25.4.12

Νίκος Χουντής: STOP στο ευρωπαϊκό χρήμα προς την Τουρκία...


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακληθεί άμεσα για «διαβουλεύσεις» ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία και να ανασταλούν άμεσα και μέχρι νεωτέρας οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Η πρόταση του Έλληνα ευρωβουλευτή έρχεται σαν ...
απάντηση στις απειλές της Τουρκίας περί παγώματος της εταιρικής σχέσης της Άγκυρας στο εξάμηνο της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

«Η ανοχή την οποία έχει επιδείξει η ΕΕ στις προφανείς παραβιάσεις των όρων της Εταιρικής Σχέσης Προσχώρησης έχει αποθρασύνει την Τουρκία η οποία απειλεί ότι θα παγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κύπρο, γι αυτό υπάρχει ανάγκη άμεσης και έμπρακτης αντίδρασης. Αυτά δηλώνει σε ερώτηση που κατέθεσε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, και ζητά να ανακληθεί ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία για «περαιτέρω διαβουλεύσεις» και να ανασταλεί η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η Εταιρική Σχέση Προσχώρησης σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων που η ίδια ορίζει.

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή έγινε με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που απειλούν με πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στις 19 Απριλίου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν επανέλαβε την απειλή λέγοντας ότι «Θα κάνουμε ένα εξάμηνο διάλειμμα όταν ξεκινήσει η Προεδρία των Ελληνοκυπρίων».

Σαν απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την παρέμβασή του ζητά τη διακοπή της Προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία όπως προβλέπει η Εταιρική Σχέση Προσχώρησης και συγκεκριμένα το άρθρο 5...

Δεν υπάρχουν σχόλια: