13.5.12

Ο Παπούλιας θα... στριμώξει τον Τσίπρα ...


Πρωτοβουλία για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να εμποδιστεί η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή, αναλαμβάνει πιθανότατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα σκέφτεται να... προτείνει την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με βάση τα πέντε σημεία διαλόγου που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε παραλάβει την διερευνητική εντολή.Ο κ. Παπούλιας θα καλέσει τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθούν τα πέντε σημεία ως βάση διαλόγου και τον κ. Τσίπρα να δώσει το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει και το κόμμα του.

Τα σημεία αυτά όπως τα είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας, είναι τα εξής :

1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Σε περίπτωση που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεχθούν τις προτάσεις αυτές ως βάση διαλόγου, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να αρνηθεί την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: