16.4.12

Δεν αναγνωρίζει το νορβηγικό δικαστήριο ο Αντερς Μπρέιβικ...












Σε εξέλιξη η δίκη του...

Αρνήθηκε την ενοχή του ο μακελάρης της Νορβηγίας Αντερς Μπρέιβικ, λέγοντας πως είναι «στρατιωτικός διοικητής» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο.

Η ... δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ για τη δολοφονία 77 ατόμων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, άρχισε σήμερα σχεδόν εννέα μήνες μετά το μακελειό, με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Μόλις του έβγαλαν τις χειροπέδες, ο Μπρέιβικ απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό με τη γροθιά του δεξιού του χεριού προς το ακροατήριο και ακολούθως δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο όπου διεξάγεται η δίκη, είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Ο Μπρέιβικ μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο χώρο του δικαστηρίου στις 8 το πρωί. Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι εισέρχονται στην αίθουσα περνούν από αυστηρό έλεγχο. Χθες Κυριακή η αστυνομία έλεγξε το κτήριο με τη συνδρομή ειδικών σκύλων, ενώ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: