7.5.12

Το ευρώ κατρακύλησε κάτω από το 1,3 δολ. ...


Του Χάρη Σαββίδη
Την εκλογή Ολάντ στο γαλλικό προεδρικό θώκο την περίμεναν.
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, όχι. Προτού καν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές, το ευρώ κατρακύλησε κάτω από το 1,3 δολ., για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο. Ακόμα και εάν... προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία των «φιλομνημονιακών κομμάτων», έκδηλος είναι ο προβληματισμός κατά πόσο αυτή θα είναι σε θέση να κυβερνήσει, έχοντας μάλιστα να επιβάλει νέο «πακέτο» μέτρων απάνθρωπης λιτότητας.

Χαμηλότερα
Τις τελευταίες ημέρες γινόταν σαφές ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν στη Μεταπολίτευση θα λάβουν αθροιστικά ποσοστό αντίστοιχο εκείνου που είχε λάβει μόνο του το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Τελικά λαμβάνουν χαμηλότερο εκείνου που έλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2009! Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης στις διεθνείς αγορές έρχεται να επιταχύνει την αντίδραση και σε σχέση με τη Γαλλία. Το τελευταίο διάστημα διαφαινόταν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να βρει τρόπο ανασύστασης του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Ήδη σε χθεσινή συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine, o υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, δεσμεύτηκε «μετά τις γαλλικές εκλογές να δουλέψουμε γοργά ώστε να συμπληρωθεί το Δημοσιονομικό με ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο», που όμως, όπως συμπλήρωσε, θα εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - δηλαδή στην περαιτέρω μείωση των μισθών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, το Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στις συνομιλίες αυτές το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα κατανάλωσε περισσότερο χρόνο συζήτησης εκείνου στη Γαλλία, καθώς δεν ήταν αναμενόμενο. Είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές της τρόικας απορρίπτονται τόσο ξεκάθαρα σε μια εκλογική διαδικασία και αυτό δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο όσο η Ευρώπη επιθυμεί να λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ισχυρή
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι άλλαξαν οι συσχετισμοί. Η καγκελάριος Μέρκελ, αν και απομονωμένη, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ασφυκτικές θα είναι και οι πιέσεις που θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι από τους επενδυτές, εφόσον εγκαταλείψουν το σημερινό δρόμο. Η χθεσινή ανατροπή στην Ελλάδα φέρνει, όμως, στο προσκήνιο δυνάμεις διατεθειμένες να αντιπαρατεθούν με τις αγορές και αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί? μεταδοτικό σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πώς να μην κυριαρχεί η αβεβαιότητα όταν, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, διαφαίνεται αντίπαλος στον ορίζοντα;..
ΗΜΕΡΗΣΙΑ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: