12.5.12

Η επόμενη ημέρα μετά το ναυάγιο των διερευνητικών...


Tι προβλέπει το Σύνταγμα...

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, πιθανότατα την Κυριακή ή τη Δευτέρα, θα γίνει η ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά το ναυάγιο των επαφών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος καταθέτει σήμερα το πρωί και τη δική του διερευνητική εντολή και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες με επικρατέστερες ημερομηνίες διεξαγωγής στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.

Ο συνταγματολόγος του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, αναλύει τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαντάει ακόμη για το εάν πρέπει ή όχι να συσταθεί σε σώμα και να ορκιστεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και τι θα σημαίνει αυτό για παραγραφή τυχόν αδικημάτων των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

«Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει αντικείμενο τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διενέργεια των νέων εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική κυβέρνηση, υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, δύο ενδεχόμενα: το πρώτο είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να είναι οικουμενική, δηλαδή με τη στήριξη όλων των κομμάτων. Ενδεχόμενο με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης, δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία και συμφωνία.

«Συνεπώς πάμε στη δεύτερη περίπτωση που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή εκλογική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο), τον οποίο θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργούς της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Στην παραπάνω περίπτωση δεν προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα η συμφωνία των κομμάτων, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συμβουλευθούν τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να επιλέξουν πρόσωπα της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Εάν ούτε αυτό καταστεί δυνατό, είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού να επιλέξει τους υπουργούς του», αναφέρει ο κ. Χρυσόγονος.

«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τον ρόλο της και να φέρει προς ψήφιση κάποιο νόμο, καθώς η Βουλή θα είναι διαλυμένη. Το μόνο που θα μπορεί να κάνει θα είναι να εκδώσει κάποια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα ισχύει προσωρινά, για θέματα εντελώς έκτακτα και κατεπείγοντα και βέβαια θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις. Η επέκταση στη λειτουργία της εν λόγω κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το εάν θα προκύψει ή όχι αυτοδυναμία στη νέα Βουλή και μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις επόμενες εκλογές», δηλώνει.

Η διαμάχη για την ορκωμοσία της Βουλής

Τι γίνεται όμως με την ορκωμοσία της Βουλής, η οποία έχει οριστεί για τις 17 Μαΐου; Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη στις τάξεις των συνταγματολόγων, καθώς, εφόσον συσταθεί σε σώμα το νέο Κοινοβούλιο, τυχόν αδικήματα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου παραγράφονται. Και αυτό γιατί τελειώνει η προθεσμία των δύο κοινοβουλευτικών περιόδων που θέτει το Σύνταγμα η οποία επιτρέπει στη Βουλή να κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που έχουν τελέσει. Επομένως, ενδεχόμενη σύσταση Εξεταστικής Βουλής για το έλλειμμα του 2009 δεν θα μπορέσει να βγάλει αποτέλεσμα.

«Είναι αλήθεια ότι εάν ορκιστεί η νέα Βουλή θα παραγραφούν τυχόν αδικήματα που τελέστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι όμως ανορθόδοξο να διαλυθεί η Βουλή, η οποία δεν έχει καν συγκροτηθεί σε σώμα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι διάλυση της Βουλής, αλλά ακύρωση των εκλογών», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσόγονος. «Σε κάθε περίπτωση, το τι θα γίνει με την ορκωμοσία ή όχι της νέας Βουλής βρίσκεται στην ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρητικά θα μπορούσε να εκδώσει τροποποιητικό διάταγμα, που να διατάζει σύγκληση της Βουλής πριν τις 17 Μαΐου, που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΔ, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες», αναφέρει.

Ένα ακόμη θέμα που έχει προκαλέσει συζητήσεις είναι για το εάν θα πρέπει να συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ ήδη ο Φώτης Κουβέλης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του. Τι προβλέπει το Σύνταγμα για αυτό;

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Θεωρητικά δεν είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τη φυσική τους παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς θα μπορούσε να κάνει και τηλεδιάσκεψη», δηλώνει ο κ. Χρυσόγονος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για τη χρονική διάρκεια κάθε συνάντησης.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: