30.5.12

Πάτο έπιασε στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα...


Είμαστε πιο ανταγωνιστικοί μόνο από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας για το 2011. Βουτιά της Ελλάδας σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δεικτών.
Τον πάτο της ανταγωνιστικότητας άγγιξε το... 011 η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών. Μόνη χειρότερη από την Ελλάδα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας είναι η Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2012 δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά τη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:

1. στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.

2. στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη θέση από το 2009.

3. στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης, και,

4. στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δυο θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αποδίδεται στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την Ευρωζώνη, και εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη.

Το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2012, είναι:

1. η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,
2. η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
3. ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
4. η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και
5. η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνει με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νίκος Πέντζος, ο οποίος προσθέτει ότι πρέπει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει κυβέρνηση. «Ενδεχόμενη δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο της χώρας από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας. Ως εκ τούτου αναμένουμε την 18η Ιουνίου να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η κοινή λογική και το συμφέρον της πατρίδας μας, ούτως ώστε να σωθεί η χώρα από την καταστροφή», αναφέρει.

Ο ΣΒΒΕ αναμένει η μεταποίηση να αποτελέσει έναν απ΄ τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης την επόμενη μέρα, ώστε να μπει η χώρα σε φάση αναγέννησης και πραγματικής ανάπτυξης.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι παγκοσμίως

Για το 2012, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: το Χονγκ – Κονγκ (στην 1η θέση), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (στη 2η θέση) και η Ελβετία (στην 3η θέση). Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι η Ιρλανδία (στην 20η θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40η θέση), εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η θέση) και η Ελλάδα (στην 58η θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η Κίνα (στην 23η θέση), η Ινδία (στην 35η θέση) και η Βραζιλία (στην 46η θέση) παρουσίασαν πτώση στη συνολική και στις επιμέρους κατατάξεις, ενώ η Ρωσία (στην 48η θέση) βελτίωσε την παρουσία της στη διεθνή κατάταξη μόνο κατά μία θέση.

Όλες οι ασιατικές οικονομίες παρουσίασαν επίσης πτώση, με εξαίρεση το Χονγκ – Κονγκ (στην 1η θέση), τη Μαλαισία (στην 14η θέση) και την Κορέα (στην 22η θέση).

Το ίδιο παρατηρείται και με τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, η οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα όλες να παρουσιάζουν σχετική πτώση, εκτός από το Μεξικό, το οποίο καταλαμβάνει την 37η θέση.

Η παγκοσμιοποίηση φαίνεται ότι αποτελεί θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Χιλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για πολλές ασιατικές οικονομίες. Αλλά η στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι πολύ αρνητική σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία, στις περισσότερες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε ένα μέρος των χωρών της Λατινικής Αμερικής, και, το κυριότερο απ’ όλα, στη Γαλλία.

Η στάση / ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο θετική στην Ιρλανδία, στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ελβετία και στη Σουηδία. Αλλά η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις γίνεται περισσότερο ασθενής στην Αργεντινή, στην Τσεχία, στην Ισπανία, και, ξανά, στη Γαλλία, όπου η λιτότητα σαν μέτρο εξόδου από την ύφεση φαίνεται να είναι χειρότερη από την ίδια την ύφεση.
voris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: