20.4.12

Ο Ερνέστο έβαλε την... σφραγίδα του (photos + video)...



Όλα τα ωραία κάποια στιγμή έχουν ένα τέλος...

Ένα κεφάλαιο κλείνει, ένα καινούργιο ανοίγει και η ζωή συνεχίζεται...

Άλλωστε, στο φινάλε μένουν πάντα τα καλά και οι... αναμνήσεις μπαίνουν στο "χρονοντούλαπο" της ιστορίας...

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να βάλει "τίτλους τέλους" στην ερυθρόλευκη σταδιοδρομία του.

Κύριος ήρθε, κύριος έφυγε και πάνω απ' όλα κύριος έμεινε σε αυτό το εν Ελλάδι πέρασμά του, με τους πάντες να αναγνωρίζουν την εργατικότητά του, την επαγγελματική του επάρκεια, το ήθος του, τη συνέπειά του, τον επαγγελματισμό του.
Οι σχέσεις του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον Ισπανό προπονητή παραμένουν άριστες, είναι δυο πολύ καλοί φίλοι, υπήρξαν μέχρι σήμερα δυο εξαιρετικοί συνεργάτες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ασχέτως της τελικής απόφασης του 48χρονου κόουτς. Άλλωστε, όταν μπαίνει στη μέση το προσωπικό πρόβλημα κάποιου, τότε πρέπει να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση, κάτι που υπήρξε σε απόλυτο βαθμό στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα δυο αυτά χρόνια, ο 48χρονος κόουτς είχε λάβει τα "κλειδιά των αποδυτηρίων" από τον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών και έκανε το απόλυτο κουμάντο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τόσο την απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να εμπιστευτεί την ομάδα στον Ερνέστο, όσο και την δουλειά του προπονητή, ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ δούλευε για τον Ολυμπιακό, δημιουργώντας ένα σύνολο-όαση για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί να χαρακτηριστεί για τα καλά "ομάδα Βαλβέρδε". Ο προπονητής άφησε το δικό του... στίγμα, έβαλε τις δικές του "πινελιές", εμφύσησε την δική του φιλοσοφία, κάνοντας τους "ερυθρόλευκους" να αποδίδουν κατά τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε. Αποτέλεσμα δυο πρωταθλήματα, διεκδίκηση του Κυπέλλου φέτος και εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη με τρία "διπλά" και κατά κοινή ομολογία πολύ καλή μπάλα. Δεν είναι και λίγα...

Με την αγαστή συνεργασία διοίκησης και ποδοσφαιρικού τμήματος, όλη η δουλειά που γινόταν στην Πλατεία Αλεξάνδρας και στου Ρέντη, αποτελούσε την "εικόνα" πάνω στο χορτάρι. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατάφερε να επιβάλει τους "κανόνες" του, να έχει δεμένη την ομάδα ως μια οικογένεια, ενώ οι πάντες αναγνωρίζουν ότι επί των ημερών του ο Ολυμπιακός απέδωσε όμορφο θέαμα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και κυριαρχώντας στον ελλαδικό χώρο.

Δεν αναφερόμαστε στο πρώτο πέρασμά του, όπου κατέκτησε το νταμπλ επί Σωκράτη Κόκκαλη στο "τιμόνι", αλλά στην διετία αυτή και κυρίως φέτος, όπου οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στο... πικ τους. Άλλωστε, πέρυσι η προετοιμασία είχε γίνει από τον Έβαλντ Λίνεν και ο Βαλβέρδε ανέλαβε από την στιγμή που αποχώρησε ο Γερμανός προπονητής μετά τον αποκλεισμό-σοκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Europa League.

Την περσινή χρονιά πάντως, ο Ολυμπιακός πέτυχε το ανεπανάληπτο "15 στα 15" μέσα στην έδρα του (ρεκόρ αξιομνημόνευτο) και κατέκτησε με ευκολία το πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο, η ομάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον ΠΑΟΚ, όμως ο μεγάλος στόχος ήταν το πρωτάθλημα και η επιστροφή στο Champions League. Η αποστολή εξετελέσθη με τον καλύτερο τρόπο και οι δυο πλευρές αποφάσισαν να πορευτούν για μια ακόμη χρονιά, συνεχίζοντας την δουλειά που είχε ήδη αρχίσει.

Φέτος, το ποδόσφαιρο που έχει παίξει η ομάδα του Πειραιά είναι εξαιρετικό και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλει ο Βαλβέρδε. Πίεση ψηλά, παιχνίδι με κάτω την μπάλα τόσο από τον άξονα όσο και από τις πτέρυγες, εναλλαγές θέσεων και κίνηση χωρίς της μπάλα στα πόδια, αλλά και προσήλωση στην άμυνα. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν πάνω στο χορτάρι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να εξασφαλίσει το 39ο πρωτάθλημά του από την 27η αγωνιστική, να έχει την καλύτερη άμυνα και επίθεση, να έχει τις περισσότερες νίκες και να υπερέχει στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Όσο για το Κύπελλο, η πρόκριση στον τελικό ήρθε με σχετική ευκολία και χωρίς οι Πειραιώτες να προβληματιστούν. Στον τελικό της 28ης Απριλίου, θα προσπαθήσουν να πάρουν και αυτό το τρόπαιο, πετυχαίνοντας το νταμπλ.

Φυσικά, υπάρχει και το κομμάτι της Ευρώπης, όπου η ομάδα επέστρεψε στο Champions League και αυτή ήταν η παρθενική παρουσία του Βαλβέρδε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Απολογισμός τρεις νίκες (μια εκτός έδρας και δυο 3άρες στο Φάληρο) και τρεις ήττες, εννέα βαθμοί συγκομιδή και αποκλεισμός εξαιτίας της... ανατροπής που έκανε η Μαρσέιγ μέσα στο Ντόρτμουντ. Ο Ολυμπιακός άξιζε να περάσει στους "16", έπαιξε σπουδαία μπάλα σε όλα τα παιχνίδια με εξαίρεση το πρώτο με τους Μασσαλούς λόγω ανετοιμότητας και όλοι είχαν να λένε ότι κοίταξε στα μάτια όλους τους αντιπάλους του.

Η συνέχεια δόθηκε στο Europa League, όπου ο Ολυμπιακός απέκλεισε με δυο νίκες τη Ρούμπιν Καζάν, νίκησε στους "16" τη Μέταλιστ στο Χάρκοβο και χάρη σε ένα κακό τελευταίο δεκάλεπτο στο "Γ. Καραϊσκάκης" αποκλείστηκε από την συνέχεια. Κανείς δεν θα μάθει μέχρι που μπορούσε να φτάσει αυτή η ομάδα, αν περνούσε τους Ουκρανούς. Βουκουρέστι μήπως; Ίσως...

Όπως και να 'χει, η δεύτερη θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε κρίνεται πλήρως επιτυχημένη και αποχωρεί, όντας σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας και έχοντας την αναγνώριση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όποιον είχε την τύχη να τον ζήσει όλο αυτό το διάστημα στην χώρα μας. Ένας κύριος των πάγκων, ένας επαγγελματίας από τους λίγους, πρόσφερε στον Ολυμπιακό, πήρε πολλά από τον σύλλογο και αποχωρεί σαν φίλος.

Adios Ernesto...








woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: