3.5.12

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες στα χέρια ανίκανων ανθρώπων»...


Την πεποίθηση ότι στις εκλογές της Κυριακής στις οποίες «κρίνεται το μέλλον πολλών γενεών» δεν θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα «ποιον θέλετε να τιμωρήσετε» αλλά «ποιος είναι... ικανός να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο παραμένοντας στην Ευρώπη και στο ευρώ», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν πρέπει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες στα χέρια ανθρώπων μη ικανών να ολοκληρώσουν την έξοδο από την κρίση». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει αναλάβει τις ευθύνες του και έχει κάνει την αυτοκριτική του. Για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, είπε ότι ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί μια «πυρηνική καταστροφή». Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι «δεσμεύσεις, ζυγισμένες, λέξη – λέξη, συμφωνημένες με τους εταίρους μας και άμεσα εφαρμόσιμες. Και αυτές είναι που μας κάνουν να απέχουμε παρασάγγας από τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά». Υπογράμμισε τέλος ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι νοσταλγοί του ναζισμού θα μπουν με βηματισμό χήνας στον ναό της Δημοκρατίας μας.
Όλη η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
- Κύριε πρόεδρε, για ποιο λόγο να επιλέξουν πάλι οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει την χώρα, ύστερα από την πορεία που πήραν τα πράγματα τα τελευταία δύο και περισσότερα χρόνια; Όταν και εσείς έχετε αναγνωρίσει ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει αναλάβει τις ευθύνες του και έχει κάνει την αυτοκριτική του. Εγώ προσωπικά έχω παραδεχτεί λάθη που κανείς αρχηγός δεν έχει παραδεχτεί για το κόμμα του, είμαι ο μόνος που ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της παράταξής του. Ωστόσο, η ύφεση στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά μετά τις εκλογές του 2009. Αντιθέτως, κληρονομήσαμε τα συντρίμμια της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 173 δις το 2004 και το παρέδωσε στα 300 δις το 2009. Και για την θλιβερή αυτή πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς, αλλά και ο κ. Καραμανλής δεν βρήκαν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την «πυρηνική καταστροφή», όπως πολλές φορές την έχω χαρακτηρίσει, πήραμε σκληρά μέτρα. Πιστεύει όμως κανείς στο βάθος της ψυχής του πως το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα παρότι θα μπορούσε να τα αποφύγει; Πήραμε τα σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να προστατέψουμε το έθνος και την προοπτική του. Και καταφέραμε πολλά. Η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση του PSI, απαλλάχθηκε από 106 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους, 50 μονάδες του ΑΕΠ, και εξυπηρετεί το χρέος της με πολύ μικρότερα επιτόκια. Το χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση της ανάπτυξης.

Αποτελούμε πλέον τη μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται στο μέσον του πολιτικού τόξου και γι’ αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη μεγάλη εθνική συμμαχία υπευθυνότητας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης την επαύριο των εκλογών.
- Όμως, τι περιθώρια συνεργασιών υπάρχουν με τα σημερινά δεδομένα;

Θα σας πω. Από τη μια μεριά έχουμε την εγωιστική και πεισματική αντίληψη του κ. Σαμαρά για αυτοδυναμία της Ν.Δ και δική του πρωθυπουργία πάση θυσία. Από την άλλη έχουμε τις δυνάμεις της αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας με κανέναν, ούτε καν μεταξύ τους. Εσχάτως, προσετέθη και καινούριο φαινόμενο: ο κ. Τσίπρας που θέλει να λάβει διερευνητική εντολή χωρίς να έχει εξασφαλίσει την δεδηλωμένη, προφανώς αγνοώντας το Σύνταγμα.

Ωστόσο, πεποίθησή μου είναι ότι μέχρι τις εκλογές θα αλλάξουν δύο πράγματα, και τα δύο για το καλό της χώρας:
Αφενός οι πολίτες θα καταλάβουν ότι με την ψήφο τους την Κυριακή δεν απαντούν στο ερώτημα “ποιον θέλετε να τιμωρήσετε” αλλά “ποιος είναι ικανός να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο παραμένοντας στην Ευρώπη και στο ευρώ”.
Και αφετέρου οι λοιπές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έστω και μετεκλογικά, ελπίζουμε ότι θα παραμερίσουν τους εγωισμούς, τις πρόχειρες, αντιπαραγωγικές και παρωχημένες συνθηματολογίες και θα ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ στην πορεία οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Διαφορετικά, έστω και μια ημέρα ακυβερνησίας ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτο χάος. Και το ερώτημα είναι απλό: πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Ιούνιο; Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Τα νοσοκομεία;
- Ειδικά σε ό, τι αφορά τον κ. Σαμαρά, σε τι διαφέρετε, κ. πρόεδρε; Γιατί πολύς κόσμος πιστεύει ότι στην ουσία τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού έχουν άλλωστε υπογράψει το Μνημόνιο, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν παρόμοια οικονομική πολιτική, υπαγορευόμενη από την τρόικα.

Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άσκησης πολιτικής και ότι έχουμε ένα μνημόνιο που μας δεσμεύει και η μόνη μας επιλογή είναι το χρώμα του εξωφύλλου, αν θα είναι πράσινο ή γαλάζιο. Κι όμως, κάτι τέτοιο πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Το Μνημόνιο, η δανειακή συμφωνία είναι η συμφωνία με βάση την οποία απαλλάχτηκε το έθνος από 106 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους και από 3 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων κάθε χρόνο, είναι η βάση από την οποία ξεκινάμε την αναδιάρθρωση της χώρας.

Από εκεί και πέρα, η εξωτερική μας πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο ορυκτός μας πλούτος, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, το εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο τρόπος εξορθολογισμού της λειτουργίας του κράτους καμία σχέση δεν έχουν με το Μνημόνιο. Ακόμα δε περισσότερο, δεν καθορίζει το μνημόνιο αλλά η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές τον συγκεκριμένο τρόπο, τις επιμέρους δράσεις μέσω των οποίων θα πετύχουμε την αναδιάρθρωση της χώρας μας.

- Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε αυτές τις επιμέρους δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθεί η αναδιάρθρωση;

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις ολοκληρωμένες και δεσμευτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων για την κοινωνική πολιτική, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, για το Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα μέτρα ρευστότητας στην αγορά και τη νέα κοινή αγροτική πολιτική.

Αυτές οι συγκεκριμένες προτάσεις-δεσμεύσεις, ζυγισμένες, λέξη – λέξη, συμφωνημένες με τους εταίρους μας, είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Και αυτές είναι που μας κάνουν να απέχουμε παρασάγκας από τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά, ο οποίος, τραγικά εγκλωβισμένος στην εμμονή της αυτοδυναμίας, σαν απομεινάρι μιας άλλης εποχής, με την βαθιά πεποίθηση ότι ο τόπος του χρωστάει την πρωθυπουργία, ανακοινώνει κάθε τόσο ένα καινούριο «Ζάππειο», κάθε φορά διαφορετικό και προορισμένο να καλύψει τις τρέχουσες επικοινωνιακές ανάγκες του κόμματός του. Σε αυτό το πλαίσιο, όπου πραγματικά κρίνεται το άπαν για τη χώρα μας, οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι είτε “δανεικές” από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είτε αποτελούν ήδη νόμους του κράτους και έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ή είναι ανεφάρμοστες και ακόμη τραγικά επικίνδυνες για τη χώρα.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει τον τηλεοπτικό διάλογο μαζί μου όπως ο διάολος το λιβάνι. Και είναι κρίμα, γιατί έτσι θα δινόταν η ευκαιρία στον πολίτη να δει ξεκάθαρα την τεράστια διαφορά που μας διαχωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία και να διαλυθεί αυτή η παρεξήγηση που περιγράφετε.

Εν κατακλείδι, εμείς, απέναντι στη στρατηγική της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ., αντιτάσσουμε τη στρατηγική της αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της εθνικής πανστρατιάς των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

- Φοβάστε μια Βουλή των άκρων, μια Βουλή με την παρουσία της “Χρυσής Αυγής”;

Το ενδεχόμενο αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ντροπή για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι νοσταλγοί του ναζισμού θα μπουν με βηματισμό χήνας στον ναό της Δημοκρατίας μας. Θα είναι ένα ντροπιαστικό θέαμα αν συμβεί αυτό. Θα ξυπνήσει μνήμες Βαϊμάρης, εποχές δικτατορίας και φασισμού, εποχές που όλοι μας, όσοι τις ζήσαμε, θέλουμε να τις ξεχάσουμε. Είναι κοινός τόπος η πρόσκαιρη ενίσχυση τέτοιων ομάδων σε περιόδους κρίσης. Θέλω να ελπίζω όμως ότι με την έλευση της ώρας της κάλπης, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Και με την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, οι πυρήνες αυτοί θα απομονωθούν και θα εξαφανιστούν, όπως τους αρμόζει και όπως –ευτυχώς- μας έχει διδάξει η παγκόσμια ιστορία. Γιατί, όπως έχω ξαναπεί, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικό, σε πρόβλημα δημοκρατίας.

- Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες παρέμεινε χαμηλή. Τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ μέχρι την κάλπη; Τι μήνυμα στέλνει στους αναποφάσιστους, τους δυσαρεστημένους ή ακόμα και οργισμένους οπαδούς του;

Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον μιας γενιάς, όπως είναι το σύνθημα που μου φωνάζουν οι νέοι μας στις συγκεντρώσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, κρίνεται το μέλλον πολλών γενεών. Πιστεύουμε ότι αν κάποιος σκεφθεί λογικά, με ηρεμία, με ψυχραιμία, τις προτάσεις που έχει μπροστά του, θα καταλήξει στη δική μας πρόταση, εκτιμώντας την αλήθεια, την ειλικρίνεια και τον συγκεκριμένο πρακτικό χαρακτήρα αυτών που λέμε.

Απέναντι στους δυσαρεστημένους υποστηρικτές μας, απαντάμε με έντονη αυτοκριτική. Φίλες και φίλοι, το μήνυμα ελήφθη. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και κοιτάμε μπροστά. Επειδή όμως τα όρια της τιμωρίας του πολιτικού συστήματος και της αυτοτιμωρίας της ίδιας της χώρας είναι δυσδιάκριτα, δεν πρέπει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες στα χέρια ανθρώπων μη ικανών να ολοκληρώσουν την έξοδο από την κρίση.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: