17.5.12

Πικραμμένος: «Θέλω να είστε παράδειγμα προσφοράς και ήθους»...


«Να είστε παράδειγμα προσφοράς και ήθους», είπε στους υπουργούς του ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, στη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, τους ζήτησε να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να μην δίνουν κομματική χροιά στα όσα λένε. Οι...
αβεβαιότητες για την οικονομία παραμένουν, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του από τον Φίλιππο Σαχινίδη. Διαβάστε τι διημείφθη στις υπολόιπες τελετές παράδοσης-παραλαβής υπουργικών θώκων.


Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης, ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος θα παραστεί στη Σύνοδο της ΕΕ.

Έγινε επίσης γνωστό ότι ουδείς θα εισπράξει αποζημίωση για τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Οι τελετές παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων

Ζανιάς: «Σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε υπουργούς»

Οι αβεβαιότητες για την οικονομία παραμένουν, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την ομαλή μετάβαση προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Το ζητούμενο είναι όταν θα έρθει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να τους παραδώσουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να διατηρηθεί», σημείωσε και προσέθεσε ότι «σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε υπουργούς».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, αφού μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Ζανιά, υποστήριξε πως «η χώρα οδηγείται για άλλη μια φορά σε εκλογές γιατί πολλοί έθεσαν το κομματικό συμφέρον πάνω από τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών».

Μολυβιάτης: «Η δική μου θητεία θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας»

Με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Σταύρο Δήμα στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο κ.Δήμας έθεσε τις προτεραιότητες του υπουργείου και τόνισε ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι θέσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία παραμένουν σταθερές.

Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη ο κ. Μολυβιάτης συνεχάρη τον κ. Δήμα για την θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αντιμετώπισε αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή.

«Η δική μου θητεία θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας, καθώς αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» είπε ο κ.Μολυβιάτης.

Μανιτάκης: «Να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα»

Την αγωνία τους για την πορεία του τόπου εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο ο απερχόμενος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης όσο και ο νυν Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Γιαννίτσης αποκάλυψε ότι του προτάθηκε να παραμείνει στο υπουργείο ή να αναλάβει άλλο κυβερνητικό πόστο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε.

Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι η «συλλογική πορεία που έχουμε πάρει μοιάζει με μία απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος».

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τη σημερινή φάση.

«Να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Γιαννίτση, τόνισε ότι «μου δίνει κουράγιο γιατί με δισταγμό ανέλαβα, γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη κυβερνητική αστάθεια». «Πιστεύω ότι θα τα υπερβούμε» επισήμανε, «γιατί έχουμε ασφαλιστική δικλείδα την παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να έχουμε εκλογές καλές και άψογες όπως οι εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σιμόπουλος: Χρόνια προβλήματα μπήκαν σε τροχιά επίλυσης

«Το υπουργείο βρίσκεται σε καλά χέρια» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης, παραδίδοντας το υπουργείο στον νέο υπουργό, καθηγητή Σ.Σιμόπουλο.

Ο κ.Βορίδης χαρακτήρισε το εξάμηνο πέρασμά του από το υπουργείο ως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παραγωγική και δημιουργική περίοδο και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του, παραθέτοντας την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς (που, έλυσε και το ακανθώδες ζήτημα της αδειοδότησης των κεραιών της κινητής), το οριστικό άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών δημοσίας χρήσης και την επίλυση του θέματος των ταξί.

Επίσης, ο απερχόμενος υπουργός στάθηκε στην ενσωμάτωση των κοινοτικών τηλεπικοινωνιακών κανονισμών και, όπως είπε, πλέον δεν εκκρεμεί καμία άλλη νομοθετική εκκρεμότητα που άπτεται του κοινοτικού δικαίου, πέραν της δευτερογενούς νομοθεσίας, όπως οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι τα πράγματα ρέουν ομαλά και συμπλήρωσε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου έχουν πραγματοποιηθεί (ή δρομολογηθεί) έως και για το Γ' τρίμηνο του 2012. «Είμαι βέβαιος για το σημαντικό έργο που θα επιτελέσει ο νέος υπουργός» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ.Σιμόπουλος τόνισε ότι αποδέχθηκε τον διορισμό του με μεγάλη του χαρά και χαρακτήρισε «εντυπωσιακό το έργο του κ.Βορίδη, καθώς χρόνια προβλήματα, μπήκαν σε τροχιά επίλυσης».

Ο νέος υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι θα φροντίσει τα μεγάλα έργα που εκτελεί το υπουργείο να συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθώς και να μην υπάρξουν τα λεγόμενα, προβλήματα καθημερινότητας. «Ο έρμος ο πολίτης έχει τραβήξει και τραβάει πολλά και πρέπει να τον διευκολύνουμε» σημείωσε ο υπουργός, ευχόμενος «καλή επιτυχία στο πολιτικό σύστημα για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας έγκαιρα».

Τσάλτας: «Εύχομαι να μείνω μόνο ένα μήνα»

Έκπληξη και πρόσκληση χαρακτήρισε την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος ο νέος υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος ευχήθηκε να παραμείνει στη θέση του υπουργού μόνο για έναν μήνα, να υπάρξει δηλαδή πολιτική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Εισερχόμενος στην αίθουσα τελετών, ο κ. Τσάλτας συνέστησε σε όσους υπαλλήλους σηκώθηκαν να παραμείνουν καθισμένοι, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται παραγγέλματα «εγέρθητι».

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, ο νέος υπουργός υπενθύμισε ότι είχε, επί μακρό χρονικό διάστημα, ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τα θέματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Χαρακτήρισε έκπληξη και πρόκληση την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο, αν και από διοικητικής άποψης, όπως είπε, η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ ίσως αποδειχθεί «ευχάριστο διάλειμμα» σε σχέση με το Πάντειο των 22.000 φοιτητών.

Ο κ. Τσάλτας τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παραδίδει σε υπηρεσιακό υπουργό, αλλά και χαρά, γιατί παρέδωσε στον κ. Τσάλτα.

«Η χώρα είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, αλλά κάποια κόμματα επέλεξαν να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που μας οδηγούν σε νέες εκλογές» είπε.

Έκανε σύντομο απολογισμό του έργου στο υπουργείο, αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την πρόοδο του Κτηματολογίου και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι ο νέος υπουργός έχει το κύρος και τις γνώσεις να οδηγήσει το υπουργείο ως τις επόμενες εκλογές.

Ο τέως υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, επισήμανε τη δουλειά που έγινε, από τους υπαλλήλους του υπουργείου και με διακομματική συνεννόηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και, συνολικά, στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Καραπαναγιώτη: «Μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω το υπουργείο σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από τον απερχόμενο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στην υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο υπουργείο έναν άνθρωπο που γνωρίζω και εκτιμώ πάρα πολλά χρόνια, έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα του ΥΠΠΟΤ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω ένα υπουργείο έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και αυτό λόγω της σκληρής δουλειάς πάνω στην οποία είχαν επενδύσει και δουλέψει οι άνθρωποι του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπουργείο που κατάφερε αυτά τα χρόνια και να συγχωνευθεί και να αξιοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: