18.4.12

Η ξανθιά «κομμώτρια» του χρέους...


Σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων είχαν «βαλτώσει», η 63χρονη, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας Lazard, ύστερα από μια 30λεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας bnp Paribas Ζ. Λεμιέρ έκλεισε το deal για το ελληνικό PSI.
Μια...

ξανθιά και εξαιρετικά κομψή γυναίκα, φορώντας το Dior κουστούμι της και γόβα? στιλέτο πέρασε ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη το κατώφλι της BNP Paribas στο Παρίσι. Hταν η Μισέλ Λαμάρς, κορυφαία σύμβουλος της εταιρείας Lazard, η οποία μετά μια 30λεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Ζαν Λεμιέρ έκλεισε το deal για το ελληνικό PSI.

Eνα ενδιαφέρον παρασκήνιο για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που κινδύνευσε να τιναχτεί στον? αέρα, αποκαλύπτει το Bloomberg. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, το «κούρεμα» σώθηκε ύστερα από μυστικές συναντήσεις της κ. Λαμάρς με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Σε μια στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για την περικοπή των 206 δισ. ευρώ είχαν βαλτώσει, η 63χρονη Λαμάρς, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, και δύο συνάδελφοί της συναντήθηκαν κρυφά στο Παρίσι ένα Σάββατο πρωί του Δεκεμβρίου με τον σύμβουλο της BNP Paribas, Ζαν Λεμιέρ, που επίσης διαπραγματευόταν το ελληνικό PSI.
Η ξανθιά «κομμώτρια» του χρέους

Μετά μια 30λεπτη συνάντηση αποφασίστηκε η προσφορά σε ρευστό στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας και τα νέα ομόλογα, με αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» που εκείνη τη στιγμή είχαν κολλήσει.

«Επρεπε να σκεφτούμε κάτι», δήλωσε η Μισέλ Λαμάρς σε συνέντευξή της, τονίζοντας πως «η εναλλακτική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν καταστροφική για όλους. Κάποιες φορές πρέπει να καθόμαστε με την άλλη πλευρά, να συζητάμε ειλικρινά και με απόλυτη εχεμύθεια».

Στα 30 χρόνια της καριέρας της, το δυναμικό στέλεχος της Lazard έχει διαπραγματευτεί αντίστοιχες συμφωνίες στην Αργεντινή, στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στο Ιράκ.

Dior
Με τα Dior κουστούμια της και τις Louboutin ψηλοτάκουνες γόβες, η μετρίου αναστήματος, λεπτή και πολύ κομψή κ. Λαμάρς έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον της στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που παλεύουν με ένα τεράστιο χρέος.

«Οι δύο χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες. Ελπίζω η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ να τις βοηθήσει», υποστηρίζει.

Είναι, μάλιστα, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών σχεδόν για κάθε μεγάλη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.

Εκτός από τη μεγάλη εμπειρία της, το ταλέντο της είναι το πολιτικό της ένστικτο, αναφέρουν όσοι τη γνωρίζουν και ιδιαίτερα ο κ. Λεμιέρ, κατά τον οποίο σε περίπτωση που υπάρξει «πάγωμα» μιας διαδικασίας δεν χάνει την ψυχραιμία της, χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις της και ξεμπλοκάρει την κατάσταση.

Η συνάντηση στο Παρίσι ήταν μόνο η αρχή για να επιτευχθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία, όπως η ίδια υποστηρίζει, ήταν η δυσκολότερη της καριέρας της εν μέρει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ευρωπαϊκών κρατών και οργανισμών που ενεπλάκησαν. Οπως, ωστόσο, εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας της οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα βρίσκει πιστωτές που έχουν τον ίδιο στόχο με εκείνη: στο τέλος της μέρας να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Μ. ΛΑΜΑΡΣ
Η κόρη στρατηγού που διώχθηκε από την Αλγερία

Οπως λέει η ίδια, οι διεθνείς κρίσεις τής προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον

Στόχος της γυναίκας που είχε λάβει μέρος και στις εξεγέρσεις του Μάη του '68 στο Παρίσι είναι να βλέπει από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης μία χώρα να ξαναγεννιέται και να ανακάμπτει. Βέβαια, δεν είχε την ίδια επιτυχία με την Αργεντινή, η οποία δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.

Οπως λέει η ίδια, οι διεθνείς κρίσεις τής προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον.

Γεννημένη στο Αλγέρι, κόρη ενός Γάλλου στρατηγού που συμμετείχε στον πόλεμο της Αλγερίας για την ανεξαρτησία, η Μισέλ Λαμάρς ήταν έφηβος όταν η ίδια και η οικογένειά της εγκατέλειψαν με πλοίο τη χώρα, το 1962, εν μέσω αντιποίνων που έβαλαν στο στόχαστρο τους Ευρωπαίους. «Ημουν ένα παιδί που το έριξαν μέσα σε ένα πόλεμο και, ως φυσική συνέπεια, απέκτησα ένα ενδιαφέρον για τις διεθνείς κρίσεις», εξηγεί. Με την ευρωπαϊκή κρίση να ξεδιπλώνεται ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία σε ύψη-ρεκόρ, η απειλή νέων αναδιαρθρώσεων -πέραν αυτής της Ελλάδας - παραμένει.

Η κ. Λαμάρς διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ένα «κούρεμα» χρέους πρέπει να αποτελεί πάντα την ύστατη επιλογή.

LAZARD
Κέρδισε 25 εκατ.ευρώ

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι ο λόγος για τα ανθηρά οικονομικά της εταιρείας στην οποία η κ. Λαμάρς εργάζεται. Η Lazard κέρδισε από την ελληνική συμφωνία μέσα στα δύο τελευταία χρόνια που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της χώρας μας περί τα 25 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, όσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» που επιτυγχάνεται στα ομόλογα (97% στην περίπτωση της Ελλάδας) τόσο μεγαλύτερο κέρδος αποκομίζει. Μάλιστα, από τους δέκα μεγαλύτερους πελάτες της κερδίζει σε ετήσια βάση περί τα 14 εκατ. δολάρια.

Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: