22.5.12

Σεμινάρια πολιτικής και στον... Ολάντ...


Σε νουθεσίες, καυστικά σχόλια και υποδείξεις προς τον Φρανσουά Ολάντ επιδόθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στον πρόεδρο της Γαλλίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε στο Παρίσι. Δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα έχει την...
τύχη του Νικολά Σαρκοζί, αν δεν τηρήσει τα υπεσχημένα.
Νουθεσίες και... σεμινάρια και προς τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς από το Παρίσι είπε «πως θα κληθεί να απαντήσει αν όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε χθες με τον ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς Ζ. Μελανσόν- επεσήμανε ότι «ο γαλλικός λαός έστειλε τον Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική, αλλά από κάποιον που αλλάξει αυτήν την πολιτική».

Εκανε, μάλιστα ένα ακόμη βήμα, παρομοιάζοντας τη Γαλλία με την... Ελλάδα καθώς είπε πως «ο πρόεδρος Ολάντ θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει Ολαντ-ρέου, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας πως «την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ταυτίζεται στις θέσεις του με αυτά που επιθυμεί και η Ελλάδα, αυτή την ώρα βρήκε ο κύριος Τσίπρας να τον προσβάλει, ονομάζοντάς τον «Ολανδρέου», και μάλιστα μες στην ίδια την πατρίδα του Γάλλου προέδρου» προσθέτοντας πως «αν δεν είναι επικίνδυνος, είναι εξαιρετικά αφελής».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ψευδές το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» θέτοντας από την πλευρά του το δίλημμα «λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ διότι, όπως είπε, «η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει».

Βολές σε Μέρκελ
Σε σχετικό ερώτημα Γάλλων δημοσιογράφων σε ό,τι αφορά την πρόταση της κ. Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η καγκελάριος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

«Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες της ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα 3Α στην ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πρότασης για επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και της εξεύρεσης κοινής λύσης απέναντι στο δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών. «Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι το μνημόνιο οδηγεί τον λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. «Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 Μαΐου και θα μπει οριστικά στην ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα δημοσιογράφων πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί εάν διακοπεί η χρηματοδότηση από τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι κινδυνεύουν εάν εφαρμοστεί το μνημόνιο και εξήγησε ότι προβλέπεται ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί, προκειμένου κατά προτεραιότητα να πηγαίνουν χρήματα στους πιστωτές και ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Χρηματοδότηση
«Η απάντηση για το ότι δεν πρόκειται ποτέ με τόση μεγάλη ευκολία να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει δοθεί από τον Μελανσόν» είπε ο κ. Τσίπρας καθώς ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς προηγουμένως είχε δηλώσει με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένο το γαλλικό τραπεζικό με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένη η πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Μια μονομερής ενέργεια διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «εμείς δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ».

Επανέφερε δε την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον «ιμιτασιόν έκδοση του Σαρκοζί». Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών-σοκ».

Στο Βερολίνο

Ο Αλ. Τσίπρας σήμερα θα μεταβεί και στο Βερολίνο, συνεχίζοντας και το μπαράζ των συνεντεύξεων σε διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα εντάσσεται συνέντευξη στο Reuters στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντι-ευρωπαϊκή δύναμη προσθέτοντας πως είναι «φιλο...ευρωπαϊκή δύναμη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιθυμεί στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρώπη, διευκρίνισε ότι θα ζητήσει επανεξέταση του πλαισίου της ασκούμενης πολιτικής.

Παναγιώτης Τσούτσιας

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ»
Ανερχόμενο αστέρι - πονηρή εκστρατεία

Ο αριστεριστής - ανερχόμενο αστέρι της ελληνικής πολιτικής δεν βρέθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία για να επιλύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης. ...Τη Δευτέρα η προεκλογική του εκστρατεία τον οδήγησε από τα χτυπημένα από τα μέτρα λιτότητας γραφεία του στην Αθήνα, στο Παρίσι, ενώ την Τρίτη θα κατευθυνθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις δύο πρωτεύουσες, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον ή η αποτυχία του ευρώ. Αυτό δεν είναι διαχείριση κρίσης ή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, αλλά ψηφοθηρία. ...Ομως το να θέτει ερωτήματα και στις δύο πρωτεύουσες, να δημιουργεί αναστάτωση στις δύο μεγαλύτερες χώρες και να στήνεται για την ελληνική τηλεόραση, δεν θα έχει κάποιο άλλο αποτέλεσμα πέραν του να βλάψει την εκστρατεία του... Στο Βερολίνο ο Τσίπρας θα συναναστραφεί με οικειότητα τον Γκρέγκορ Γκίζι, τον ηγέτη της Ακροαριστεράς της Αν. Γερμανίας που κατάγεται από τους παλιούς κομμουνιστές, το κόμμα της Στάζι και έχουν συγχωνευθεί με τους διαφωνούντες σοσιαλδημοκράτες γύρω από τον Λαφοντέν, σχηματίζοντας το Die Linke, την Αριστερά. Στις εκλογές της Ρηνανίας - Βεστφαλίας δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή του Ντίσελντορφ... Στο Παρίσι, ο σύμμαχος του Τσίπρα ήταν ο Μελανσόν, που τα λέει έξω από τα δόντια, ο οποίος υποσχέθηκε πολλά περισσότερα από αυτά που έκανε στην προεκλογική του εκστρατεία με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από την Ακροδεξιά και το Εθνικό Μέτωπο... ...Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Τσίπρα αποτελεί μια πονηρή εκστρατεία. Εάν όμως θέλει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας (προφανώς δεν θέλει και αλήθεια ποιος θα ήθελε;) και να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την κρίση, ξόδεψε τον χρόνο του στο Παρίσι και το Βερολίνο, μιλώντας με τα λάθος άτομα.

Αρθρο του δημοσιογράφου Ιαν Τρέινορ
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: