26.4.12

Γκρεμίζει το «τείχος της Μέρκελ» ο Ολάντ...


Γραμμή πλεύσης για την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής, που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη, χαράσσει ο Φρ. Ολάντ. Δεσμεύεται ότι την επομένη της εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας θα απαιτήσει νέο Μνημόνιο, που θα θέσει τη Γηραιά Ηπειρο σε...

τροχιά ανάπτυξης.
Ετοιμος να αποτινάξει τον γερμανικό «ζυγό» της λιτότητας με όπλο του ένα νέο «μνημόνιο» όχι τυφλής πειθαρχίας, αλλά διευρυμένης ανάπτυξης, παρουσιάστηκε χθες ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μπορεί ακόμη να μην έχει μετακομίσει επισήμως στον Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ήδη κατευθύνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων σε βάρος του Βερολίνου.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Ολάντ δεσμεύεται πως, εάν εκλεγεί πρόεδρος (πράγμα σχεδόν βέβαιο βάσει των δημοσκοπήσεων), την αμέσως επόμενη ημέρα της εκλογής του θα στείλει σε όλους του Ευρωπαίους ηγέτες μια επιστολή-τελεσίγραφο, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι τέσσερις βασικοί άξονες του οράματός του για επιστροφή της δοκιμαζόμενης Γηραιάς Ηπείρου σε τροχιά ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σοσιαλιστής προτείνει: τη δημιουργία ευρωομολόγων, την αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την καλύτερη λειτουργία-εκμετάλλευση των «δομικών» ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
Ο Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι

Αναλύοντας τους παραπάνω άξονες έναν προς έναν: τα ευρωομόλογα ο Γάλλος ηγέτης τα πρότεινε «όχι για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, αλλά για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα υποδομών, επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης», ενώ με ακριβώς τον ίδιο στόχο κατά νου, προτάθηκε και η αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από την ΕΤΕ.

Επιπλέον, προς την ίδια κατεύθυνση (της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων) πρόκειται να «κινηθούν» και τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία των κρατών από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ εξυπακούεται πως δεδομένων των συνθηκών (κρίση χρέους, λιτότητα, ανεργία), δεν επιτρέπεται να μένουν ανεκμετάλλευτα τα όποια ευρωπαϊκά κεφάλαια προορίζονται για την ανάπτυξη.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει η ευρωπαϊκή οικονομία σε βαθιά ύφεση, επειδή αδυνατεί να αποδεσμεύσει πιστώσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης», δήλωσε χθες ο Σοσιαλιστής υποψήφιος ο οποίος, εκτός των άλλων, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις των εθνικών κυβερνήσεων με την ΕΚΤ που στόχο θα έχουν τη χρηματοδότηση της «πραγματικής οικονομίας».

Αναφορικά δε με τη μοίρα του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, ο Ολάντ επανέλαβε χθες την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης αυτού, τονίζοντας ωστόσο πως δεν το απορρίπτει συνολικά, αλλά απλώς επιδιώκει τον εμπλουτισμό του με νέες ρήτρες αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αναπνεύσει.

Συγκεκριμένα, ο Ολάντ ξεκαθάρισε χθες πως δεν λέει όχι στη δημοσιονομική πειθαρχία (την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «απαραίτητη»), αλλά μόνο στην απουσία μέτρων ανάπτυξης.

Οσο για το Βερολίνο, αυτό, μπροστά στη γαλλική επέλαση, αρχίζει να υποχωρεί και, από εκεί που μέχρι πρότινος κατάστρωνε σχέδια πολιτικής απομόνωσης του Ολάντ, τώρα αντιθέτως τον καλοπιάνει, ενσωματώνοντας στη ρητορική του λέξεις μέχρι πρότινος άγνωστες στους Γερμανούς, όπως η κοινή ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διακήρυξε χθες, από το βήμα συνεδρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Εχουμε ανάγκη από ανάπτυξη υπό τη μορφή βιώσιμων πρωτοβουλιών και δομικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε με νόημα η Γερμανίδα (στο μυαλό της οποίας, ωστόσο, ανάπτυξη σημαίνει μείωση του εργασιακού κόστους και τίποτα άλλο).

ΝΤΡΑΓΚΙ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ
«Οχι» στη μονοδιάστατη δημοσιονομική πειθαρχία

Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μην έχει ακόμη εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας, αλλά έχει ήδη φέρει μια «νέα πνοή» στην Ευρώπη, αλλάζοντας αισθητά τους συσχετισμούς υπέρ της ανάπτυξης.

Δέκα ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου και πλέον με τη νίκη του Ολάντ στον δεύτερο γύρο να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ξεκάθαρα, υπέρ του αναπτυξιακού οράματος που κομίζει ο Σοσιαλιστής υποψήφιος.

Ενδεικτικά χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τάχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ της δημιουργίας ενός «Συμφώνου Ανάπτυξης», το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο Σύμφωνο της Δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ σε ανάλογα αναπτυξιακό τόνο κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον «είναι προφανές πως πρέπει να συμπληρώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική με μια στρατηγική ανάπτυξης».

Κι όλα αυτά ενώ μόλις μερικές ημέρες πριν ο «σοφός» Πέτερ Μπόφιγκερ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Η στρατηγική της Γαλλίας και της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την κρίση ήταν υπερβολικά μονοδιάστατη, διότι βασίσθηκε μόνον στη φορολογική παράμετρο. Η στρατηγική αυτή χειροτέρεψε την κατάσταση και δεν κατάφερε να προσδώσει σταθερότητα στο ευρωπαϊκό σύστημα» δήλωσε ο Μπόφιγκερ στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», για να έρθει εν συνεχεία να ολοκληρώσει τη σκέψη του ζητώντας και αυτός μέτρα ανάπτυξης. Τελικώς, με όλα τα παραπάνω, εάν επιβεβαιώνεται κάποιος, αυτός είναι ο ίδιος ο Ολάντ, ο οποίος είχε προβλέψει προ ημερών πως «οι πόρτες των ευρωπαϊκών χωρών θα αρχίσουν να μισανοίγουν για αυτόν μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών». Οπερ και εγένετο.

ΟΛΑΝΤ: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...
Πρέπει να ελαφρύνουμε από τα βάρη τους Ελληνες

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα εξέφρασε απερίφραστα χθες ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως, εάν εκλεγεί στην προεδρία, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια («θα κάνω τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά) προκειμένου να «μειωθεί το βάρος» που βρίσκεται στις πλάτες των Ελλήνων και να επιστρέψει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Απευθυνόμενος στους Ελληνες πολιτικούς, ο Γάλλος δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση για ενότητα μετά τις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τη στάση που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά τις εκλογές, ο Ολάντ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξέρω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω της διάσπασης των κομμάτων και του κινδύνου να μην υπάρξουν σταθερές συμμαχίες, το οποίο είναι πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα την επομένη των εκλογών προκειμένου να πείσουμε τους Ελληνες για την ανάγκη συνοχής και σταθερότητας αλλά και για να ελαφρύνουμε τα βάρη τους, διότι δεν πάει άλλο. Ολες μου οι προτάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη. Οι Ελληνες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους (π.χ. από τα Διαρθρωτικά Ταμεία) διότι αδυνατούν να καταβάλουν την αναγκαία συνεισφορά. Αρα πρέπει να δράσουμε ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη. Σήμερα βιώνει μια πολύ βαθιά ύφεση και δεν αντέχει άλλο. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν αποδίδουν στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος που απαιτούν η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: