15.5.12

Παπούλιας: «Έφυγαν 800 εκατ., αύριο και μεθαύριο θα είναι χειρότερα!»


Δραματικό SOS του Προέδρου για τις τράπεζες...
«Υπάρχει μεγάλος φόβος που μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό… η αντοχή των τραπεζών είναι μικρή» αυτά είναι τα δραματικά λόγια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια καθώς τους εξηγούσε ότι την..
περασμένη Δευτέρα, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Παπούλιας στους πολιτικούς αρχηγούς «Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση» αναφερόμενος στην σημερινή και αυριανή ημέρα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της χθεσινής συνάντησης των κ.κ. Παπούλια, Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως εξέπεμψε «εθνικό συναγερμό» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Εμμανουέλ Μπαρόζο του μετέφερε ότι στην Ευρώπη αναμένουν «Εναγωνίως τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί.».

Τα λόγια του κ. Παπούλια είναι ενδεικτικά, γι αυτό και παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών:

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Θέλω να σας καλωσορίσω. Δεν έχω καμία πρόθεση να δραματικοποιήσω την κατάσταση την οποία γνωρίζετε και που είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη.

Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο στις 16.00’ η ώρα σήμερα. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί. Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00’ η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Όλα μαζί;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι, όλα μαζί.

Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή.

Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση.

Υπήρξε μία πρόταση, την οποία είχαμε τηλεφωνικά κουβεντιάσει με τον κ. Κουβέλη, να γίνει μία κυβέρνηση από προσωπικότητες, η οποία όμως δεν προχώρησε. Ξαναγυρίζω πάλι και λέω ότι είναι καλή ιδέα μια κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων, η οποία θα είναι ορισμένης χρονικής διάρκειας -βεβαίως όχι μικρότερης των δεκαοχτώ μηνών- και που θα μπορέσει να περιλάβει την προσπάθεια να επιλύσει θέματα, όπως αυτά τα οποία έθεσε ο κ. Κουβέλης και για τα οποία συμφωνούμε όλοι μας...
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: