3.4.12

Ο Βενιζέλος προτείνει δύο τηλεοπτικές μονομαχίες με τον Σαμαρά...


Αρνητική η αντίδραση της ΝΔ για τα 2+2 ντιμπέιτ
Δύο ντιμπέιτ θα ζητήσει από τον κ. Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές. Επίσης, το ΠαΣοΚ θα ζητήσει να γίνουν άλλα δύο ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι αποφάσεις αυτές...
ελήφθησαν στο πλαίσιο της πρωινής σύσκεψης που είχε ο κ. Βενιζέλος με στελέχη της Ιπποκράτους. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντάται από τις 2 το μεσημέρι με το μικρό σχήμα που καθορίζει τη δράση της Βουλής, της κυβέρνησης και του κόμματος στο οποίο συμμετέχουν οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά και κ.κ. Δ. Ρέππα, Μιλτ. Παπαιωάννου, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Ευθυμίου.

Το ΠαΣοΚ έχει μπει πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς. Την Τρίτη το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με αιρετούς του Α' και Β' βαθμού αυτοδιοίκησης. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ανθρώπους του πολιτισμού και της επιστημονικής κοινότητας, με διάλογο καθώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προσβλέπει και σε αυτούς τους χώρους για προτάσεις και ιδέες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του κόμματος. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ.

Στην πορεία προς τις εκλογές, ανακύπτουν απρόσμενα πολιτικά αγκάθια για τον κ. Βενιζέλο. Ο καυγάς που ξέσπασε ανάμεσα στην κυρία Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τις απόψεις που εξέφρασε η πρώην υπουργός σε κυριακάτικη συνέντευξη της ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε καλές προθέσεις αλλά καταστροφικά αποτελέσματα και ότι η κυβέρνηση του έκανε «όχι λάθη αλλά εγκλήματα», ανοίγει ένα θέμα το οποίο ο σημερινός πρόεδρος του ΠαΣοΚ απέφευγε συστηματικά να θίξει.

Ο κ. Βενιζέλος, επιθυμεί να πάει με ηρεμία στις εκλογές και δεν θεωρεί σκόπιμο να ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα. Ωστόσο, ο απολογισμός και τα πεπραγμένα της διετίας Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν είναι ένα από τα θέματα που μπορεί να ελέγξει.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφύγει τον απολογισμό σε όλες τις ομιλίες του -το θέμα αυτό το έθιξε και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας σε σημερινή συνέντευξή του - και έχει παρουσιάσει τη δική του αφήγηση των γεγονότων. Αυτή η στάση έχει εκνευρίσει αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία διαφωνούσαν με τις αποφάσεις που λαμβάνονταν το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τον τρόπο που αποφασίζονταν, σε κλειστές συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου χωρίς να καλούνται πολιτικά στελέχη και υπουργοί.

Ωστόσο, η απάντηση της κυρίας Παπανδρέου, στην οργισμένη παρέμβαση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού («Η πρωταπριλιά και μόνο θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα όσα δηλώνει σήμερα η κυρία Παπανδρέου», επισήμαναν), απηχεί την άποψη πολλών στο ΠαΣοΚ, ειδικά η φράση «να προχωρήσει σε ειλικρινή αυτοκριτική ώστε να μην ταυτίζεται το κόμμα με τα πεπραγμένα του».

Εντύπωση και πολλές συζητήσεις, πάντως, προκάλεσε η ένταση της αντίδρασης από την πλευρά Παπανδρέου. Είναι η δεύτερη φορά που εκδίδεται ανακοίνωση από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού για να απαντήσουν στην κριτική που δέχεται για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης -η προηγούμενη αφορούσε τον κ. Ι. Στουρνάρα.

Στελέχη του ΠαΣοΚ ερμηνεύουν τη στάση αυτή ως μια προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να υπάρξει θετική αποτίμηση της θητείας του, τουλάχιστον από το ΠαΣοΚ, και να μην αφήνει αναπάντητες τις επικρίσεις που διατυπώνονται. Ορισμένοι εκτιμούν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του ενδεχομένως να υπάρχουν σενάρια επιστροφής του στην ηγεσία του κόμματος εφόσον το επιτρέψουν οι περιστάσεις.

Άλλωστε, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, απηχεί αυτές ακριβώς τις απόψεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με το ποιός ευθύνεται για την κατρακύλα της χώρας, γεγονός το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους προσεκτικούς παρατηρητές.

Από την Ιπποκράτους επισημαίνεται ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και η κυρία Γεννηματά στις κυριακάτικες συνεντεύξεις τους, τόνισαν ότι το ΠαΣοΚ δεν θα κρυφτεί από τα λάθη του ούτε θα αποφύγει την αυτοκριτική, ενώ υπενθυμίζεται η συγνώμη που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ από τον ελληνικό λαό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία Βορίδη, από την Ιπποκράτους σημειώνουν ότι πρόκειται για τροπολογία της τελευταίας στιγμής που εξυπηρετεί συμφέροντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί διαφάνεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία και η κατεύθυνση που έχει δώσει στους υπουργούς και στους βουλευτές είναι ότι τροπολογίες θα γίνονται δεκτές από το ΠαΣοΚ εφόσουν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:
-Να είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του προγράμματος.
-Να είναι εγκεκριμένες από το υπουργικό συμβούλιο.
-Κατ' εξαίρεση θα γίνονται δεκτές όσες επιλύουν επείγον ζήτημα το οποίο δεν επιδέχεται αναβολή.

Αρνητική η αντίδραση της ΝΔ για τα 2+2 ντιμπέιτ

Τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας Σαμαρά-Βενιζέλου και μίας μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών φαίνεται να αντιπροτείνει η Νέα Δημοκρατία, απορρίπτοντας την πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ για δύο συν δύο ντιμπέιτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι πρέπει να γίνει ό,τι έγινε πριν από τις εκλογές του 2009. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στη Συγγρού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει τυχόν λάθη από την πρώτη τηλεμαχία.

Εκείνο, πάντως, που φαίνεται να έχει προκαλέσει δυσφορία στη ΝΔ είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη συζητήθηκε ο σχεδιασμός του κόμματος μέχρι τις εκλογές.

Στην επιτροπή εκλογική αγώνα, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης.

Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «κλειδώσει» τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: