23.4.12

Γαλλική ελπίδα με προβάδισμα Ολάντ...


Ενα ισχυρό μήνυμα αλλαγής συσχετισμών στην ΕΕ στέλνει η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος συγκεντρώνει 28,46% έναντι 27,06% του Ν. Σαρκοζί
Πρώτος με διαφορά έκοψε το νήμα της...




κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης ο Φρανσουά Ολάντ επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις όποιες... ελπίδες επανεκλογής διατηρεί ο Νικ. Σαρκοζί και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σοκ προκαλεί η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία φαίνεται πως κατάφερε να ξεπεράσει το «ιστορικά» υψηλό ποσοστό που είχε στείλει τον πατέρα της στον δεύτερο γύρο το 2002.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε τους τελευταίους δύο μήνες ο απερχόμενος πρόεδρος, δεν κατάφερε να πείσει τους 44,5 εκατ. ψηφοφόρους να στηρίξουν την επανεκλογή του με αποτέλεσμα αυτός να περάσει στον τελικό γύρο... δεύτερος και «καταϊδρωμένος».
Η επιλογή του Σαρκοζί να στραφεί στο ακροδεξιό κοινό μετατρέποντας σε σημαία της εκστρατείας του το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, φαίνεται πως δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στη φωτογραφία με
Η επιλογή του Σαρκοζί να στραφεί στο ακροδεξιό κοινό μετατρέποντας σε σημαία της εκστρατείας του το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, φαίνεται πως δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στη φωτογραφία με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι


Σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών περνάει πρώτος στον επόμενο γύρο με ποσοστό περίπου 29%, έναντι 26% για τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ την τρίτη θέση κατακτά θριαμβευτικά το Εθνικό Μέτωπο με ποσοστό που κυμαίνεται από 18% έως 20%. Τέταρτος, αλλά με ποσοστό-ρεκόρ για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, εμφανίζεται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν που φέρεται να συγκεντρώνει 12% με 13%, ενώ ο άλλοτε ισχυρός «τρίτος άνθρωπος», ο κεντρώος Φρ. Μπαϊρού τερματίζει στην πέμπτη θέση με ποσοστό από 8,5% έως 10,5%.

Οσο για τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 85,16% των ψήφων, ο Ολάντ εξασφάλιζε 28,2% και ο Σαρκοζί 27,0%.
Οπαδοί του Φρανσουά Ολάντ ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Παρίσι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων
Οπαδοί του Φρανσουά Ολάντ ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Παρίσι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εκλογείς που με την ψήφο τους με έφεραν σ' αυτή τη θέση που με τιμά και με υποχρεώνει. Η αλλαγή έχει πλέον δρομολογηθεί και τίποτα δεν τη σταματά. Στις 6 Μαΐου, βλέπω μια ωραία νίκη, στο ύψος της Γαλλίας και της Ιστορίας της», δήλωσε ο Σοσιαλιστής υποψήφιος. Η επιλογή του Σαρκοζί να στραφεί στο ακροδεξιό κοινό μετατρέποντας σε σημαία της εκστρατείας του το μεταναστευτικό και την ασφάλεια αλλά και να ενδώσει στην κινδυνολογία γύρω από την πιθανή εκλογή του αντιπάλου του, φαίνεται πως δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφού οι ψηφοφόροι της Λεπέν δεν την... απαρνήθηκαν.

Οικονομία
Με τη γαλλική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφότου απώλεσε το τριπλό Α και την ανεργία να καλπάζει, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσοτέρων χάρη στις επίμονες επιθέσεις του κατά των αγορών και της οικονομικής ελίτ αλλά και στην απόρριψη του δημοσιονομικού συμφώνου.

Ολα δείχνουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος θα παίξει τα «ρέστα» του τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Νικ. Σαρκοζί κάλεσε χθες τους εκλογείς «να τον ψηφίσουν από αγάπη για την πατρίδα», τονίζοντας πως όσοι τον στηρίξουν «υπερασπίζονται την γαλλική ταυτότητα» και συμβάλλουν «στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης». Οι αναλυτές τονίζουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η τρέχουσα δυναμική του Ολάντ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Σοσιαλιστή προβάδισμα στον δεύτερο γύρο και, όπως όλα δείχνουν, ο Ολάντ θα είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος έπειτα από 17 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το προβάδισμα του Ολάντ «μεγάλη ελπίδα για αλλαγή στη Γαλλία και στην Ευρώπη». «Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν τη βούλησή τους για διαφορετικές απαντήσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Εύχομαι στον φίλο και σύντροφο Φρ. Ολάντ μια μεγάλη νίκη στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η εικόνα στο 95% των ψήφων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε χθες στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 85,16% των ψήφων, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Φρανσουά Ολάντ: 28,46%
Νικολά Σαρκοζί: 27,06%
Μαρίν Λεπέν: 18,23%
Ζαν-Λικ Μελανσόν: 10,9%
Φρανσουά Μπαϊρού: 9,2%
Ποσοστό συμμετοχής: 80,8%

Σύμφωνα πάντως με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από τη γαλλική τηλεόραση, ο Ολάντ παρουσιάζεται να επικρατεί στον δεύτερο γύρο με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σαρκοζί (με 54% έναντι 46%).

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ
Από την εποχή Μιτεράν ως το κατώφλι της προεδρίας

Το πολιτικό βάπτισμα του πυρός ο Ολάντ το έλαβε ως φοιτητής στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν εργάστηκε εθελοντικά για την προεκλογική εκστρατεία του Σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν.

Μερικά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, μπήκε επισήμως στις τάξεις των Σοσιαλιστών όπου άρχισε, σχεδόν αμέσως, να ξεχωρίζει. Με προτροπή του Ζακ Αταλί (διακεκριμένου Γάλλου οικονομολόγου και συμβούλου του Μιτεράν), ο Ολάντ, αν και άπειρος, κατέβηκε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 1981 στην περιφέρεια Κορέζ (νότια Γαλλία), έχοντας ως αντίπαλο όχι έναν πολιτικό των κυβικών του αλλά αντιθέτως, ένα μεγαθήριο της γκολικής Δεξιάς, τον πρώην υπουργό και μετέπειτα πρόεδρο και πρωθυπουργό Ζακ Σιράκ. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο Σιράκ είχε τότε, με ύφος ολότελα απαξιωτικό, χαρακτηρίσει το νεαρό Σοσιαλιστή «πιο άγνωστο ακόμη και από τον σκύλο του Μιτεράν».

Στην πορεία ωστόσο, οπλισμένος με υπομονή και επιμονή, ο Ολάντ άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία της γαλλικής κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων σύμβουλος του Μιτεράν, βουλευτής, δήμαρχος, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πλέον, έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας απολαμβάνοντας την υποστήριξη ακόμη και του ίδιου του... Σιράκ.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: