11.4.12

Independent: Στην Ελλάδα χρωστάμε αλληλεγγύη, συμπάθεια και μια συγνώμη...


Να ζητήσει "συγνώμη" στην Ελλάδα καλεί την Ευρώπη η βρετανική εφημερίδα The Independent, καθώς εφάρμοσε πάνω της ένα από τα πιο ηλίθια οικονομικά πειράματα στη σύγχρονη ιστορία.
Η βρετανική εφημερίδα εμφανίζεται ιδιαίτερα καυστική έναντι των ... Ευρωπαίων επισημαίνοντας ότι η χώρα που γέννησε την ήπειρο, έγινε θύμα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία. Χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Χρωστάμε συμπόνια, αλληλεγγύη και υποστήριξη και μία συγγνώμη.
Η άγρια λιτότητα που της επέβαλλαν έφερε τη χώρα σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Ζητιάνοι, άστεγοι, άνεργοι, λουκέτα, αυτοκτονίες. Το μαρτύριο είναι παντού, επισημαίνει στο άρθρο της η εφημερίδα. Όλα αυτά είναι οι συνέπειες μιας πρωτοφανούς πίεσης που ασκήθηκε στη χώρα, η οποία πληρώνει το τίμημα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
Η Ελλάδα μπαίνει στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, με τη συσσωρευμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάνει το 13%, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη 10%. Μάλιστα, στο άρθρο επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου από το μεγάλο κραχ, η Μ. Βρετανία έζησε συνολική συρρίκνωση περίπου 10%.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Amol Rajan, επισκέφθηκε αυτές τις μέρες την Αθήνα, αναφέροντας στη διήγηση του την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας ότι «ένα τρομερό μαρτύριο έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης»
Ο Rajan διαπιστώνει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή, καθώς θα οδηγήσει και άλλες χώρες να βγουν από την ευρωζώνη. Αλλά ο λογαριασμός έρχεται... με τη μορφή των ελληνικών εκλογών. Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι Έλληνες θέλουν πίσω την οικονομική τους κυριαρχία, που τους πήρε το Βερολίνο και το Παρίσι...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: