21.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Φορτώνουν τους αιτητές ασύλου στην αγροτική οικονομία...


Λευκωσία: Σοβαρότατες καταγγελίες από το αγροτικό κίνημα σχετικά με την παραχώρηση αδειών για εργοδότηση αλλοδαπών στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτικών οργανώσεων (ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική και Παναγροτικός), η έγκριση αιτήσεων για ...
εργοδότηση νέων εργατών από τρίτες χώρες έχει ουσιαστικά τερματιστεί και οι αγρότες προτρέπονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να εργοδοτήσουν αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κύπρο και αιτούνται πολιτικού ασύλου ή άλλης ειδικής προστασίας.

Επισημαίνουν ότι στην ουσία αυτό δεν λειτουργεί, γιατί οι αιτητές ασύλου είναι λήπτες υψηλών βοηθημάτων από το κράτος και σαφώς δεν επιθυμούν εργασία στον αγροτικό τομέα, παρά μόνο δημιουργούν προβλήματα στους αγρότες που τυχόν επιθυμούν να τους εργοδοτήσουν.

Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου ενώ το Υπουργείο Εργασίας εξαναγκάζει αγρότες να εργοδοτήσουν αιτητές πολιτικού ασύλου, διαπιστώθηκε σε διάστημα δύο μηνών από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν δικαιούνται να τυγχάνουν ασυλίας με αποτέλεσμα να εκδοθεί διάταγμα απέλασής τους ως παράνομοι.

Από την πλευράς της, η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους διεμήνυσε στις αγροτικές οργανώσεις ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση που επηρεάζει τα τελευταία χρόνια την αγροτική οικονομία, έχει σοβαρές συνέπειες στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα, λόγω της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, να υπάρχουν δυνατότητες αντικατάστασης αλλοδαπών από τρίτες χώρες με κατάλληλο και διαθέσιμο ντόπιο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: