12.5.12

Ζημιές 2 δισ. δολάρια για τους ομογενείς Ελληνες της JPMorgan...


Σε τρία ελληνικής καταγωγής «χρυσά παιδιά» της JPMorgan Chase & Co., για τους οποίους έγραψε ο «Ε.Κ.» στο φύλλο της 21ης Απριλίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζέιμι Ντάιμον, τον επικεφαλής της διεύθυνσης επενδύσεων στο Λονδίνο, Αχιλλέα Μακρή, και τον κ. Γιώργο Πολυχρονόπουλο -που ανήκει στην ομάδα του...
κ. Μακρή- πέφτουν τα βλέμματα των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών, μετά τη ζημιά 2 δισ. δολαρίων που κατέγραψε η τράπεζα.

Τις απρόσμενες απώλειες ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ο δεύτερης γενιάς Ελληνας, κ. Ντάιμον, μιλώντας για «στυγερή» αποτυχία της διεύθυνσης επενδύσεων (chief investment office - CIO), που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το CIO, υπάγεται στην 55χρονη, Ινα Ντριου, αλλά όπως επεσήμανε το «Bloomberg» και η «ΝΥΤ», επικεφαλής του στο Λονδίνο είναι ο κ. Μακρής, γεννημένος στην Ελλάδα, με διεθνή σταδιοδρομία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προσελήφθη στην JP Morgan το 2006. Το 2009 ένας ακόμη Ελληνας, ο κ. Γιώργος Πολυχρονόπουλος, που εργαζόταν για το hedge fund «Endeavour Capital LLP», εντάχθηκε στο CIO.

Οπως δήλωσε ο κ. Ντάιμον, η διεύθυνση επενδύσεων στο Λονδίνο, έκανε λανθασμένες τοποθετήσεις σε σύνθετους πιστωτικούς τίτλους, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές και μπορεί να κοστίσουν επιπλέον 1 δισ. δολάρια το επόμενο τρίμηνο, λόγω της αστάθειας στις αγορές.

Οι απώλειες αυτές, επισήμανε η «ΝΥΤ», δεν αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στην JPΜοrgan, που έχει ενεργητικό 2,27 τρισ. δολάρια -όντας η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα- και κατέγραψε κέρδη 19 δισ. δολάρια πέρυσι και 5,4 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2011.

Η μετοχή της JPMorgan έκλεισε στα 40,74 δολ. την Πέμπτη, αλλά υποχωρούσε ως και άνω του 8% (37,45 δολ.) στις χθεσινές συναλλαγές. Είχε καταγράψει άνοδο 23% από τις αρχές του χρόνου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία είναι ήδη σε συζητήσεις με την JPMorgan εδώ και ένα μήνα, σχετικά με τις συναλλαγές του CIO, έγραψε η «ΝΥΤ», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Δεν πρόκειται πάντως για επίσημη έρευνα επί του παρόντος, διευκρίνιζε το δημοσίευμα.

Πέρα από την αστάθεια που προκάλεσε στις χρηματαγορές, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η απρόσμενη ζημιά των 2 δισ. ευρώ, μπορεί να προκαλέσει και «πλήγμα» στην προσπάθεια των τραπεζών να χαλαρώσει η επιτήρηση των αρχών για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν.

Ο κ. Ντάιμον δε, ανέφερε το «Bloomberg», δέχεται χτύπημα στην αξιοπιστία του, καθώς στις 2 Μαΐου, ηγήθηκε μίας συνάντησης διευθυνόντων συμβούλων της Wall Street, με θέμα τους κανόνες που προτίθεται να επιβάλει η Federal Reserve.

Το «Bloomberg» επίσης, υπενθύμιζε το προ 3 εβδομάδων περίπου δημοσίευμά του, σχετικά με τον επικεφαλής της διεύθυνσης επενδύσεων της JP Morgan στο Λονδίνο, Αχιλλέα Μακρή.

Υπογράμμιζε, επικαλούμενο 3 πρώην υπαλλήλους της JPMorgan, ότι ο κ. Ντάιμον, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, εδώ και 5 χρόνια ανέλαβε να «μεταμορφώσει» τη διεύθυνση επενδύσεων, αυξάνοντας τους κινδύνους που αναλαμβάνει η τράπεζα.

Ο κ. Μακρής, ηγήθηκε της επέκτασης των επενδύσεων σε επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια, με εντολή να αυξήσει την κερδοφορία, σύμφωνα πάντα με το «Bloomberg». Το 2009 ένας ακόμη Ελληνας, ο κ. Γιώργος Πολυχρονόπουλος, εντάχθηκε στην ομάδα του.

Πλέον, επισήμανε προ μηνός το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάποιες από τις τοποθετήσεις είναι τόσο μεγάλες που η JPMorgan πιθανόν να μην μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να χάσει χρήματα ή να ανατρέψει την κατάσταση στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές επενδύσεις ανήλθαν από τα 76 δισ. δολάρια το 2007, σε 340 δισ. δολάρια το 2009, ενώ ήταν 356 δισ. δολάρια το 2011. Η κερδοφορία για το 2010 πάντως ήταν 5 δισ. δολάρια.

Αλλωστε, ο χρηματιστής, Μπρούνο Ικσιλ, που ανήκει στην ομάδα του CIO και βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών που οδήγησαν στις απώλειες των 2 δισ. δολαρίων, είχε ήδη τραβήξει την προσοχή από τις αρχές Απριλίου, με τις τοποθετήσεις που έκανε.

7:20 PM

Οι θέσεις του Ικσιλ στην αγορά παραγώγων είχαν γίνει τόσο μεγάλες που ορισμένοι παράγοντες της αγοράς τον αποκαλούσαν «Φάλαινα του Λονδίνου» ή «Βάλντερμορτ», τον κακό στην παιδική σειρά βιβλίων «Χάρι Πότερ».

Οι πηγές του «Bloomberg» πάντως διευκρίνιζαν ότι ο κ. Μακρής είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τη στρατηγική υψηλού ρίσκου της JP Morgan, η οποία προ μηνός είχε υποστηρίξει ότι το CIO διαχειρίζεται τους επενδυτικούς κινδύνους και πως οι συναλλαγές του Ικσιλ αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας.

«Κάθε τράπεζα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με το οποίο πραγματοποιεί επενδύσεις οι οποίες θεωρούνται συνετές», είχε δηλώσει τότε ο κ. Ντάιμον σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές.

Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, παραδέχτηκε ότι «έγιναν πολλά λάθη, με προχειρότητα και κακή κρίση» σχετικά με τις συναλλαγές που οδήγησαν στις απώλειες των 2 δισ. δολαρίων.

«Ελπίζουμε ότι όλο αυτό δεν θα αποτελέσει θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά εξαρτάται από τις αποφάσεις στην αγορά», είπε.

Η JPMorgan, σύμφωνα με τη «WSJ», πόνταρε σε συνεχή οικονομική ανάκαμψη μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος συναλλαγών επί των εταιρικών ομολόγων. Αλλά δέχθηκε σκληρό πλήγμα όταν οι τιμές των μετοχών άρχισαν να υποχωρούν τον περασμένο μήνα. Οι απώλειες κλιμακώθηκαν ότι η τράπεζα προσπάθησε να σταθμίσει τις θέσεις που είχε ήδη.

Το ανακοινωθέν της τράπεζας, προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σημείωνε ότι ένα σχέδιο που χρησιμοποιούσε για να προστατεύεται έναντι των κινδύνων «αποδείχθηκε πιο επικίνδυνο, ασταθές και λιγότερο αποτελεσματικό σαν εργαλείο αντιστάθμισης των κινδύνων σε σύγκριση με τις προσδοκίες της εταιρείας».

Το λεγόμενο συνθετικό «hedge», που περιελάμβανε τη χρήση συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, «εκτελέστηκε ανεπαρκώς», ενώ και ο έλεγχος «ήταν πλημμελής», είπε ο κ. Ντάιμον, προσθέτοντας: «Εκ των υστέρων, φαίνεται πως η νέα στρατηγική ήταν εσφαλμένη, πολύπλοκη, με φτωχή αξιολόγηση, φτωχή εφαρμογή και φτωχή παρακολούθηση».

«Θα το παραδεχτούμε, θα διορθώσουμε τα λάθη και θα προχωρήσουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Σάιμον Τζόνσον, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, καθηγητής πλέον στο ΜΙΤ, υπογράμμισε: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ειρωνικό είναι ότι ο Τζέιμι παρουσιάζει τον εαυτό του, και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι, ο βασιλιάς της διαχείρισης κινδύνων»....

Εθνικός Κήρυκας.
Πηγές: «Νew York Times», «Wall Street Journal», «Bloomberg», «Financial Times».

Δεν υπάρχουν σχόλια: