4.4.12

Μπακαλοτέφτερα και Eισαγγελική… κώφωση


Επιστολή Νίκου Ρούσση στο enimerosi24
Σήμερα Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, στις δύο το μεσημέρι, η συντακτική επιτροπή των εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας” (Τάσος Παππάς, Σωτήρης Μανιάτης, Δημήτρης Ψαρράς, Γιώργος Τζεδάκις, Ελένη Κωσταρέλλου) θα υποβάλλει, λέει, εισήγηση-πρόταση προς την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας, για την έκδοση και ...
τρίτου δήθεν απεργιακού φύλου, με τον γνωστό τίτλο “Οι εργαζόμενοι”.
Αν και σ’ αυτήν την Γενική Συνέλευση-παρωδία, παρευρίσκονται και ψηφίσουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι επισχεσίες, συνταξιούχοι και εν αδεία ευρισκόμενοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην “Ε” η πρόταση αυτή θα περάσει.

Και διόλου απίθανο, να δούμε σε λίγες μέρες, να κρέμεται στα μανταλάκια στα περίπτερα, το τρίτο δήθεν απεργιακό φύλο των “Εργαζομένων”.
Ουδέν μεμπτόν αν πράγματι επρόκειτο για τήν έκδοση ενός απεργιακού φύλου, που θα μοιράζονταν δωρεάν στους φιλότιμους αναγνώστες της πάλαι ποτέ “Ελευθεροτυπίας”.

Το φύλο, όμως, θα πουληθεί έναντι ενός ή περισσότερων ευρώ, όπως και τα προηγούμενα και θ’ αποφέρει και κάποια κέρδη, όπως και τα προηγούμενα.
Καίρια ερωτήματα, όμως,που έχουν υποβληθεί υπό μορφή επίσημων καταγγελιών στην ΕΣΗΕΑ, στον εκπρόσωπο των συντακτών της “Ε” Πάνο Σώκο αλλά και στην ίδια την συντακτική επιτροπή, έχουν μείνει επιμελώς, μέχρι στιγμής, αναπάντητα.

Γιατί, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη, αποφασίσθηκε, χωρίς ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, να δοθεί “προικοδότηση” 7.000 ευρώ, για την έκδοση του πρώτου δήθεν απεργιακού φύλου των “Εργαζομένων”?

Ποιός και με ποιό έννομο δικαίωμα εισέπραξε αυτά τα χρήματα και ανέλαβε την έκδοση του πρώτου δήθεν απεργιακού φύλου των “Εργαζομένων της Ε”?

Γιατί το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να “ενισχύσει” με 3.000 ευρώ την έκδοση του δεύτερου δήθεν απεργιακού φύλου των “Εργαζομένων της Ε”?
Ποιός και με ποιό έννομο δικαίωμα εισέπραξε αυτά τα χρήματα ?
Γιατί εμφανίσθηκε άλλος φορέας ( “Ενότητα”) υπεύθυνος για την έκδοση των απεργιακών εκδόσεων και γιατί εμφανίσθηκε άλλος φορέας (“Ομιλος Καλοφωλιά”) για να εισπράξει τα τιμολόγια, από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ?

Σαράντα και πλέον ημέρες μετά την έκδοση και του δεύτερου δήθεν απεργιακού φύλου των “Εργαζομένων της Ε” και παρά τις δεσμεύσεις για διαφάνεια που ανέλαβαν οι Πάνος Σώκος, Σωτήρης Νικολόπουλος και Φώτης Παναγόπουλος, στο μπλόγκ του εκπροσώπου αναρτήθηκε ένα “μπακαλοτέφτερο”, για τά έσοδα και έξοδα από τις εκδόσεις των δύο δήθεν απεργιακών φύλων της “Ε” στην …Αθήνα.

Τα έσοδα, λέει, ήταν 24.902,37 ευρώ και τα άμεσα έξοδα εκτυπώσεων ήταν 12.739,30, μόνο για το δεύτερο απεργιακό φύλλο ενώ, τα έξοδα εκτυπώσεων για το πρώτο απεργιακό φύλλο ήταν 6.625 ευρω.

Το σύνολο εξόδων ήταν 13.739,30 ευρώ και το υπόλοιπο των εσόδων από την κυκλοφορία των δύο φύλλων στην Αθήνα είναι 11.163,07 ευρώ.
Το 1/3 των εσόδων από την κυκλοφορία θα πάει στο πρακτορείο διανομής «Αργος”, όπου ως γνωστόν συμμετέχει και η εκδότρια της κανονικής “Ελευθεροτυπίας”.

Όταν, λέει, το πρακτορείο διανομής κάνει την οικονομική εκκαθάριση από την κυκλοφορία στην επαρχία θα γίνει αναλυτική και συνολική παρουσίαση στην γενική συνέλευση και όταν η γενική συνέλευση αποφασίσει να μην ξαναβγεί απεργιακό φυλλο, όλα τα έσοδα θα μπουν από την «Ενότητα» στο απεργιακό ταμείο (ανοίγεται για το σκοπό αυτό τραπεζικός λογαριασμός απο τους τρεις εκπροσώπους και με εξουσιοδότηση της εργασιακής επιτροπής) και θα διατεθούν στους εργαζόμενους, όπως έχουν πει στη συνέλευση τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και η συντακτική επιτροπή.

Τα πράγματα, όμως, είναι λιγάκι διαφορετικά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής και πρέπει να τα πούμε με το όνομα τους.

Εδώ βγήκαν δύο δήθεν απεργιακά φύλα των “Εργαζομένων της Ε”, από τις πωλήσεις των οποίων προέκυψαν κέρδη 11.164 ευρώ μόνο στην Αθήνα.
Τα χρήματα αυτά που βρίσκονται? Τα έχει ενθυλακώσει η “Ενότητα” και τα τοκίζει δεόντως και παρανόμως στην Τράπεζα.

Οσοι εργάσθηκαν για την έκδοση των δύο δήθεν απεργιακών φύλων δεν πήραν φράγκο και αναμένουν, κατά τα λεγόμενα της συντακτικής επιτροπής, να γίνει συνολική εκκαθάριση, για να πάρουν το κάτι τις τους.

Που είναι λοιπόν τα λεφτά, ποιός τα πήρε, ποιός τα διαχειρίσθηκε και για ποιόν σκοπό ? Σιγή ιχθύος από την πλευρά των ενδιαφερομένων, που περιορίσθηκαν ν’ απαντήσουν στις “συκοφαντίες” με το … “μπακαλοτέφτερο”.

Είναι όμως Ηλίου φαεινότερον ότι, στην περίπτωση της έκδοσης των δήθεν απεργιακών φύλων των “Εργαζομένων της Ε”, έχει διαπραχθεί-κατ’ εξακολούθηση μάλιστα- το αδίκημα της εξαπάτησης του αναγνωστικού κοινού της κανονικής “Ελευθεροτυπία”.

Είναι επίσης Ηλίου φαεινότερον ότι, οι σχετικές διαδικασίες έκδοσης αυτών των φύλων, χαρακτηρίζονται από μαφιόζικες μεθοδεύσεις, όπου χρήματα εισπράττονται από αγνώστους, διοχετεύονται προς άγνωστη κατεύθυνση, κέρδη δεν φορολογούνται, παράνομες επιχορηγήσεις εγκρίνονται από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς για άλλους και άλλοι εμφανίζονται για τις εισπράξουν και δεν ιδρώνει το αυτι κανενός.

Το αδίκημα, μάλιστα, της κατά συρροήν εξαπάτησης του αναγνωστικού κοινού, πρόκειται να διαπραχθεί εκ νέου και ουδείς συγκινείται.
Αν υπήρχε κράτος στην Ελλάδα, η Εισαγγελία θα είχε επέμβει αυτεπάγγελτα.

Αλλά φαίνεται πως κράτος δεν υπάρχει και οι εισαγγελείς πάσχουν από …κώφωση

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
Ανταποκριτής της “Ελευθεροτυπίας” και του ΑΠΕ στο Στρασβούργο

Δεν υπάρχουν σχόλια: