30.5.12

Ιταλία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Ανησυχία για νέο σεισμό...


Τουλάχιστον 17 νεκροί, 10 αγνοούμενοι και 350 τραυματίες από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ την Τρίτη στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας. Οι άστεγοι, συνολικά, από την πρώτη δόνηση της 20ης Μαΐου, ανέρχονται σε 15 χιλιάδες.

Ανυπολόγιστες είναι οι οικονομικές ζημιές.

Κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του... υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αναμένεται να γνωστοποιήσει τα μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη θλίψη του για το σεισμό και το θάνατο εργαζόμενων εξέφρασε ο πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Ακολούθησαν τουλάχιστο 70 μετασεισμοί οι ισχυρότεροι των οποίων ήταν 4,7, 4,2 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
"Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην Μόντενα και την Φεράρα και κυρίως σε μεσαιωνικά κτίρια που διασώζονται όπως εκκλησίες είπε στο ΣΚΑΪ ο Βασίλης Τσαντές πρόεδρος ελληνικής της κοινότητας στην Πάρμα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Θανάσης Γκανάς σεισμολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης μετασεισμών ή και νέων σεισμών στην περιοχή δυτικά του επικέντρου, κοντά στην Πάρμα. Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τέμνονται οι πλάκες των Πυρηναίων και την Αδριατικής. Οι σεισμοί γίνονται κάθε 300 με 400 χρόνια αλλά έχουν χαμηλό εστιακό βάθος και είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι με βάση τους νόμους της φυσικής, σε ποσοστό πάνω από 90% δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Σπάνιο φαινόμενο να υπάρχουν δύο καταστροφικοί σεισμοί, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τους φονικούς σιεσμούς στην Ιταλία. Σημείωσε πως τεκτονικά, Ιταλία και Ελλάδα ανήκουν σε διαφιορετικά συστήματα και ως εκ τούτου ενδεχόμενος σεισμός στην Ελλάδα, θα είναι ένα τυχαίο περιστατικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: