15.5.12

Ανοησίες και προπαγάνδα τα περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ, λέει ο Γιούνκερ...


«Δεν είναι ώρα να χαλαρώσει το ελληνικό πρόγραμμα» λέει το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν πως η στρατηγική της Ευρωζώνης για την καταπολέμηση της κρίσης «παραμένει κατάλληλη», όπως ανακοίνωσε ο ... πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

«Σημειώσαμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να πάρει τώρα το δρόμο της», λέγοντας πως οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μία κυβέρνηση που θα τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%. Είπε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που όπως, ωστόσο δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Ελληνική έξοδος από το ευρώ «δεν συζητήθηκε σήμερα, απολύτως κανείς δεν ζήτησε κάτι τέτοιο». «Είναι ανοησία, είναι προπαγάνδα» η αναφορά για ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, απάντησε αργότερα σε σχετική ερώτηση.

«Είναι σαφές πως θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τηρώντας το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» είπε με τη σειρά του και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, η Ελλάδα έχει την ευθύνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ, ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 435 εκατ. Ευρώ που λήγουν στις 15 Μαίου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: