8.5.12

Το μπόνους των 50 εδρών «παραμόρφωσε» τον εκλογικό χάρτη...


Παιχνίδια παραλόγου καταγράφηκαν λόγω του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει για το πρώτο κόμμα. Περιφέρειες όπου το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν λαμβάνει έδρα ή σε άλλες στις οποίες το πέμπτο κατά σειρά ...κόμμα εκλέγει περισσότερους βουλευτές από εκείνα με μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφονται στα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, για να βρεθούν οι 50 έδρες που δίνονται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ στην Α' Αθήνας βρέθηκε να είναι δεύτερο κόμμα και να λαμβάνει 5 έδρες περισσότερες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακριβώς η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στη Β' Αθήνας. Δύο έδρες περισσότερες πήρε η δεύτερη σε ψήφους ΝΔ σε Αττική και Βοιωτία έναντι του πρωτοπόρου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης στη Β' Θεσσαλονίκης κέρδισε επιπλέον τρεις έδρες.

Η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη στην περιφέρεια Ημαθίας, χωρίς όμως να εκλέξει βουλευτή, σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Ελληνες και ΚΚΕ που συγκέντρωσαν μικρότερο ποσοστό, αλλά θα εκπροσωπηθούν από έναν βουλευτή το καθένα.

Τα πάνω - κάτω ήρθαν και στα Χανιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα πήρε μία έδρα, αλλά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν εξέλεξαν βουλευτή (το τρίτο κόμμα ήταν η Δημοκρατική Συμμαχία που δεν εισήλθε στη Βουλή). Ωστόσο, η ΝΔ η οποία αναδείχθηκε πέμπτο κόμμα στην περιφέρεια αυτή, πήρε τρεις έδρες!

Ανατροπές επήλθαν λόγω του εκλογικού νόμου και στη Μαγνησία. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έμεινε χωρίς εκπροσώπηση από την περιφέρεια αυτή. Ως τρίτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πήραν μία έδρα, το τέταρτο κατά σειρά κόμμα ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε βουλευτή, ενώ τα επόμενα κόμματα ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ κατέλαβαν από μία έδρα.

Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στις Σέρρες, με τέταρτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βουλευτή και πέμπτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή να εκπροσωπείται στη Βουλή, έκτο κόμμα το ΚΚΕ που δεν πήρε έδρα και την ίδια ώρα στην έβδομη σε ψήφους της περιφέρειας ΔΗΜΑΡ δόθηκε έδρα.

Στην Εύβοια η ΝΔ ήταν δεύτερο κόμμα, αλλά δεν πήρε έδρα, ενώ τα επόμενα σε ψήφους πέντε κόμματα (Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ) κέρδισαν από μία έδρα.
Αντιστοίχως, σε αρκετές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, αλλά τελικώς δεν έβγαλε βουλευτή και έδρα πήραν κόμματα με λιγότερες ψήφους. Αυτό συνέβη στην Καβάλα, όπου βουλευτή εξέλεξε ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ και στην Πιερία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες να κατοχυρώνουν έδρα.

Το δεύτερο στην κατάταξη ΠΑΣΟΚ είδε επίσης στην Καρδίτσα τις έδρες να πηγαίνουν στο τρίτο και το τέταρτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), όπως και στην Κορινθία όπου κατετάγησαν στις ίδιες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή και ανέδειξαν βουλευτές.

Απώλειες είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιφέρειες. Είναι δεύτερο κόμμα στην Κοζάνη χωρίς ωστόσο βουλευτή, καθώς από μία έδρα κατέλαβαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτο κόμμα στην Πέλλα και τα Τρίκαλα, αλλά επίσης από έναν βουλευτή εξέλεξαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (τέταρτο κόμμα στην πρώτη περιφέρεια) καθώς και η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (τέταρτο και πέμπτο κόμμα στη δεύτερη περιφέρεια).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: