22.5.12

Σχεδόν 75 εκατ.νέους πλήττει η ανεργία ...


Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων για το 2012 επανήλθε σχεδόν στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο ιστορικά μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον, αναφέρει μια έκθεση του ... Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (Organisation internationale du travail, OIT) που δημοσιεύεται σήμερα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνεργοι ανέρχονται σε σχεδόν 75 εκατομμύρια στο ηλικιακό φάσμα 15 ως 24 ετών το 2012 -αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια από το 2007, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων». Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι το 12,7% των νέων είναι άνεργοι φέτος, ποσοστό σχεδόν ίσο με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2009 (75,4 εκατ.), και ελαφρά ανώτερο από την περασμένη χρονιά, όταν η ανεργία έπληττε το 12,6% των νέων.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, εάν συμπεριληφθούν εκείνοι που, αποθαρρυμένοι από την έλλειψη προοπτικών, έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας: σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των νέων παγκοσμίως που είναι άνεργοι αυξάνεται στο 13,6%.

«Η κρίση της ανεργίας των νέων μπορεί να ξεπεραστεί, αν η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους γίνει σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα επιταχυνθούν σημαντικά», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα του Οργανισμού για την εργασία, ο Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ-Σιρινάκς.

Τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνοουν «φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους», «προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ενσωματώνουν κατάρτιση (...) και πρόσβαση σε κεφάλαια», καθώς και τη «βελτίωση της κοινωνικής προστασίας για τους νέους», πρόσθεσε.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε διεθνές επίπεδο μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας νέοι που σπουδάζουν.

Αυτό ισχύει κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού. Ως το 2016, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων «αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο», κατά την έρευνα.

Στη Βόρεια Αφρική, το ποσοστό της ανεργίας των νέων αυξήθηκε κατά 5% μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη από το 2010, στο 27,9%. Στην Μέση Ανατολή, το ποσοστό ανήλθε στο 26,5%. Στην κεντρική και στην νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε ελαφρά στο 17,6%, ενώ στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική η ανεργία των νέων επίσης υποχώρησε κατά τι, στο 14,3%.

Στην υποσαχάρεια Αφρική το ποσοστό ανήλθε στο 11,5% το 2011, παραμένοντας σχετικά σταθερό από το 2005. Στη νοτιοανατολική Ασία και στην περιφέρεια του Ειρηνικού ανερχόταν στο 13,5%, σημειώνοντας μικρή μείωση.

«Ακόμα και στην ανατολική Ασία, ίσως την περιφέρεια με τον μεγαλύτερο οικονομικό δυναμισμό, το ποσοστό της ανεργίας ήταν 2,8 φορές υψηλότερο για τους νέους από ό,τι για τους ενήλικους», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του οργανισμού που έκαναν την μελέτη. Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικαλούνται, η ανεργία τείνει να πλήττει περισσότερο τις νέες στις περισσότερες περιοχές.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: