29.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Πιο εύκολα πια θα μπορούν να πυροβολούν οι αστυνομικοί...


Λευκωσία: Πιο εύκολα θα μπορούν να πυροβολούν οι αστυνομικοί προκειμένου να συλλάβουν παράνομους, ενώ τους δίνεται το δικαίωμα να τραυματίζουν πολίτες εκεί και όπου χρειάζεται. Με νέες αστυνομικές διατάξεις, που απέστειλε πριν από περίπου ένα μήνα, ο... Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, άλλαξε αυτές που ίσχυαν για δεκαετίες και που απαγόρευαν στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού τους πιστολιού, εκτός εκεί που θα απέτρεπαν την απώλεια ζωών, δηλαδή να πυροβολούσαν για να σκοτώσουν.

Με τις νέες οδηγίες, αναφέρεται σαφώς ότι η χρήση του υπηρεσιακού οπλισμού θα πρέπει πάντοτε να είναι δικαιολογημένη και να μπορεί να σταθεί στο Δικαστήριο ως μαρτυρία.

Οι νέες αλλαγές έγιναν αφού μελετήθηκαν πρόσφατα περιστατικά όπου μέλη της ΥΚΑΝ ή του ΟΠΕ βρέθηκαν αντιμέτωπα με επικίνδυνους πολίτες, που έστρεψαν τα οχήματά τους εναντίον τους, χωρίς να μπορούν να ρίξουν έστω κι έναν πυροβολισμό στον αέρα για εκφοβισμό.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις, μέλη του πληρώματος περιπολικού που καταδιώκει ύποπτο όχημα και δεν σταματά, θα δικαιούνται να πυροβολούν προκειμένου να πετύχουν την ακινητοποίησή του, όχι όμως να σκοτώσουν και τον οδηγό.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: