16.5.12

Οι φυλακές Τρικάλων μετατρέπονται σε ...κέντρο έρευνας!...


Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο...
Την ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού το οποίο εντοπίστηκε στις παλιές φυλακές Τρικάλων και παράλληλα την επανάχρηση του κεντρικού κτιρίου των παλιών φυλακών, προκειμένου να στεγάσει το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης», αποφάσισε χτες ομόφωνα το...
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το οθωμανικό λουτρό σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και η αρχιτεκτονική του αποδίδεται στον περίφημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Σινάν. Είναι δίδυμο, με ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Το λουτρό δύναται να ταυτιστεί με το χαμάμ του Οσμάν Σαχ, που αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα του 1885.

Το κεντρικό κτίριο είναι διώροφο κτίσμα, που φαίνεται να κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890 στη θέση του δίδυμου λουτρού. Τη δεκαετία του 1950 και συγκεκριμένα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1954, το κτίριο υπέστη μετατροπές, με κυριότερη την ανακατασκευή του ορόφου. Οι φυλακές περιλάμβαναν ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Το 2006 με τη μεταφορά των φυλακών το κτιριακό συγκρότημα παραχωρήθηκε στο δήμο Τρικκαίων.

Η μελέτη, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπει την ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού και τη στέγαση στον όροφο του κεντρικού κτιρίου του Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης».

Στον προαύλιο χώρο των φυλακών θα κατεδαφιστούν δύο παλιά κτίσματα και θα φτιαχτεί αναψυκτήριο, ενώ στη θέση του θα παραμείνει ένας ναΐσκος. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για την αποκάλυψη του χώρου δεξαμενής του νερού, του δαπέδου του χλιαρού χώρου και του χώρου θερμαστών και υπόκαυστων του οθωμανικού λουτρού...
e-volos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: