14.5.12

Πιρουέτες στο χείλος του γκρεμού...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με στόχο την άρση του αδιεξόδου και το σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το ραντεβού των προέδρων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ορίστηκε για...

τις 19.30. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από την Κουμουνδούρου καθώς και προηγούμενη ανακοίνωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση, ως έκφραση έντονης δυσφορίας καθώς δεν προκύπτει σύγκλιση θέσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο τελευταίος έκλεισε την πόρτα. Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν ότι η χθεσινή ημέρα απέβη άκαρπη ως προς τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί να συμμετάσχει αν το σχήμα δεν είναι οικουμενικό. Αν δηλαδή δεν μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκλείσει ήδη από το μεσημέρι στην κουβέντα με Σαμαρά και Βενιζέλο ενώπιον του Κάρολου Παπούλια. Επειτα λοιπόν από μία συνάντηση και τέσσερα τετ α τετ η υπόθεση της συγκυβέρνησης παραμένει στο μηδέν, όπως πιστοποίησε και η απόφαση του Τσίπρα να μη μετάσχει στο σημερινό ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Το ίδιο και η κακή ατμόσφαιρα στη συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας πήραν θέσεις στο τραπέζι. Μόλις όμως βγήκαν οι φωτογράφοι, τα χαμόγελα πάγωσαν. Οχι γιατί η επιστολή του Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - την οποία παρέδωσε στους αρχηγούς να τη διαβάσουν ο ένας μετά τον άλλο - εξηγούσε ότι ο δημοσιονομικός ορίζοντας της χώρας φθάνει οριακά έως τις αρχές του καλοκαιριού. Αλλά γιατί η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ ήταν αρνητική. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ενοχλημένος γιατί ο Λουκάς Παπαδήμος, αντί να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και δεν πτοήθηκε από την εικόνα επερχόμενης καταστροφής.
Ο προγραμματισμός της ημέρας προκάλεσε ερωτήματα. Γιατί να δει ο Κάρολος Παπούλιας πρώτα τους τρεις που έλαβαν την εντολή σε κοινή σύσκεψη και μετά όλους τους υπολοίπους τετ α τετ; Και γιατί να κλείσει τις συναντήσεις με τον Φώτη Κουβέλη στις 10.30 το βράδυ; Το παρασκήνιο είναι ότι ο Σαμαράς και η Παπαρήγα αρνήθηκαν, αλλά και οι υπόλοιποι δεν ήθελαν, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Οπότε ο Πρόεδρος κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής του ευχέρειας.
Ο Κάρολος Παπούλιας είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια για να προκύψει σχήμα συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ένα τραπέζι σε στενό κύκλο στο σπίτι του τη βραδιά των εκλογών. Η αντίδρασή του στο αποτέλεσμα ήταν η συναίσθηση της ευθύνης να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα.
Οι μετέχοντες στη συνάντηση στο Προεδρικό πήραν τον Τσίπρα με το καλό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν θετικός για την επιστολή του Αλέξη προς τον Ζοζέ Μπαρόζο. Και ο Αντώνης Σαμαράς τον ρώτησε γιατί «επιμένει στο ανέφικτο». Δηλαδή στο να κάνει κυβέρνηση με το ΚΚΕ που αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει ο εφικτός στόχος μιας συγκυβέρνησης ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στην οποία η Κουμουνδούρου θα μπορούσε να δώσει ψήφο ανοχής. Ο Τσίπρας προτίμησε να ειρωνευτεί τον πρόεδρο της ΝΔ, ρωτώντας πόσο εφικτός ήταν ο στόχος της αυτοδυναμίας που είχε θέσει ο Σαμαράς στις εκλογές. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης «συνταγματικώς αμφίσημη» μια ψήφο ανοχής, για να εισπράξει μια μακρά ανάλυση του άρθρου 84 του Συντάγματος από τον Βενιζέλο. Και πάλι όμως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε να ρωτά «γιατί δεν προχωράτε αφού έχετε 168 βουλευτές;», επικαλούμενος το άθροισμα ψήφων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Το κλίμα δυσπιστίας φαίνεται και από το θέμα των πρακτικών. Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι θα δημοσιοποιηθούν σήμερα γιατί το ζήτησε ο Τσίπρας. Η Προεδρία αφήνει, πίσω από το θεσμικό τακτ, να εννοηθεί ότι η απόφαση είχε προηγηθεί για λόγους διαφάνειας σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Προεδρικό συνεχίζονταν χθες το απόγευμα, ενώ χειροτέρευε δραματικά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, με εκατέρωθεν δηλώσεις στα όρια των πολιτικών ύβρεων. Η Αλέκα Παπαρήγα επιμένει ότι «πάμε για εκλογές». Ενώ ο Πάνος Καμμένος δεν επιβεβαίωσε τη φημολογία ότι θα προτείνει Αβραμόπουλο για πρωθυπουργό. Αντ' αυτού ο Καμμένος επέδωσε επτά σημεία στον Πρόεδρο σε ένα σύντομο ραντεβού που χρωματίστηκε αρνητικά από τις επικρίσεις που εξέφρασε μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον «τεμαχισμό» της διαδικασίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Και ότι ο Πρόεδρος είχε καλέσει για σήμερα Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, αλλά και Κουβέλη. Ο Τσίπρας απέρριψε χθες το βράδυ την πρόσκληση σε ένα ραντεβού της τελευταίας ευκαιρίας...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: