6.4.12

H Αγροτική ζητά τα άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους, να τα επιστρέψουν, με 12% επιτόκιο, εντός 3 ημερών...


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας και όχι μόνο, από την εκβιαστική τακτική της Αγροτικής Τράπεζας, που ενώ είχε χορηγήσει το 2008 με απόφαση του τότε υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άτοκα δάνεια, για αγορά ζωοτροφών, σήμερα ζητά να τα...
επιστρέψουν, με 12% επιτόκιο και τους εκβιάζει ότι αν δεν τα αποπληρώσουν, εντός τριών ημερών, τα χρέη θα βεβαιωθούν στην Εφορία!

Στο θέμα αναφέρεται με δηλώσεις της και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή, που κάνει λόγο για παράξενη και ξαφνική απόφαση της ΑΤΕ, ενώ κύκλοι της τράπεζας του Βόλου, κάνουν λόγο για μη καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων τουλάχιστον δύο δόσεων, παρά την παράταση δύο χρόνων που δόθηκε, αλλά και για μη αίτηση ρύθμισης που μπορούσαν να κάνουν από τις αρχές του 2010, με αποτέλεσμα από το 5% επιτόκιο που θα μπορούσαν να πετύχουν, με αποτέλεσμα σήμερα το επιτόκιο να έχει ανέβει στο 9,41%.

Όπως δήλωσε στο «Ράδιο Ένα», η πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Χαρούλα Διβάνη, τόσο στην ίδια, όσο και σε συναδέλφους της, πήγε χθες ειδοποίηση δικαστικού κλητήρα, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα σε συναδέλφους της στη Λάρισα. Έκανε δε λόγο για παρανοϊκές αποφάσεις που έχουν στόχο να οδηγήσουν στην αυτοκτονία και άλλους ανθρώπους, όπως έγινε προ ημερών με τον 77χρονο πρώην φαρμακοποιό στην Πλατεία Συντάγματος.

Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι το 2008, πήρε άτοκο δάνειο το 2008 ύψους 2.500 € και της ήρθε να πληρώσει 4.250 € να πληρώσω (με επιτόκιο 12%) και με εκβιασμό ότι αν δεν αποπληρώσει το ποσό αυτό, θα βεβαιωθεί ως χρέος στην Εφορία.
«Στην Εφορία πηγαίνει γιατί είναι να πληρώσουν τον ΦΠΑ και, επειδή δεν έχουν χρήματα να μας δώσουν, μας εκβιάζουν ότι θα τα κρατήσουν από τα δάνεια», επισήμανε η πρόεδρος των κτηνοτρόφων.

Η κα Διβάνη κατήγγειλε ότι όταν δόθηκαν αυτά τα δάνεια, ο τότε υπουργός επί ΝΔ, Σωτήρης Χατζηγάκης, είχε πει ότι είναι άτοκα τα δάνεια και έκανε διευκολύνσεις για να αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι ζωοτροφές, διότι δεν είχαν χρήματα.
«Εάν εγώ χρωστάω 4.000 € ξέρετε πόσα μου χρωστάνε από επιδοτήσεις του 2011, του 2012, το άρθρο 68, ΦΠΑ και πετρέλαια κλπ.; Θα έπρεπε να ντρέπονται. Εκβιάζουν ακόμη και μια γυναίκα που είναι ετοιμοθάνατη. Και αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν να τους ψηφίσουμε κιόλας, αν είναι δυνατόν», τόνισε η κα Διβάνη, που πρόσθεσε ότι αν η άτυχη γυναίκα δεν δώσει τα χρήματα μέχρι αύριο, η Τράπεζα θα βεβαιώσει το χρέος στην Εφορία.
Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων έκανε λόγο για παρανοϊκές αποφάσεις και τόνισε ότι προσπαθούν να οδηγήσουν στην αυτοκτονία και άλλους ανθρώπους.

Η Ζέττα Μακρή
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή, που σε δήλωσή της ανέφερε ότι «η οικονομική ύφεση, η οποία ταλαιπωρεί και μαστίζει σήμερα τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεθοδεύσεις και πρακτικές, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν τα οικονομικά αδιέξοδά τους. Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία αποτελεί πρωτογενή τομέα τόνωσης της εθνικής μας οικονομίας και για αυτό η στήριξη του κτηνοτροφικού πληθυσμού θα πρέπει να γίνεται έμπρακτα και όχι με απλές εξαγγελίες.

Σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή «οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι μετατρέπονται σε έρμαια διαφόρων συμφερόντων και οδηγούνται με απαξιωτικό τρόπο στην εξαθλίωση τους».

Η κα Μακρή χαρακτήρισε ξαφνική και παράξενη την απόφαση της ΑΤΕ, που καταστρέφει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Επιβεβλημένη είναι, λοιπόν, η άμεση παρέμβασή των αρμοδίων φορέων και, κυρίως, του Υπουργού Οικονομικών, έτσι ώστε να μην αλλάξει το υπάρχον καθεστώς και να σταματήσει ο δυσάρεστος αυτός αιφνιδιασμός των κτηνοτρόφων. Είναι παράλογο, χωρίς κανείς να έχει ενημερώσει μέχρι τώρα αυτούς τους ανθρώπους, να καλούνται να προβούν σε άμεση αποπληρωμή, που ανατρέπει τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό τους, τονίζει.

«Δεν έκαναν ρύθμιση»
Από την πλευρά του ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος Βόλου της Αγροτικής Τράπεζας Βόλου Αλέκος Αντωνίου, υποστήριξε ότι τα δάνεια είχαν δοθεί στις αρχές του 2008, με αποπληρωμή πέντε χρόνων και με καταβολή 20% κάθε χρόνο των δανείων. Η πρώτη δόση έπρεπε να πληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008, ωστόσο δόθηκε παράταση για δύο χρόνια και έπρεπε να έχει πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η δε δεύτερη δόση έπρεπε να έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2009, παρατάθηκε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011.

Η Τράπεζα είχε δώσει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους για ρύθμιση των δανείων, από τις αρχές του 2010, ώστε να μην προχωρήσει στην καταγγελία των δανείων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΑΤΕ Βόλου, αν γινόταν ρύθμιση το επιτόκιο θα ήταν 5% με τη ρύθμιση ενώ τώρα που δεν έγινε το επιτόκιο ανέβηκε στο 9,41%, ενώ η τράπεζα για όσους δεν αποπλήρωσαν τουλάχιστον δύο δόσεις του δανείου, έκανε καταγγελία της σύμβασης και το 80% του δανείου θα πληρωθεί στην Τράπεζα από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την ΑΤΕ, στο κεντρικό κατάστημα μόνο του Βόλου δόθηκαν 100 δάνεια σε κτηνοτρόφους, , ενώ περισσότεροι ενδεχομένως υπάρχουν στα καταστήματα Αλμυρού και Βελεστίνου. Η ΑΤΕ Βόλου, προχώρησε σε καταγγελία του 30% των 100 κτηνοτρόφων, που δεν ήταν συνεπείς και δεν πλήρωσαν δύο συνεχόμενες δόσεις...

http://www.magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: