29.5.12

20 ομάδες ράμπο και Ζανιάς σαφάρι στις εφορίες για έσοδα...


Κώστας Τσαχάκης.
Σε ισχύ θέτει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών το έκτακτο σχέδιο με τον κωδικό “έσοδα τώρα” με στόχο να ανακοπεί η πτωτική πορεία των φορολογικών εσόδων και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς «εξορμά» στις μεγαλύτερες εφορίες και...
ταυτόχρονα 20 ειδικές ομάδες κρούσης πιάνουν δουλειά στις Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια ώρα, αρχίζει η αποστολή των «ξεχασμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 και των πρώτων εκκαθαριστικών - «φωτιά» των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο κ. Ζανιάς, θα επισκεφθεί σήμερα τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και τη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού ενώ την Τετάρτη έχει καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του, τους εφόρους των 10 μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. και των 5 μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής. Αναμένεται να τους ζητήσει άμεση κινητοποίηση και να τους επισημάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Με τις δημόσιες εισπράξεις να καταγράφουν πτώση 25% με 30% από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαίου και τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται στο τέλος Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία. Το σχέδιο προβλέπει:

- Την τοποθέτηση 20 ειδικών συνεργείων στις εφορίες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα οι ομάδες κρούσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων θα ...εγκατασταθούν στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα όπου θα εφαρμόσουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών. «Θα πάμε πόρτα-πόρτα για να εισπράξουμε τις οφειλές» δηλώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 1 εκατομμύριο μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη 31 Μαίου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι φορολογούμενοι στη ρύθμιση και να εισπραχθούν «πολύτιμα» έσοδα για τη λειτουργία του κράτους.

-Ελέγχους εξπρές για την είσπραξη του ΦΠΑ από επιτηδευματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν το φόρο στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι νέες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται (έλεγχοι από το γραφείο, αποστολή e-mail με την απειλή τακτικού ελέγχου σε όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ κλπ) έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο εισπράξεις από τους ελέγχους ΦΠΑ ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 δηλαδή καταγράφουν αύξηση 105%.

Το ΣΔΟΕ θα εντείνει τους εμφανείς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να επιταχυνθεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: