10.4.12

ΧΙΟΣ: Πάσχα με ρουκετοπόλεμο!...


Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Χίο για τη μαστίχα, τις τουλίπες, τις ορχιδέες, τα προϊόντα της, τις υπέροχες παραλίες και τη φύση της. Η φήμη της ως ένα από τα καλύτερα και πιο παρθένα θέρετρα της χώρας είναι μεγάλη. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι η...
φύση και η ιστορία αυτού του νησιού ανοίγουν δρόμους για νέες εμπειρίες που δεν έχουν εποχές.

Σε όλη τη Χίο, το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Για το μυροβόλο νησί, η άνοιξη είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου και το Πάσχα μια από τις πιο λαμπερές γιορτές. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε και δε φοβάστε τις... φαντασμαγορικές και θορυβώδεις εκδηλώσεις, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το Βροντάδο τη νύχτα της Ανάστασης. Οι Χιώτες συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στο βουνό Αίπος, στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου, πάνω από τα καπετανόσπιτα και τα περιβόλια του Βροντάδου και να απολαμβάνουν από εκεί το θέαμα των βεγγαλικών.

Οι πιο τολμηροί, παρακολουθούν την Ανάσταση από κοντά. Για τους Χιώτες το έθιμο δεν έχει ηλικία και μην παραξενευτείτε, αν δείτε δίπλα σας κάποια γηραιά κυρία να βγάζει από την τσάντα της κάποια στρακαστρούκα και να σας την πετάει!

Ο Ρουκετοπόλεμος

Ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της μαύρης τουρκικής δουλείας, είναι ο ρουκετοπόλεμος. Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι κι εδώ υπάρχουν δύο αντίπαλοι και εν προκειμένω είναι οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής! Οι προετοιμασίες για τον «ρουκετοπόλεμο» αρχίζουν από την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής. Πρωταγωνιστούν οι νέοι, ενώ οι ηλικιωμένοι - απόμαχοι ναυτικοί και άλλοι -δίνουν οδηγίες κι επιβλέπουν στην καλή κατασκευή.

Τη νύχτα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι ιερείς των δύο ενοριών τελούν την ακολουθία της Αναστάσεως οι ρουκέτες σαν πύρινες γλώσσες εκτινάσσονται στο σκοτεινό ουρανό, αφήνοντας πίσω τους χρυσές τροχιές. Οι διασταυρούμενες στο Βρονταδούσικο ουρανό ρουκέτες παρουσιάζουν καταπληκτικό κι ωραιότατο θέαμα!

Πολλοί επισκέπτες έρχονται απ’ όλα τα μέρη του νησιού κι απ’ άλλες περιοχές της χώρας να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό πανόραμα, που δε γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: