5.5.12

Οργανωμένη επαιτεία στο Βόλο...


Θεατρίνοι και άτομα με αναπηρίες που ζητιανεύουν καθοδηγούμενοι από επιτήδειους...
Οργανωμένη επαιτεία ΕΠΕ! Επιτήδειοι «πατάνε» πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία ατόμων με αναπηρία αλλά και… θεατρίνων που έχουν ανάγκη από χρήματα και τους εκμεταλλεύονται οδηγώντας τους στην...

επαιτεία. Την δράση τέτοιων κυκλωμάτων που εμφανίστηκαν ξανά στο Βόλο κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» Λάμπρος Παρασκευάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Οπως αναφέρει το Σωματείο εμφανίστηκαν πάλι οι τυφλέμποροι στους δρόμους του Βόλου και γενικότερα του νομού με συνεργεία που επαιτούν και εμπορεύονται την αναπηρία χρησιμοποιώντας τόσο το όνομα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, όσο και το όνομα του τοπικού Σωματείου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια οργανωμένη εταιρία-ομάδα η οποία δρα εκμεταλλευόμενη άτομα που έχουν πραγματικά αναπηρία όρασης ή άλλους πολίτες οι οποίοι δέχονται στο όνομα της ανάγκης να παίξουν το ρόλο που έχουν «γράψει» γι’ αυτούς οι επιτήδειοι.

Οι επαίτες φτάνουν στη Μαγνησία με λεωφορεία κυρίως από την Αθήνα και «τα αφεντικά» συνήθως επιλέγουν την περιοχή του Αλμυρού ως βάση και από εκεί τους διοχετεύουν σε ολόκληρη την Μαγνησία προσέχοντας ωστόσο να μη συμπέσουν στην ίδια περιοχή δύο άτομα.

«Το επίσημο αναπηρικό κίνημα καταδικάζει αυτές τις ενέργειες, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Η μόνη λύση που μας έχει μείνει είναι η ενημέρωση του κόσμου γιατί η εμπορία της αναπηρίας είναι καταδικαστέα από εμάς», αναφέρει ο κ. Παρασκευάς και προσθέτει πως «και οι ίδιοι οι επαίτες δεν είναι αμέτοχοι στην απάτη. Έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Σύλλογος για ανάπηρους που χρησιμοποιούν το όνομα του Σωματείου για να πουλήσουν φυλλάδια χωρίς να είναι καν ανάπηροι.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά μάλιστα το οργανωμένο αυτό κύκλωμα δρα συγκεκριμένες εποχές και κυρίως στην περίοδο των εορτών, τη νέα σχολική χρονιά ή όπως και τώρα στη διάρκεια των εκλογών.

Πάντως ο κ. Παρασκευάς επισημαίνει ότι το Σωματείο καταδικάζει με τον πιο κάθετο και κατηγορηματικό τρόπο την εν λόγω πρακτική και δηλώνει ότι ουδεμία σχέση υπάρχει με αυτό το επαίσχυντο – όπως το χαρακτηρίζει – και κατάπτυστο φαινόμενο της συλλογικής και ατομικής επαιτείας που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των τυφλών και γενικότερα των αναπήρων.

Τέλος ο κ. Παρασκευάς ζητά από τους δημότες όπου ανταμώνουν τα εν λόγω συνεργεία να τα καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές ή εναλλακτικά το ελάχιστο να αρνούνται να συμβάλουν στην εκποίηση της αξιοπρέπειας του ανάπηρου πολίτη.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: