκαθιστούν τις εκλογές, και το μόνο που δίνουν είναι τις τάσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες, ωστόσο, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές ή θα επιβεβαιώνονται ή θα ανατρέπονται.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η λύση του γρίφου της πολιτικής ρευστότητας δεν μπορεί να απαντηθεί, τουλάχιστον σήμερα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, και θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσει η νέα πολιτική πραγματικότητα.

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Χαμηλές οι συσπειρώσεις

Για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταγράφει τόσο χαμηλά ποσοστά. Η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο ναδίρ, μόλις στο 27,2%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, ενώ της ΝΔ στο 53%. Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με βάση τις εκλογές του 2009. Σχεδόν το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινείται, προς το παρόν, στη Δημοκρατική Αριστερά, μόλις το 3% προς τη ΝΔ, ενώ το 27,9% κατευθύνεται προς όλα τα άλλα κόμματα.

Στη ΝΔ το 9,8% μετακινείται προς τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Πάνου Καμμένου, μόλις το 0,8% προς το ΠΑΣΟΚ και το 18,6% προς όλα τα άλλα κόμματα. Αντίστοιχα και στη μέτρηση της GPO διαπιστώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει κυρίως ψηφοφόρους που μετακινούνται πιο αριστερά ? σημαντικό ποσοστό πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απώλειες καταγράφει ακόμη και προς το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αλλά και τη... «Χρυσή Αυγή». Ο αντιμνημονιακός λόγος της ΝΔ, πριν από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φαίνεται πως έχει πληγώνει την παράταξη, καθώς σήμερα τμήματα ψηφοφόρων κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι μικρό το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν τη «Χρυσή Αυγή».

Ρευστότητα μέχρι την κάλπη
Μόλις το 31% έχει λάβει τις αποφάσεις του

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τη βεβαιότητα ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron για την «Ημερησία» -δημοσιεύτηκε χθες-, μόλις το 31,2% του εκλογικού σώματος δηλώνει απόλυτα βέβαιο για την εκλογική του επιλογή. Αντίθετα το 32,1% κινείται προς τον χώρο των αναποφάσιστων έως τον χώρο της αποχής και του άκυρου ή λευκού.

Βασικά χαρακτηριστικά των λεγόμενων αναποφάσιστων δεν είναι μόνο ότι προέρχονται από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα -κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- αλλά και από τα «μικρά», καθώς μέχρι στιγμής καταγράφουν χαμηλή κομματική συσπείρωση σε σχέση με τους ψηφοφόρους των βουλευτικών εκλογών του 2009.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Mega, φαίνεται ότι οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν λίγο πριν από την Κυριακή της 6ης Μαΐου. Από το 19,2% των ερωτώμενων που απάντησε δεν έχει αποφασίσει, το 18,9% θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες, το 47,8% την τελευταία εβδομάδα και το 27% την ημέρα των εκλογών.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο είναι ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα, ενώ σχεδόν ίδια ευρήματα καταγράφονται και στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα ποσοστά, μικρότερα βέβαια σε αναλογία, είναι και στους αναποφάσιστους των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων.

Η Αριστερά
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της GPO την τελευταία εβδομάδα των εκλογών θα αποφασίσουν έξι στους δέκα αναποφάσιστους που προέρχονται από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά ακόμη και όσων εξ αυτών δηλώνουν ότι η τελική επιλογή τους θα γίνει την ώρα της κάλπης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στον χώρο των αναποφάσιστων καταγράφεται και ένα ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 7%, που δεν απαντά πότε θα αποφασίσει για την ψήφο του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

METRON ΓΙΑ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
Tο παζλ της νέας Βουλής

Την πολιτική ρευστότητα κατέγραψε δημοσκόπηση της Metron για την εφημερίδα «Ημερησία» που δημοσιεύθηκε χθες, καθώς διαπιστώνεται ότι το εκλογικό σώμα βρίσκεται σε? σύγχυση. Ο κατακερ-ματισμός των δυνάμεων και η κρίση εμπιστοσύνης καταγράφονται στα ευρήματα της Metron, καθώς από τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου φαίνεται, ότι η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Metron, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 10,4% και η ΝΔ 16,5% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,4%, ΛΑΟΣ 2,9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 3%, Δημοκρατική Αριστερά 5,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,5%, Χρυσή Αυγή 4,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,4%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 32,1%. Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 15,4, ΝΔ 24,3, ΚΚΕ 10,9, ΛΑΟΣ 4,2, ΣΥΡΙΖΑ 9,5, Οικολόγοι 4,4, Δημοκρατική Αριστερά 8, Ανεξάρτητοι Ελληνες 9,6, Χρυσή Αυγή 6,3, Δημοκρατική Συμμαχία 2,1.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: