29.4.12

Οι εκκλήσεις για ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης «κερδίζουν την Ευρώπη», λέει ο Ολάντ...


Τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου υπέρ αναπτυξιακών μέτρων στην Ευρωζώνη μέσω της ΕΤΕπ καλωσόρισε ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για την γαλλική προεδρία, διαβάζοντας σε αυτές ένα σημάδι πως... οι προτάσεις του κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

Ο Ολάντ επιμένει πως το Βερολίνο θα δεχτεί την θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου -ενδεχόμενο που η Μέρκελ φρόντισε πάντως να αποκλείσει εκ νέου και από το οποίο ο Γιούνκερ προσφέρθηκε να τον «μεταπείσει».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιδέες που προτείνω κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη» είπε ο Ολάντ στο γαλλικό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει το Reuters. «Τώρα η Μέρκελ λέει πως είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη (...) ενώ δεν ήθελε μέχρι πρότινος ούτε να ακούει τη λέξη ανάπτυξη» σημείωσε.

«Θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, θα υπάρξει ένα σύμφωνο ανάπτυξης» τόνισε ο Ολάντ.

Η θέση του Γάλλου υποψηφίου για επαναδιαπραγμάτευση έχει προκαλέσει ανησυχίες για κίνδυνο ρήγματος στις σχέσεις Βερολίνου και Παρισιού -και για αυτό η καγκελάριος φροντίζει, αφ' ενός, να υποβαθμίζει προκαταβολικά τις διαστάσεις με τον Ολάντ αλλά, αφ' ετέρου, και να επιτίθεται ανοικτά στις θέσεις του.

Η κριτική Μέρκελ στον Ολάντ δεν έχει περάσει φυσικά αναπάντηση εντός Γαλλίας αλλά ούτε και απαρατήρητη εντός Γερμανίας: Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Στάινμαϊερ -της άτυπης ηγετικής «τριάδας» του αντιπολιτευόμενου SPD- επέκρινε την καγκελάριο για την επίθεσή της στον «μελλοντικό Γάλλο πρόεδρο», όπως χαρακτηριστικά είπε, δίνοντας την στήριξή του στην έκκληση Ολάντ για μέτρα ανάπτυξης.

Γιούνκερ: «Ευσεβής πόθος» η αναδιαπραγμάτευση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ολάντ, εάν εκλεγεί.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως «θα του μιλήσει» σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει ώστε μη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

«Η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου και της αφαίρεσης σημαντικών στοιχείων του είναι ευσεβής πόθος» είπε ο Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: