18.4.12

Die Zeit: Μόλις 4.000 Έλληνες δημοσιογράφοι θα επιβιώσουν της κρίσης ...


"Οι εταιρείες των ΜΜΕ στην Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Από τις 13 που ήταν κάποτε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν απομείνει μόνον 9, ενώ ο κύκλος εργασιών τους κατά τα... τρία πρώτα τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς μειώθηκε κατά το ήμισυ, με τις ζημίες να ανέρχονται σε 115 εκ. ευρώ", αναφέρει σε άρθρο του για τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο συντάκτης της Die Zeit, Ferry Batzoglou.

Στο κείμενο που αναφέρεται στα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο) σημειώνεται ότι βασικότερος λόγος της κρίσης είναι η συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης.

Αναφορά όμως γίνεται και στα δάνεια των ελληνικών εταιρειών ΜΜΕ.

«Τα ανοιχτά δάνεια ανέρχονται σε 725 εκ. ευρώ, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον ετήσιο κύκλο των εργασιών τους. Νέα δάνεια είναι αδύνατο να συναφθούν, καθώς οι τράπεζες έχουν προς το παρόν σταματήσει την χορήγησή τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τους 8.000 εγγεγραμμένους δημοσιογράφους, ενώ άλλοι 10.000 δραστηριοποιούνται στον χώρο χωρίς να είναι μέλη των σωματείων δημοσιογράφων. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι στο τέλος μόνον 4.000 θα επιβιώσουν της κρίσης».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στο γεγονός ότι τα παραδοσιακά Μέσα έχασαν την αξιοπιστία τους.

«Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Το Χωνί», μόνον το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτή είναι σίγουρα μία ισχυρή κατηγορία, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Στην εφημερίδα μίλησε και η ελληνίδα δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Αριστέα Μπουγάτσου.

"Tα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν έχουν ηγέτες και ηγεσίες που να αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Επιπλέον, δεν έχουν καμία ηθική" δηλώνει στην εφημερίδα.

«Η κ. Μπουγάτσου, η οποία ασχολείται από τη δεκαετία του 1990 με παράνομες πρακτικές και συναλλαγές πολιτικών και επιχειρηματιών, υπό κανονικές συνθήκες και με δεδομένη την μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες που βιώνει η Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει πολλή δουλειά. Αντ' αυτού, εδώ και τέσσερις μήνες είναι άνεργη, καθώς η εφημερίδα που εργαζόταν, η «Ελευθεροτυπία», πτώχευσε. Η δημοσιογράφος είναι απλήρωτη από τον προηγούμενο Αύγουστο», καταλήγει ο δημοσιογράφος.
mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: