4.5.12

Από το 2014 η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ...



Εάν προχωρήσουν η δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε είναι ορατή η έξοδος από την κρίση, εκτίμησε ο κ. Κορλίρας.
Η χώρα βρίσκεται στην καθοδική φάση ενός...
παρατεταμένου υφεσιακού κύκλου, ο οποίος ίσως ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Όπως είπε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων που χρησιμοποιεί το ΚΕΠΕ προκύπτει ότι το 2014 θα ξεκινήσει μια φάση ανάκαμψης, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και προέβλεψε ότι η μελλοντική της πορεία θα εξαρτηθεί, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από δύο βασικούς παράγοντες: από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, αλλά, όπως επισήμανε, και από τον τρόπο εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος που έχει καταρτιστεί με την σύμπραξη των δανειστών.

«Η χώρα πρέπει με αμείωτη συνέπεια και επιμονή να προωθήσει τόσο την δημοσιονομική προσαρμογή όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν το κάνει, είναι ορατή η έξοδος από την κρίση. Εάν όχι, τότε το μέλλον είναι αχαρτογράφητο και αβέβαιο», είπε ο κ. Κορλίρας.

Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν την κρίση χρέους, τόνισε ότι οι Έλληνες μπορεί να μην είχαν κατανοήσει πλήρως τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, αλλά, όπως υπογράμμισε, ούτε και η Ευρώπη ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί στην κρίση ρευστότητας μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

«Είναι απόλυτα ενδεικτικό της ευρωπαϊκής αδυναμίας το γεγονός ότι κάλεσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, και μάλιστα να αφήσει, λόγω τεχνογνωσίας, στο ΔΝΤ τον πρωτεύοντα ρόλο στην κατάρτισή του», είπε χαρακτηριστικά.

Για το πρώτο Μνημόνιο είπε ότι είχε πολύ υψηλό επιτόκιο και «εμπροσθοβαρή» δημοσιονομική προσαρμογή, με συνέπεια «την έντονη οικονομική ύφεση και την μεγάλη κοινωνική αντίδραση που προκάλεσε», ενώ επέκρινε τις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, λέγοντας ότι «το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, «είναι πρωτίστως πολιτικό, με την έλλειψη διορατικότητας και βούλησης των κυβερνώντων να αποδεχτούν τις αναγκαιότητες της πραγματικότητας».

Καταλήγοντας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μόνο με την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνεπής οικονομική πολιτική.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι συνεπής και αξιόπιστη, διότι μόνο έτσι θα εδραιώσει την προοπτική εξόδου από την κρίση και θα μπορέσει να επικεντρωθεί στο μέγα ζήτημα της ανάπτυξης», είπε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ επισήμανε ότι το κλειδί του εγχειρήματος της ανάπτυξης είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια της χώρας, να μεταφερθούν οικονομικοί πόροι στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ενώ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε, ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απλούστευση της γραφειοκρατίας, η μείωση της διαφθοράς, μαζί με το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι παράγοντες που θα ευνοήσουν την αύξηση της εξωστρέφειας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: