11.5.12

Χαραμάδα για συνεργασία...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τα φαινόμενα τη Δευτέρα το πρωί, παραπέμπονται εκ των πραγμάτων οι τελευταίες ελπίδες για...
τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποτροπή επαναληπτικών εκλογών. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, που ζητούν σχηματισμό κυβέρνησης, απειλώντας ακόμη και με έξοδο από το ευρώ.

Το μόνο θετικό είναι ότι χθες διεφάνη κάποιο φως κατά τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που διαχειρίζεται πλέον ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα ένα έντονο παρασκήνιο ήθελε να υπάρχουν μεσολαβητικές προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αρθούν οι αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων και να αναζητηθούν συγκλίσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης πρότεινε τον σχηματισμό «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» διετούς διάρκειας, ώς το 2014, με τη συμμετοχή των τριών πρώτων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και του κόμματός του, και στόχο τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
«Κοντά στη δική μας πρόταση», αποτίμησε την πρόταση Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ότι είναι πρόταση που αποτελεί παραλλαγή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», την απέρριψε. Μάλιστα έκανε λόγο για ''σαφή μεταστροφή» του κ. Κουβέλη σε σχέση με την προχθεσινή θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς.
Νωρίτερα πάντως σε επιστολή του προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε μετακινηθεί από τη θέση του για άμεση κατάργηση του Μνημονίου κάνοντας λόγο για «επανεξέταση» του στρατηγικού του πλαισίου.
Η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση Κουβέλη, η οποία πάντως εκφράστηκε με σχόλιο κύκλων του και όχι επισήμως, προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να κλείνει επί του παρόντος και μάλλον πρόωρα ένα παράθυρο που άνοιξε για τον σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα που θα έβγαζε τη χώρα από το χάος της ακυβερνησίας.
Ενα ακόμη εμπόδιο για την επιτυχή έκβαση της σύσκεψης υπό τον Προεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί η διαφαινόμενη άρνηση του κ. Τσίπρα να παραστεί σε σύσκεψη στην οποία θα μετάσχει και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατέστη σαφές αναφορικά με τη σύνθεση της σύσκεψης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας, άρα θα απευθύνει πρόσκληση και προς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: