22.4.12

Με Μπρούνι στην κάλπη ο Σαρκοζί ...


Στις κάλπες για τον 1ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών προσέρχονται από τις 8.00 το πρωί της Κυριακής περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι, σε μια ψηφοφορία κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την... πορεία της ευρωζώνης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα (9 π.μ ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (9 μ.μ ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος. Για «σημαντική στιγμή» έκανε λόγο ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ. Στις 11.45 (τοπική ώρα) στο εκλογικό του κέντρο στο 16ο διαμέρισμα στο Παρίσι, ψήφισε και ο Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι. Οι 44.5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους δύο, εκ των συνολικά δέκα, υποψήφιους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας.

Λίγο πριν τις 12.00 (τοπική ώρα) προσήλθε για να ψηφίσει στο εκλογικό του κέντρο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού ο Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από την Κάρλα Μπρούνι. Στην συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ γύρω στις 21.30 ώρα Γαλλίας, αναμένεται να απευθυνθεί στον λαό.

Ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από την σύντροφό του Βαλερί Τριερβιλέρ ψήφισε σήμερα το πρωί στο προπύργιό του, την Tulle της Κορέζ. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον βλέπουν με διαφορά νικητή του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων.
«Είναι μια σημαντική στιγμή» δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο, ο σοσιαλιστής υποψήφιος, συμπληρώνοντας πως η αναμονή σήμερα θα είναι μακρά, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι «προσεκτικός» και «σέβεται» την ψήφο των συμπολιτών του. Ο Ολάντ αναμένεται να επιστρέψει στο Παρίσι, αργά σήμερα το βράδυ.

Όσο για τους υπόλοιπους υποψήφιους, η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και αναμένεται να κονταροχτυπηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που προσήλθε πρωί- πρωί στις κάλπες με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Στην Σαρσέλ προσήλθε για να ψηφίσει και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος σ' αυτές τις εκλογές έμελλε να είναι ένας «απλός» ψηφοφόρος και όχι το μεγάλο φαβορί, το σκάνδαλο με την καμαριέρα στη Νέα Υόρκη.

Σαρκοζί: Κινητοποιηθείτε - Ολάντ: Τίποτε δεν έχει κριθεί
«Κινητοποιηθείτε, πάρτε το λόγο, μην αφήσετε να σας στερήσουν το λόγο, επιβάλλετε την νίκη» προέτρεψε την Παρασκευή τους εκλογείς, ο Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους σε μαζική προσέλευση στις κάλπες, καθώς όπως είπε: «κάθε ψηφοδέλτιο χτίζει τη νίκη μας».

Ανάμεσα στους οπαδούς της συγκέντρωσης της Νις ήταν και η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπερναντέτ Σιράκ, η οποία έχει δημοσίως εκδηλώσει τη στήριξή της προς τον γάλλο πρόεδρο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της οικογένειας Σιράκ που μάλλον θα προτιμήσουν τον σοσιαλιστή Ολάντ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ιστορικός και φίλος του πρώην προέδρου.
Κάλεσμα σε πανστρατιά είχε απευθύνει προηγουμένως και ο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη».

Η αποχή ήταν ένας από τους φόβους των υποψηφίων καθώς τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων την τοποθετούσαν άνω του 22%. Πάντως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι, κινούνταν στο 28,29% χωρίς να υπολογίζεται η ψήφος των Γάλλων του εξωτερικού.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: