18.5.12

Στο... 1990 επέστρεψε το ελληνικό χρηματιστήριο ...


Σε χαμηλά 22 ετών -Ιανουάριο 1990- γύρισε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 536,49 μονάδες με υποχώρηση 3,41%. Κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες και με τις πιέσεις από το εξωτερικό να παραμένουν οξυμένες, η προσπάθεια στήριξης της εγχώριας... χρηματιστηριακής αγοράς μέσω των τραπεζικών μετοχών ήταν αποτυχημένη, καθώς οι πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola ΕΕΕκ ήταν τόσο ισχυρές που ανέτρεψαν την προσπάθεια που έκαναν οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, παρασύροντας και τους υπόλοιπους τίτλους σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Tα margin calls των εγχώριων επενδυτών έχουν σπάσει, ενώ όσα ξένα χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν την πολιτική του stop loss για την Ελλάδα.

Οι τραπεζικοί τίτλοι, λόγω της «θωράκισης» του συστήματος μέσω του ELA, προσπάθησαν αφενός να αντιδράσουν και αφετέρου να ηγηθούν μιας γενικότερης ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Από την έναρξη της συνεδρίασης και περίπου μέχρι τις 13.00, ο στόχος για θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών) είχε επιτευχθεί.

Πιέσεις
Μέχρι τότε, οι ανοδικές κινήσεις από Eurobank, Αlpha Bank αλλά και η σταθεροποιητική πορεία της ΕΤΕ αντιστέκονταν στις πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και EEEκ, που προκλήθηκαν από την αναδιάρθρωση της θέσης τους στο δείκτη MSCI Standard. Πιέσεις επειδή ο ΟΤΕ πιέζεται λόγω υποβιβασμού σε μικρότερο δείκτη και οι ξένοι επενδυτές θα κληθούν να πουλήσουν περί τα 12 εκατ. μετοχές μέχρι το τέλος του μήνα.

Μέχρι και χθες είχαν πουληθεί περίπου 7 εκατ. μετοχές, άρα υπάρχει κάποια «ουρά» που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Το ίδιο ισχύει για τον ΟΠΑΠ, ενώ για την Coca-Cola, που ουσιαστικά αναβαθμίζεται μέσα στον MSCI ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αγορών, μετά την άνοδο της Τετάρτης έκλεισε χθες με έντονη υποχώρηση λόγω ρευστοποιήσεων.

Προς το τέλος της συνεδρίασης και ενώ η ΕΤΕ προσπαθούσε να σταθεροποιηθεί στο 1,21 ευρώ επικράτησαν πωλητές, με αποτέλεσμα να χαθεί η στήριξη του 1,20 ευρώ και η μετοχή να βρεθεί σε νέα ιστορικά χαμηλά (1,17 ευρώ), συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους σε χαμηλότερα επίπεδα...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: