1.5.12

Βενιζέλος: Μόνη λύση η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων...


Η μεγάλη συνεργασία των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων», από την οποία δεν θα πρέπει να λείπει και μία εκδοχή της Αριστεράς είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον
τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Βενιζέλος: Μόνη λύση η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις εκλογές της 6ης Μαΐου πολύ κρίσιμες γιατί κρίνεται σε αυτές το μέλλον μιας γενιάς.

Επανέλαβε ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει για κανένα κόμμα διότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και σχολιάζοντας τη στάση του κ. Σαμαρά στο θέμα αυτό, αλλά και στη γενικότερη στάση του, ανέφερε ότι για πρώτη φορά κόμμα της αντιπολίτευσης χάνει σε δυνάμεις από τις προηγούμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό το γεγονός.

Σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείει τον σχηματισμό της από τα δύο μεγάλα κόμματα, τόνισε ότι θα προτιμούσε και τη συμμετοχή ενός από τα κόμματα της Αριστεράς

Αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις τονίζοντας ότι «αυτήν την εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις δοκιμάζονται περισσότερο από τα κόμματα».

Υπεραμυνόμενος της θέσης του περί κυβερνήσεων συνεργασίας, ανέφερε ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ που δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο από την αρχή και πρόσθεσε πως εάν αυτό είχε γίνει θα είχαμε λιγότερες <<δωρεάν μαγκιές>> από τη αντιπολίτευση και λιγότερο εμπόριο ψευδαισθήσεων.

Πληρώσαμε (ως ΠΑΣΟΚ), τόνισε επίσης, πολύ ακριβά το γεγονός ότι δεν έγινε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αλλά κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας πως όταν αυτή δημιουργήθηκε, την υπονόμευσε.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στο πρωθυπουργικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και στο αρχηγικό μοντέλο διοίκησης των κομμάτων.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν από την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, που ήθελε να προσφύγει στο ΔΝΤ κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η ευρωζώνη στο σύνολό της. Πρόσθεσε ακόμη πως η Ε.Ε. δεν ήθελε το ΔΝΤ ως χρηματοδότη, αλλά ως εμπειρογνώμονα. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει δικό της μηχανισμό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε το εύλογο των σχετικών αιτιάσεων, αλλά τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα θα ήταν <<αφάνταστης σκληρότητας>>.

Με ανάλογο τρόπο σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και το ενδεχόμενο να επικρατούσε η λογική ορισμένων ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με την οποία εκείνοι θα μας δάνειζαν για να πληρώσουμε τα προηγούμενα δάνεια και να καλύπτουμε τις εσωτερικές δαπάνες με ίδια έσοδα. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, μισθοί και συντάξεις θα μειώνονταν κατά 40-50%, θα υπολειτουργούσαν νοσοκομεία, παιδεία κλπ., ενώ επέστησε την προσοχή, διότι, όπως είπε, όλα μπορεί να συμβούν από ένα λάθος, αφού η Ε.Ε. βρίσκεται σε <<νευρική κρίση>>.

Ο κ. Βενιζέλος τήρησε αποστάσεις από επιλογές του κ. Παπανδρέου, αν και ανέφερε ότι όποιος μετέχει σε μια κυβέρνηση, μετέχει και στις συλλογικές της ευθύνες. Δικαιολόγησε τη στάση του - της μη διαφοροποίησης σε πολλά θέματα - λέγοντας ότι η θέση του ήταν λεπτή, λόγω της αντιπαλότητάς του με τον κ. Παπανδρέου το 2007, αλλά και διότι είχε <<στοχοποιηθεί>> από πολλούς, τους οποίους, πάντως, δεν κατονόμασε.

Ανέφερε επίσης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, πριν το ανακοινώσει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως αν το γνώριζε από πριν, θα μπορούσε να είχε συμβάλει ώστε να μη ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των Καννών, λέγοντας ότι εκεί οι ευρωπαίοι εταίροι προσπάθησαν να θέσουν εκείνοι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ήταν <<εντός ή εκτός ευρώ>>, κάτι που, όπως είπε δεν ήταν το δίλημμα της χώρας.

Αναφερόμενος στη φυγή της τρόικας τον Αύγουστο του 2011, τόνισε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχονταν τις απόψεις της για τη λήψη (συνεχόμενων) νέων μέτρων, ενώ ζητούσε και την εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την εφαρμογή του <<νέου Σχεδίου Μάρσαλ>> που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν μια <<επείγουσα δανειακή σύμβαση>> προκειμένου η χώρα να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και ότι η απόφαση να υπάρξει δεν ήταν θέμα, τόσο, της Ελλάδας, όσο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σχετικά με το θέμα του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ποινικές συμπεριφορές είναι ατομικές και όχι συλλογικές. Εξέφρασε τη θλίψη του, αλλά αυτό, όπως είπε δεν αφορά την παράταξη και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Ανέφερε επίσης ότι ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και σε άλλες παρατάξεις, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερη ευαισθησία και ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπισή τους.

Σχετικά με την υπόθεση της Siemens ανέφερε πως όπως φάνηκε το θέμα έχει διαπαραταξιακά χαρακτηριστικά και καταλόγισε στη Γερμανία ότι δεν βοήθησε καθόλου την Ελλάδα στο θέμα αυτό, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως όταν μιλάμε για Siemens, μιλάμε για το γερμανικό κράτος...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: