27.5.12

Δύο πρώην «ευλογούν τα γένια» τους...



Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής κάνει λόγο για «ευχάριστες ψευδαισθήσεις» και «δυσάρεστη πραγματικότητα». Τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ... παραμονή της στο ευρώ.

Όπως είναι φυσικό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και έβαλε την χώρα στην νομισματική ένωση.

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα του άρθρου του Κώστα Σημίτη:

«Ευχάριστες ψευδαισθήσεις, δυσάρεστη πραγματικότητα

Η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η επιστροφή στη δραχμή και οι διέξοδοι από την οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δρόμο που ορίζεται από φαντασιώσεις και μύθους και μια πορεία που χαρακτηρίζει ο κριτικός ρεαλισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη για να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της χώρας και πόρους για επενδύσεις. Ούτε η εμπιστοσύνη ούτε τα κεφάλαια εξασφαλίζονται όταν υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της αλλά και η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Ένωσης αποτελούν επίσης μόνιμα εμπόδια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Το πιθανό «αναπτυξιακό σύμφωνο» που συζητείται τώρα στην Ένωση θα προβλέπει πόρους και για τη χώρα μας. Θα προϋποθέτει όμως για την καταβολή τους την εφαρμογή των περιορισμών του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από τις δανειακές συμβάσεις.

Στη χώρα πολλοί ελπίζουν ότι ο κ. Ολάντ και οι άλλοι ηγέτες που επεσήμαναν τις αρνητικές πλευρές της λιτότητας θα απαλλάξουν την Ελλάδα από τις δεσμεύσεις της. Ούτε όμως ο γάλλος πρόεδρος ούτε οι άλλοι ηγέτες της Ένωσης θα δεχθούν να χορηγήσουν χρήματα χωρίς όρους και χωρίς να εφαρμοστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε. Η συμμετοχή μας καθορίζεται από ένα κοινό δεσμευτικό πλαίσιο. Το επιβεβαίωσε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περασμένης Τετάρτης 23 Μαϊου. Ο πρόεδρος του τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Η Ελλάδα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή της. Πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της που πάσχει. Η πρόοδός μας εξαρτάται από το αν θα περιορίσουμε ένα πολυδάπανο κράτος, ανοίξουμε τις κλειστές αγορές, αυξήσουμε την παραγωγικότητα, άσχετα από το αν το επιτάσσει το μνημόνιο ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα από το άρθρο του Κ.Σημίτη

K.Μητσοτάκης: «Δεν φταίνει για όλα το Μνημόνιο και οι ξένοι»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παραδέχεται ότι και τα δύο Μνημόνια περιέχουν πολλά λάθη, τα οποία μπορούν να διορθωθούν και χαρακτηρίζε «ασόβαρους» όσους λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ.

Σημειώνει ότι «τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν νεότερα πολιτικά στελέχη, άφθαρτα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη».

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα του άρθρου του Κώστα Μητσοτάκη:

«Αυτή τη φορά τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Την πλήρη και σκληρή αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο ΄90 - ΄93, που κυβέρνησε η ΝΔ, ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά.

Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά στον ελληνικό αυτή την αλήθεια και να μην τα ρίχνει όλα στο μνημόνιο και στους ξένους. Διότι αυτό στην πραγματικότητα συνέβη».

Διαβάστε περισσότερα από το άρθρο του Κ.Μητσοτάκη

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: