26.5.12

Ανήφορος διαρκείας για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ...


Σε σκληρή και παρατεταμένη προσπάθεια για να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους, που έχασαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχουν αποδυθεί τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Σαμαράς αναπροσαρμόζουν την τακτική τους. Εστιάζουν την...

προσοχή τους σε κρίσιμης σημασίας τμήματα των ψηφοφόρων.
Ο Ευ. Βενιζέλος θα περιγράψει το διακύβευμα των εκλογών με σαφή μηνύματα, ενώ θα θέσει στην πρώτη γραμμή τις έξι προτάσεις για αναθεώρηση του Μνημονίου. Στόχος να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ βασικός κορμός της Κεντροαριστεράς

Με αισθητές διαφορές στον «λόγο» και στην εικόνα της προεκλογικής του εκστρατείας επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί στην εξαιρετικά ανηφορική και δύσβατη πορεία προς τη 17η Ιουνίου.

Στην Ιπποκράτους ο συναγερμός είναι... διαρκής, και για μια εκ νέου προσπάθεια «επιβίωσης» του ΠΑΣΟΚ, ως βασικού κορμού της Κεντροαριστεράς, παρότι τα δημοσκοπικά ευρήματα κάθε άλλο παρά λειτουργούν ως «ενέσεις» αισιοδοξίας στο στελεχικό δυναμικό. Ωστόσο, μετά το σοκ που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η δραματική συρρίκνωση του εκλογικού του ποσοστού στο 13% (στις 6 Μαΐου), αρκετά στελέχη που έχουν αναλάβει ήδη συγκεκριμένους ρόλους εκτιμούν ότι όλα τα περιθώρια είναι ανοιχτά για το φινάλε του δεύτερου γύρου, αρκεί το κόμμα τους να αποφύγει νέα... μοιραία λάθη.

Φιλοδοξούν δε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την αυριανή διακαναλική συνέντευξη Τύπου θα καταφέρει να αποστείλει στους ψηφοφόρους σαφή και εύληπτα μηνύματα για το διακύβευμα των εκλογών και το «κλειδί» των μετεκλογικών εξελίξεων, που σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει η Ιπποκράτους - προτείνοντας συγκεκριμένες κυβερνητικές λύσεις με βάση το πρόσφατο εκλογικό και το πρώτο δημοσκοπικό αποτέλεσμα ερευνών.

Ετσι, μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ είναι να περιγράψει με λιγότερες και καθαρές λέξεις τα έξι σημεία προγραμματικού χαρακτήρα. Η «στροφή» του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που μίλησε για την αναθεώρηση του Μνημονίου μέσω σοβαρής διαπραγμάτευσης για έξι αλλαγές, φαίνεται ότι έχει κινήσει το ενδιαφέρον ψηφοφόρων, οι οποίοι δηλώνουν ότι αναμένουν καλύτερη ενημέρωση. Δύο από τις έξι προτάσεις, αυτές για το «φρένο» σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και για την ομπρέλα προστασίας των εργασιακών σχέσεων, είναι κατά το ΠΑΣΟΚ το πρώτο ικανοποιητικό βήμα της νέας καμπάνιας. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία να «απελευθερωθεί» από την οπτική της κυβερνητικής εμπειρίας, και χωρίς να παρουσιάζεται ασυνεπές να αναγνωρίζει τον νέο «αέρα» που υπάρχει στην Ευρώπη υπέρ της ανάπτυξης και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Με τα έξι σημεία (μπορεί να εμπλουτίσει τη λίστα με προτάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν και θα επαναπατρίσουν μέρος ψηφοφόρων που ακολούθησαν το «ρεύμα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΔΗΜΑΡ φυσικά).

Περιοδείες
Οι περιοχές που γύρισαν την... πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και έκλεισαν την πόρτα με εκκωφαντικό τρόπο στους υποψήφιους βουλευτές του είναι κατ' αρχάς στο στόχαστρο της Ιπποκράτους και της ομάδας κρούσης. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να ξεκινήσει από το Ιλιον χθες τον νέο κύκλο περιοδειών του. Το λεκανοπέδιο και δη η Β' Αθήνας και η Β' Πειραιά είναι για το ΠΑΣΟΚ οι «γκρίζες ζώνες», όπου το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η αφαίμαξη των εισοδημάτων εργαζόμενων και συνταξιούχων συνέθλιψαν σε ελάχιστο χρόνο το βιοτικό τους επίπεδο. Ο κ. Βενιζέλος θα κάνει παρεμβάσεις σε τουλάχιστον έξι γειτονιές της Αθήνας και του λεκανοπεδίου, ενώ παράλληλα έχει συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του να ληφθούν πρωτοβουλίες ανά θεματική ενότητα.

Στο στόχαστρο και εκλογικές περιφέρειες όπου η σχετικά μικρή αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ δίνει αυτομάτως μία έδρα. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να συμβεί στην Κόρινθο, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή και όπου σήμερα το πρωί θα βρίσκεται ο αρχηγός του κόμματος.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ
Μικρές αλλαγές και προσκλητήρια

Είτε στο λεκανοπέδιο είτε στην περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εμφανιστεί με πρόσωπα εκ... μεταγραφής. Οι λίστες με τους υποψηφίους θα έχουν μικρές αλλαγές, ενώ το προσκλητήριο προς πρώην υπουργούς, όπως στους κ. Φλωρίδη και Παπαδόπουλο, ...εστάλη, λένε από την Ιπποκράτους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου προσανατολίζεται στο να «ταρακουνήσει» και να πείσει πρώτα και κυρίως τα μέλη και τα στελέχη της βάσης στον... νυχθημερόν αγώνα για τη διατήρηση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο-κλειδί. Αυτή είναι και η εντολή που έχουν οι 40 βουλευτές και οι επικεφαλής της εκστρατείας σε κάθε νομό.

Το μέτωπο της αντιπαράθεσης
Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, πρέσινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη βεβαιότητα ότι θα δώσουν τη μάχη σε σκηνικό πόλωσης, που με μια γρήγορη «ανάγνωση» δεν διευκολύνει τα μάλα την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, κινείται η Ιπποκράτους.

Χωρίς ψευδαισθήσεις (για τις υπαρκτές δυσκολίες) αλλά με την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαιρεθούν από την πίεση που θα υποστεί και το ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες για «καθαρά λόγια που θα παραπέμπουν σε καθαρές λύσεις για την πορεία της χώρας», η Ιπποκράτους προσδιορίζει το «μέτωπο» της αντιπαράθεσης. «Απέναντί μας είναι η Νέα Δημοκρατία που ανασυστήνεται και που για να κρατήσει κοντά της όμως μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων θα διολισθήσει στον... βαρύ δεξιό λόγο», προβλέπει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προτείνει για τη συσπείρωση της παράταξης να περιγραφεί εκ νέου η διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ (που για ψηφοθηρικούς λόγους θέλει να παίξει «δίπολο» με τον ΣΥΡΙΖΑ). Τα έξι σημεία -λέει το εν λόγω στέλεχος- πρέπει να αποτελούν πυξίδα του προεκλογικού αγώνα και ει δυνατόν να εξελιχθούν σε «συνθήματα». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Δεν έχουμε λόγο για μετωπική επίθεση σε ένα κόμμα της Αριστεράς, μπορούμε όμως να αποκαλύψουμε τις αντιφάσεις που τα ίδια τα στελέχη του αναδεικνύουν λέγοντας διαφορετικά πράγματα την ίδια μέρα!», υποστηρίζει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα περί καταγγελίας του Μνημονίου (πολιτική ή νομική;).

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΝΔ: Δεν «κλείνουν» οι διαρροές προς τα δεξιά
Δεν αρκεί μόνο ένας «γάμος» στην Κεντροδεξιά

Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ότι για να κερδίσει πρωτιά και καθαρή διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα πρέπει να «κερδίσει» ψηφοφόρους που επέλεξαν Καμμένο, Καρατζαφέρη, Μάνο ή ακόμη και Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες εκλογές

Την έναρξη της προεκλογικής μάχης, στην οποία διακυβεύονται πολλά για τη χώρα αλλά και για την ίδια τη ΝΔ, επρόκειτο να κηρύξει σήμερα από το βήμα της Εθνικής συνδιάσκεψης ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Στο επιτελείο της Λ. Συγγρού μελετούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η συσπείρωση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις 6 Μαΐου, αλλά ο διεμβολισμος των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της και -προπαντός- ο επαναπατρισμός των «κεντροδεξιών ? δεξιών» ψηφοφόρων που επέλεξαν πριν από λίγες εβδομάδες την αποχή.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της προσπάθειας για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, που ολοκληρώνεται και τυπικά σήμερα, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό αρκεί για να δώσει στον κ. Σαμαρά την εκλογική πρωτιά και μια «καθαρή διαφορά» από το δεύτερο κόμμα.

Χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε η ανατροπή τής μέχρι σήμερα εκλογικής στρατηγικής που είχε υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς και η οποία είχε τα? γνωστά αποτελέσματα.

Οπως ελέχθη από σειρά στενών του συνεργατών, είναι ανάγκη το κόμμα να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον κ. Καμμένο, τον κ. Καρατζαφέρη, τον κ. Μάνο ή ακόμη και τη Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές, ενώ παράλληλα σημείωσαν τα ίδια πρόσωπα ότι η ΝΔ πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της κυβερνησιμότητας.

Με βάση αυτούς τους στόχους, οι κινήσεις που θα κάνει αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οι εξής:

Η διεξαγωγή debate με τον κ. Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αποδομήσει ο ίδιος το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Η διεξαγωγή διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο προκειμένου να εξειδικευθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και να δοθεί η εικόνα ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό και αξιόπιστο
Η συγκρότηση ομάδας στελεχών που θα αναλάβουν μέρος της προβολής του προγράμματος της ΝΔ, προκειμένου να μην είναι μονοπρόσωπη και αυτή η προεκλογική καμπάνια
Η διαμόρφωση μιας διαφορετικής τακτικής που δεν θα έχει ως επίκεντρο τις ανοιχτές συγκεντρώσεις μόνον, αλλά και τις επαφές του κ. Σαμαρά με τους πολίτες, στο πλαίσιο των περιοδειών που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα
Η ένταξη στην προεκλογική ατζέντα θεμάτων όπως οι λαθρομετανάστες και η ΑΟΖ, πεδία στα οποία -όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβληματικές θέσεις

Βολές σε Τσίπρα
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει την πολιτική πόλωση προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς και για τον λόγο αυτόν ήδη επιτίθεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα τον οποίο έχει αναγορεύσει σε βασικό του αντίπαλο, χρησιμοποιώντας οξύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «αφελής» και «επικίνδυνος για τη χώρα».

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει μέσα στις τρεις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας να εμφανίσει το κόμμα του ως τη μόνη αξιόπιστη πολιτική πρόταση, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ως κεντρικό δίλημμα το «ευρώ ή δραχμή».

Συνδυασμοί
Προσθήκες και αρνήσεις

Με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, φαίνεται να προσπερνώνται τα προβλήματα που ανέκυψαν στους εκλογικούς συνδυασμούς σε ορισμένες περιφέρειες, εξαιτίας των αλλαγών στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών.

Η είσοδος ?σε εκλόγιμες θέσεις? των προερχόμενων από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη κ. Κοντογιάννη, Μαρκογιαννάκη και Αυγενάκη θεωρείται δεδομένη, ενώ οι κ. Βελόπουλος και Οικονόμου διεμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές.

Ο κ. Πλεύρης θα τοποθετηθεί πιθανότατα στην ένατη θέση της λίστας της Α' Αθηνών.

ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΝΤΟΡΑΣ
Επιχείρηση αισιοδοξία και ενότητα στη Συνδιάσκεψη

Με ακόμη μία κοινή παρουσία των κ. Σαμαρά και Μπακογιάννη, μπροστά στους εκπροσώπους της κομματικής βάσης που συμμετέχουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη, ολοκληρώνεται και τυπικά η προσπάθεια για την επανένωση της Κεντροδεξιάς που ξεκίνησε την επομένη μέρα των εκλογών, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα και να εκπέμψει το μήνυμα της ενότητας της παράταξης στη βάση αλλά και στην κορυφή.

Βασικός ομιλητής στη σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου θα είναι και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα απευθυνθεί ?έπειτα από δυόμισι χρόνια? στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ. Στόχος είναι καταρχήν «να σπάσει τον πάγο» και να δώσει το δικό της στίγμα για την πολιτική κατάσταση αλλά και για το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Επίθεση
Κοινό σημείο των δύο ομιλητών πάντως θα είναι η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, ενώ παράλληλα και τα δύο κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς θα τονίσουν την ανάγκη διασφάλισης της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση θα είναι και οι προερχόμενοι από τη Δημοκρατική Συμμαχία, κ. Κοντογιάννης, Μαρκογιαννάκης και Αυγενάκης, καθώς επίσης και οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ, κ. Πλεύρης, Βελόπουλος, Ανατολάκης και Μαρκάκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: