21.4.12

Memories of «el clasico» (BINTEO + PICS)...




Το πιο εμπορικό, συναρπαστικό και δημοφιλές ντέρμπι του πλανήτη είναι χωρίς αμφιβολία το «clasico», αφού σε αυτή την ιδιαίτερη αναμέτρηση τίθενται αντιμέτωπες δύο από τις ... πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, δεν αποτελούν μόνο δύο παραδοσιακά ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, αλλά και τον τρόπο έκφρασης μέσω του ποδοσφαίρου της καταλανικής και της καστιγιάνικης κουλτούρας, αντίστοιχα.

Τα ντέρμπι των δύο ισπανικών ποδοσφαιρικών «Κολοσσών» έχουν χαρακτηρισθεί από ιδιαίτερες σκηνές και εμβληματικές προσωπικότητες , που αποτελούν και το «αλατοπίπερο» της διαχρονικής τους κόντρας.

Ισορροπία στα «clasicos»

Το αποψινό «clasico» είναι το 219ο σε όλες τις διοργανώσεις και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν απόλυτη αρμονία στον τομέα των επιτυχιών, αφού αμφότερες μετρούν από 86 νίκες ενώ 46 αναμετρήσεις έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλες.

Οι «μερένχες» έχουν να υπερηφανεύονται όμως τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία αυτών των ξεχωριστών αγώνων.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ταπείνωσε την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Copa del Rey, επικρατώντας με 11-1, στη ρεβάνς της ήττας της με 3-0 στη Βαρκελώνη.

Καταλυτικό ρόλο για το θρίαμβο των Μαδριλένων έπαιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Φράνκο, αφού οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, δέχθηκαν πιέσεις και επιθέσεις, ώστε να γνωρίσουν ένα μεγαλοπρεπέστατο αγωνιστικό ''χαστούκι''
















Το πρώτο «κανόνι»

Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο τη δεκαετία του '50 αποτέλεσε «μήλον της έριδος» για τις δύο ομάδες, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης με παρέμβαση του Φράνκο, αλλά και επιδέξιους χειρισμούς της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας , κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του.

Ο Αργεντινός χάρισε μαγικές στιγμές στους φίλους της «Βασίλισσας», τίτλους και τρόπαια, που ανέβασαν κατακόρυφα το πρεστίζ των Μαδριλένων.

Μέχρι και σήμερα ο Ντι Στέφανο αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία των «clasicos», έχοντας σημειώσει 18 τέρματα.

















Ο Αργεντινός έχει σκοράρει απέναντι στους «μπλαουγκράνα» 14 φορές στην Primera, 2 φορές στο Copa del Rey και 2 φορές στο κύπελλο Πρωταθλητριών.
Διάσημοι «προδότες»

Το να «αλλαξοπιστήσει» κανείς και να μετακομίσει από τη μία παραδοσιακή ισπανική δύναμη στην άλλη, δεν είναι απλή υπόθεση.

Οι ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να αλλάξουν στρατόπεδο, χαρακτηρίσθηκαν «προδότες» και πέρασαν, ως επί το πλείστον, δύσκολες στιγμές.

Την αρχή την έκανε ο Αλφόνσο Αλμπένιθ, ο οποίος μεταγράφηκε το 1902 από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που έκανε αυτή την ιδιαίτερη υπέρβαση ήταν το 2007, ο Χαβιέ Σαβιόλα, που μεταγράφηκε από τους «μπλαουγκράνα» στους «μερένχες».

Μερικοί από τους παίκτες αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας, απλά αποδοκιμάστηκαν, όμως κάποιοι ξεσήκωσαν θύελλα πρωτοφανών αντιδράσεων με την απόφασή τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Λουίς Φίγκο, που αναδείχθηκε στην Μπαρτσελόνα, φορώντας τη φανέλα των Καταλανών από το 1995 μέχρι το 2000.

Η απόφαση του Πορτογάλου το 2000 να μεταγραφεί στη «Βασίλισσα», πλήγωσε ανεπανόρθωτα τους φίλους της Μπαρτσελόνα.

Ο Φίγκο βίωσε πολύ δύσκολες στιγμές στο «Καμπ Νου» και η κατάσταση αρκετές φορές έγινε εκτός ελέγχου, με τους φανατικούς οπαδούς των «μπλαουγκράνα» να πετούν στον πρώην αγαπημένο τους από μπουκάλια ουίσκι μέχρι και γουρουνοκεφαλή!


Standing ovation

Μπορεί τα «clasicos» να κουβαλούν χρόνιες ποδοσφαιρικές και κοινωνικοπολιτικές κόντρες ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως υπήρξαν αρκετές φορές, που οι οπαδοί της μίας ομάδας αναγνώρισαν την ανωτερότητα της άλλης.

Οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης δεν δίστασαν να αποθεώσουν τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, στις 2 Μάη του 2009, όταν οι «άσοι» του Πεπ Γουαρδιόλα διέσυραν τη «Βασίλισσα»στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικρατώντας με 6-2.

Το χειροκρότημα ήταν τόσο θερμό όσο και το πάθος των Τιερί Ανρί και Λίο Μέσι, που σημείωσαν από δύο τέρματα ο καθένας.

Ανάλογες στιγμές έζησε στο «σπίτι» των Μαδριλένων και ο Ροναλντίνιο, όταν εξέθεσε ανεπανόρθωτα την άμυνα της Ρεάλ, στις 19 Νοέμβρη του 2005.

Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-0 την αιώνια αντίπαλό της και ο Βραζιλιάνος «χορευτής» κέρδισε δίκαια την αποθέωση , σημειώνοντας δύο υπέροχα τέρματα.

Ο εκφραστής του total football

Η απάντηση της Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης για την αρπαγή του Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ήρθε τη δεκαετία του '70.

Οι δύο ομάδες το 1973 κινήθηκαν για την απόκτηση του Γιόχαν Κρόιφ, όμως τελικά την υπογραφή του Ολλανδού εξασφάλισαν οι Καταλανοί, αφού κατάφεραν να βρουν ζεστό χρήμα από την «banca catalana».

Ο Κρόιφ στην παρθενική του σεζόν στα ισπανικά γήπεδα οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε μία επική νίκη με 5-0 επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη και παράλληλα βοήθησε τα μέγιστα ώστε οι «μπλαουγκράνα» να αναδειχθούν πρωταθλητές.

Ο Ολλανδός αγωνίστηκε στους «μπλαουγκράνα» μέχρι το 1978 και δέκα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο «Καμπ Νου», αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο Κρόιφ εφάρμοσε στην Μπαρτσελόνα το ολλανδικό στυλ ποδοσφαίρου και συνέβαλε στην εξάπλωση και την ανάπτυξη του συλλόγου.

Ο τρόπος που αγωνίζεται σήμερα η υπερηχητική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γουαρδιόλα, αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθούνται στο ποδοσφαιρικό σχολείο της «Μασία», έχουν σαφείς επιρροές από τα όσα δίδαξε ο «δάσκαλος» από το Άμστερνταμ.

Στιγμές ανθρωπιάς

Ο Γάλλος αριστερός μπακ της Μπαρτσελόνα, Ερίκ Αμπιντάλ, θα είναι ένας από τους μεγάλους απόντες του αποψινού «clasico», αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που περνά μία μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του.

Το Μάρτιο του 2011, η παγκόσμια φίλαθλη κοινή γνώμη σοκαρίστηκε όταν άκουσε πως ο Γάλλος έχει όγκο στο συκώτι και ότι πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί.

Αρχικά υπήρξαν φήμες πως ο Αμπιντάλ μπορεί και να αναγκαζόταν να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, όμως ο Γάλλος απέδειξε ότι εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι και πολύ δυνατός άνθρωπος.

Υποβλήθηκε σε επέμβαση και ξεπέρασε άμεσα τα προβλήματά του, πραγματοποιώντας μία ιστορική επιστροφή στο «clasico» της 3ης του Μάη του 2011.

Η Μπαρτσελόνα σφράγιζε την πρόκριση στον τελικό του Champions League, που φιλοξενούνταν στο «Γουέμπλεϊ», και ο Αμπιντάλ πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, γνωρίζοντας πρωτοφανή αποθέωση από το κοινό του «Καμπ Νου».

Ο 32χρονος ήταν εμφανώς συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος και η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο , έστω και για ελάχιστα λεπτά, επισκίασε το τελικό 1-1 και την μεγάλη πρόκριση των «μπλαουγκράνα» στον τελικό του Λονδίνου.


Το πιο γρήγορο «πιστόλι»

Στην ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν επιτευχθεί συνολικά 715 τέρματα και το ταχύτερο το έχει σημειώσει ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός της «Βασίλισσας», Καρίμ Μπενζεμά.

Ο πρώην «άσος» της Λιόν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα , 22 δευτερόλεπτα, μετά την έναρξη του αγώνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στις 10 Δεκέμβρη του 2011.

Η Ρεάλ μπορεί να γνώρισε τελικά την ήττα με 3-1, όμως το τέρμα του Μπενζεμά χαρακτηρίζεται πλέον ιστορικό και κλασικό.

Ο φιλόσοφος Πεπ

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του συλλόγου της Βαρκελώνης, αφού έχει κατακτήσει τα πάντα ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα.

Ο Πεπ Γουαρδιόλα ήταν η «σημαία» των Καταλανών από το 1990 μέχρι το 2001 και ο ιδανικός συνδετικός κρίκος της αμυντικής διάταξης των «μπλαουγκράνα» με την επίθεση.

Το 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια κατάφερε να γίνει ο πιο πετυχημένος «καθοδηγητής» των «μπλαουγκράνα», αφού έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής 13 τρόπαια, σπάζοντας το ρεκόρ των 11 τίτλων του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Γουαρδιόλα στην παρθενική του σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα κατέκτησε όλες τις διοργανώσεις, στις οποίες συμμετείχε η καταλανική ομάδα, ενώ παράλληλα παραμένει ως προπονητής αήττητος από τη Ρεάλ σε αγώνες της Primera.

Από τη σεζόν 2008-09 μέχρι και σήμερα ο Γουαρδιόλα μετρά ένα σερί 7 αήττητων αναμετρήσεων, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία των «clasicos».

Ο Γουαρδιόλα με την επιθετική του φιλοσοφία έχει υποχρεώσει τους «μερένχες» σε μερικές ταπεινωτικές ήττες και είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να «ξεγυμνώσει» τον «βασιλιά» , Ζοσέ Μουρίνιο.



woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: