24.5.12

Άμεσα μέτρα για να βρουν δουλειά οι νέοι προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο...


Τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι νέοι θυσιάζονται στο βωμό της λιτότητας, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη... δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και η θέσπιση της «Εγγύησης Νέων» που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες, περιλαμβάνονται στις προτάσεις ψηφίσματος που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η ανεργία στην ΕΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 22,1%, στις αρχές του 2011 -από 14,7% που ήταν το 2008.

Η κατάσταση, όμως, διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να κυμαίνονται από πολύ πιο κάτω από 10 % σε ορισμένες χώρες έως περίπου 50% στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, σημειώνει το ψήφισμα που συνέταξε η πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Περβενσέ Μπερές.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ, επέρριψε τις ευθύνες γι' αυτή τη κατάσταση στην Γερμανία, λέγοντας πως «οι πολιτικές που κρατούν τις χώρες αυτές σε ύφεση, δεν προέρχονται από την Κομισιόν αλλά προέρχονται ουσιαστικά από το Βερολίνο».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους Γερμανούς ευρωβουλευτές, είπε: «Εσείς που πήρατε το λόγο από πλευράς Γερμανίας, μπορείτε να πείτε αυτά που είπατε εδώ και στη Γερμανία για να σας ακούσουν στα Κοινοβούλιά σας; Πρέπει να αλλάξουν οι μακροοικονομικές πολιτικές ώστε οι περιφέρειες της Ευρώπης να ανακτήσουν τις δυνατότητες που έχουν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, που υποαπασχολούνται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με το ψήφισμα «Πρωτοβουλία για την προσφορά ευκαιριών στους νέους», περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες έως 25 ετών αδυνατεί να βρει δουλειά με τη νεανική ανεργία να αγγίζει το 22,1% στην ΕΕ (5,5 εκατομμύρια), σημειώνοντας άλμα επτά και πλέον ποσοστιαίων μονάδων κατά την τριετία 2008-2011.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκονται εκτός κάθε διαδικασίας απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νέων αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες ή να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Με το σημερινό του ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο, ζητάει:

Εξεύρεση πιο φιλόδοξων πηγών χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.
Υιοθέτηση της «Εγγύησης για τους νέους» (να τεθεί ελάχιστο διάστημα τεσσάρων μηνών παραμονής για τους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) και άμεση καταβολή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν, σε κράτη-μέλη για να προωθηθεί αυτή η πρωτοβουλία.
Αποτελεσματικότερη διασύνδεση και αντιστοίχηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: