29.5.12

Ο καβγάς...


Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λένε, και η ρήση επιβεβαιώνεται στη νέα διαμάχη ανάμεσα σε εταιρείες παραγωγής και διαφημιστικές εταιρείες. Αιτία το αίτημα της...

ένωσης παραγωγών τηλεόρασης-κινηματογράφου (ΠΑΚΤ) στο Σύνδεσμο διαφημιζόμενων (ΣΔΕ) ότι προκύπτουν θέματα τήρησης δεοντολογίας στη διαδικασία προσφορών για την παραγωγή διαφημιστικών σποτ, καθώς πολλές διαφημιστικές εταιρείες διατηρούν home productions units. Κατά την ΠΑΚΤ, οι πρόσφορες αυτές θα πρέπει να αποστέλλονται απευθείας στους διαφημιζόμενους και όχι στις διαφημιστικές εταιρείες. Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση της ΕΔΕΕ, που ζητά με τη σειρά της να μην αλλάζει η διαδικασία και προειδοποιεί έως και με προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι εκλογές της 17η Ιούνη έβαλαν στον πάγο τις συζητήσεις αλλά και την προσπάθεια να περάσει η επιχειρησιακή σύμβαση στον Alpha. Η κατάθεση της βελτιωμένης πρότασης από τη διοίκηση του καναλιού μπήκε στο συρτάρι, απ’ όπου λέγεται ότι θα ξαναβγεί μετά τις εκλογές. Τα συνδικαλιστικά σωματεία, πάντως, μετά τη συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και το αίτημα να μην εφαρμοστεί ο μνημονιακός νόμος αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, ενεργοποιούνται για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Με δεδομένη, βεβαίως, την κατάσταση στα ΜΜΕ, το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένωση εκδοτών για να γίνει η συζήτηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μόλις μετά το Πάσχα απολύθηκε από την ΕΙΗΕΑ το σύνολο του προσωπικού, ενώ η ένωση δεν έλυσε ακόμη το οργανωτικό της πρόβλημα. Με δεδομένες τις θέσεις που κατέθεσαν μέλη του μεικτού συμβουλίου ως διεκδικητικό πλαίσιο, η συζήτηση μάλλον θα πρέπει να γίνει με την ένωση Διαδικτύου. Στην οποία μετέχουν και οι παραδοσιακοί εκδότες.
Και όμως, κάτι κινείται για το Alter. Ενώ η εταιρεία κατέθεσε αίτημα αναβολής για το άρθρο 99 που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, κατατέθηκαν προς συλλογή υπογραφών και δράσεων δύο κείμενα. Ένα που ήδη λέγεται ότι έχει 400 και πλέον υπογραφές, με το οποίο καταγράφονται τα ποσά με τα οποία θα ήταν διατεθειμένοι οι υπογράφοντες να επιστρέψουν στην εργασία τους. Το δεύτερο, με περισσότερες από 220 υπογραφές, προβλέπει την κατάθεση προσφυγής για έξοδο της εταιρείας από το άρθρο 99 και άμεση πτώχευσή της.
Προσφυγή για έξοδο από το άρθρο 99 έχει κατατεθεί και από τους πρώην, και απλήρωτους εδώ και τρία χρόνια, εργαζόμενους των εκδόσεων Ανεμοδουρά. Ο Περιοδικός Τύπος εντάχθηκε στο άρθρο 99 πριν από τρία χρόνια και οι εργαζόμενοι ανέμεναν μάταια τα χρέη από μισθούς άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Η καταδίκη σε επτά μήνες φυλακή με αναστολή για παραβίαση καθήκοντος των στελεχών της πρώην διοίκησης ΕΡΤ (Χρήστος Παναγόπουλος, Κώστας Ανδρικάκης, Ευ.Λουριδάς) μετά από τη μήνυση της Ελένης Δεμεντή, έβγαλε στην επιφάνεια μια αξιοσημείωτη πλευρά. Η ΕΡΤ και με τη νέα διοίκηση της διατηρεί ανοιχτές τις δικαστικές υποθέσεις εναντίον εργαζομένων της! Ήταν, αν θυμόμαστε καλά, ο πρώην πρόεδρος της Θανάσης Παπαγεωργίου που είχε δεσμευθεί πως η κρατική τηλεόραση θα αποσύρει όλες τις «διώξεις» εναντίον υπαλλήλων της, ως δείγμα αλλαγής νοοτροπίας. Φαίνεται όμως δύσκολα αλλάζουν οι συνήθειες των μηχανισμών.
Συγκεκριμενοποιείται το θεσμικό πλαίσιο προβολής των πολιτικών κομμάτων, των υποψηφίων και της προεκλογικής πολιτικής διαφήμισης, μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής επιτροπής, που αποφάσισε δραστική μείωση της δαπάνης. Και ενώ η προεκλογική διαφήμιση θα είναι μειωμένη κατά 50%, η επιλογή να μην υπάρχουν όροι στην προβολή των υποψηφίων λόγω επιλογής τους με λίστα, αναμένεται να οδηγήσει σε υπερπροβολή ορισμένων πολιτικών προσώπων έναντι των συνυποψηφίων τους. Ο έλεγχος στην τήρηση της αναλογικής ισότητας και της πολιτικής δεοντολογίας παραπέμφθηκε στο ΕΣΡ.
Η προκήρυξη για το ψηφιακό μέρισμα έχει οριστεί για το πρώτο 6μηνο του 2013. Είναι αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στην τρόϊκα. Σε μια όμως προ-δημόσια διαβούλευση με τους παίχτες της αγοράς, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τηλεοπτικούς σταθμούς, διαφάνηκε η γενική απροθυμία. Ο στόχος να πάρει 300 εκατ. το κράτος από την πώληση του «ψηφιακού οικοπέδου» στα UHF δύσκολα θα επιτευχθεί, λένε τώρα οι εταιρείες γιατί δεν πρόκειται να δώσουν τόσο σύντομα υπηρεσίες. Δηλαδή δεν πρόκειται να προβούν σε επενδύσεις....
Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της ευρυζωνικής διείσδυσης στη χώρα μας έδωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος στο συνέδριο της Infocom Green. Όπως είπε ποσοστό 63% των Ελλήνων έχουν κινητή πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ 45% των νοικοκυριών και 80% των επιχειρήσεων διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση. Όμως την ίδια ώρα ποσοστό 45% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα το διαδίκτυο, λόγω έλλειψης εξοικείωσης με την τεχνολογία
Απέρριψε το δικαστήριο την αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, της «Ελευθεροτυπίας», γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα. Ως γνωστόν, η εφημερίδα χρωστάει τα περισσότερα σε μισθούς, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή εξυπηρετούσε άλλα χρέη της. Η επόμενη κίνηση είτε για την επαναλειτουργία της εταιρείας είτε για άμεση πτώχευση, ανήκει στη Μάνια Τεγοπούλου. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε την περίοδο που ευρεία ομάδα δημοσιογράφων συζητά την έκδοση της εφημερίδας με άλλο τίτλο. Γι’ αυτό, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες σύστασης συνεταιρισμού.
Άρχισε τις υποχωρήσεις ο ΕΔΟΕΑΠ μετά τη γενική και γενικευμένη κατακραυγή για το δραστικό πρόγραμμα περικοπών σε παροχές υγείας και πρόνοιας. Στη γενική συνέλευση του οργανισμού στις 31 Μαΐου θα κατατεθούν οι υπογραφές όσων αντιδρούν, ενώ το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων έχει ταχθεί επίσης εναντίον των μέτρων.
Άλλαξε κτίριο ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την περικοπή εξόδων. Ο σταθμός δεν έβαλε λουκέτο όπως είχε απειλήσει η Ιερά Σύνοδος αλλά το θέμα ένταξης των δημοσιογράφων στον οργανισμό της Εκκλησίας μένει ακόμη ανοιχτό.
Αλλάζει η κινηματογραφική πολιτική επιδοτήσεων της ΕΡΤ στο πλαίσιο εφαρμογής του 1,5% για το ελληνικό σινεμά (περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως). Ήδη η κρατική τηλεόραση ξεπάγωσε τις ενισχύσεις στην παραγωγή, επιδοτώντας 6 κινηματογραφικές παραγωγές, τις ταινίες: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή, «Το Ταγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη, «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου,«Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, «Η Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου. Ανήγγειλε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα χρηματοδοτήσει άλλες 20 ταινίες αλλάζοντας τους όρους στην παροχή στήριξης της παραγωγής.
Και επίσημα βάζει λουκέτο η εταιρεία του ραδιοφωνικού σταθμού «Ξένιος» του δήμου Φυλής, αφήνοντας στο δήμο για το 2012 χρέη ύψους 9,4 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν 2 εκατ. χρέη για μισθούς και 3,5 εκατ. σε ασφαλιστικές εισφορές και Δημόσιο. Το προσωπικό του «Ξένιος» μετά τη λύση και εκκαθάριση θα μεταφερθεί στο δήμο, ελπίζοντας -τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι- πως θα προσφέρουν δημοσιογραφική εργασία.
Το είπε μια, το είπε δυο, τελικά το ΚΚΕ αναγκάστηκε με κεντρική ανακοίνωση να καταγγείλει όσους (κομουνιστές εννοείται) διατηρούν κεντρική σελίδα στο face book με τον τίτλο ΚΚΕ. Ο Περισσός αφού χαρακτήρισε «ύποπτο» το ρόλο τους και «πλαστογραφία» τη χρήση του ονόματος του στον τίτλο ομάδων και σελίδων ξεκαθάρισε πως δεν διατηρεί επίσημα σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα του face book και του twitter. Κρίμα γιατί ο «Ριζοσπάστης» ήταν από τις πρωτοπόρες εφημερίδες στο Internet πριν είκοσι χρόνια ενώ το κόμμα έχει στις γραμμές του ορισμένους από τους καλύτερους γνώστες του Διαδικτύου.
Ένα ακόμη βήμα στην πιθανότητα διεξαγωγής σε ένα συν ένα debate βρίσκονται οι δύο, κατά τις δημοσκοπήσεις, «μονομάχοι» της 17ης Ιούνη. Ένα μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και το δεύτερο ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν υλοποιηθεί η συμφωνία, θα έχουμε για πρώτη φορά διαφορετικής φύσεως τηλεοπτικές μονομαχίες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, μετά την αναφορά των 3 εκπροσώπων Γ. Μιχελάκη, Β. Μουλόπουλου και Π. Μενδρέκα να συμβάλει η ένωση συντακτών, κατέθεσε πρόταση για την επιλογή των δημοσιογράφων. Βασικό της στοιχείο η κλήρωση με συμμετοχές από τηλεοπτικούς σταθμούς (2 συμμετέχοντες), εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες, ενημερωτικά ραδιόφωνα, sites από ένας εκπρόσωπος. Σύνολο 5 δημοσιογράφοι και 4 αναπληρωματικοί. Με κλήρωση ανάμεσά τους μπορεί να προκύψει ο συντονιστής.
«Θύματα» της πολιτικής ρευστότητας και οι τηλεαστέρες, που έλαβαν νέα παράταση στις συζητήσεις για τον προγραμματισμό της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν. Από τους ελάχιστους που δεν ανησυχούν για τη συνέχιση της τηλεοπτικής τους παρουσίας είναι η Ελένη Μενεγάκη στον Alpha και ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1. Οι επαναδιαπραγματεύσεις συμβολαίων θα κρίνουν τη συνέχεια για όλους τους υπολοίπους.
Εγκαινιάστηκε στο ισόγειο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ το μουσείο εικόνας και ήχου με την επωνυμία «αίθουσα Μάνου Χατζιδάκι». Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, πάντως, καταγράφει επιτυχίες. Κάθε μήνα αναρτώνται περί τα 150 νέα θέματα και η επισκεψιμότητά του φτάνει τους 11.500 χρήστες καθημερινά.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια τηλεοπτικών καμερών HDTV της ΕΡΤ αποσύρθηκε. Αντιθέτως, ολοκληρώθηκε αυτός για την αγορά 15 καμερών στούντιο με κόστος 666.713 ευρώ.
Στο ετήσιο συνέδριο και διαγωνισμό PRIX CIRCOM της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Περιφερειακών Σταθμών CIRCOM Regional, στην οποία μετείχε η ΕΡΤ 3, συμμετείχαν 189 τηλεοπτικές παραγωγές από 23 διαφορετικές χώρες.
Τη διαφωνία τους να μπει λουκέτο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζουν με επιστολές τους ομογενειακές οργανώσεις και ΜΜΕ στις ΗΠΑ.



greektv-com.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: