12.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Παιχνίδια για υφαρπαγή περιουσιών στα κατεχόμενα...


Λευκωσία: Νέα τεχνάσματα έχει εφεύρει η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα προκειμένου να πείσει Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσέλθουν ενώπιον της και να ξεπουλήσουν σπίτια και χωράφια τα οποία θα περιέλθουν στην κυριότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Μεταξύ των...

τεχνασμάτων είναι ότι η «επιτροπή» δίνει την ευκαιρία στους αιτητές να έρθουν σε επαφή με διάφορες εταιρείες που έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων για να λάβουν συμβουλές σ’ ό,τι αφορά στην αξία των περιουσιών τους και για το πώς μπορούν καλύτερα να υπολογίσουν την «απώλεια χρήσης» για να καταχωρήσουν τις απαιτήσεις τους. Πρόσθετα, μέσω της νέας της ιστοσελίδας η «επιτροπή» ενημερώνει τους επίδοξους αιτητές ότι έχουν το δικαίωμα έφεσης. Όπως αναφέρει, εάν οι αιτητές δεν μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι από την απόφαση της έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν «στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» και αν πάλι δεν ικανοποιηθούν τότε μπορεί να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημειώνουν την ίδια ώρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να παρασύρουν τους αιτητές, πως η διαδικασία στο ΕΔΑΔ μπορεί να είναι μακρά και πολυέξοδη ενώ μπορεί να επικυρώσει την αρχική απόφαση της «επιτροπής». Δηλαδή τους παραπέμπει στη λογική ότι είναι καλύτερα να πάρουν όσα προσφέρει η «επιτροπή» παρά να περιμένουν για χρόνια και χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα λάβουν όσα ζητούν.

Παράλληλα είναι εμφανές μέσα από τα όσα παρουσιάζονται από την «επιτροπή» αλλά και από την εμπλοκή εταιρειών ανάπτυξης γης, ότι πρόθεση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος είναι να εξαγοράσουν την περιουσία τους η οποία θα περάσει σε τουρκικά χέρια. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στους φερόμενους ως σύμβουλους για τους Ελληνοκύπριους αιτητές εμφανίζονται πέρα από δικηγορικά γραφεία, των οποίων η εμπλοκή από παλιά, και εταιρείες οικοδομών και ανάπτυξης περιουσιών. Η παρουσία αυτών των εταιρειών στην όλη διαδικασία δεν έχει άλλο στόχο παρά να έρθουν σε επαφή με ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα για να εξαγοράσουν, μέσω της «επιτροπής» τις περιουσίες τους.

Άμεση σχέση με την εξαγορά περιουσίας από μια τέτοια εταιρεία φαίνεται να είναι και η περίπτωση της εξαγοράς ακινήτων στην περιοχή Τρικώμου. Η συγκεκριμένη περίπτωση προωθήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα από μια διαδικασία εξπρές εντός της «επιτροπής». Στα μέσα του 2010 είχαν καταχωρηθεί δύο αιτήσεις στην «επιτροπή» για περιουσίες στο Τρίκωμο συνολικής έκτασης 187.201 τετραγωνικών μέτρων. Στις 9 Μαρτίου ανακοινώθηκε απόσυρση των αιτήσεων αυτών για το λόγο ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες τις είχαν μεταβιβάσει στα παιδιά τους. Πέντε μέρες αργότερα, στις 14 Μαρτίου 2012 καταχωρήθηκε νέα αίτηση, προφανώς από τους νέους ιδιοκτήτες, αυτή τη φορά ως ενιαία.

Αποζημιώσεις ύψους 3.240.000 στερλινών

Στις 2 Μαΐου η «επιτροπή» αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 3.240.000 στερλινών. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με όσα πληρώνονταν σε άλλες περιπτώσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω βρίσκεται κρυμμένη εταιρεία που θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία για σκοπούς ανάπτυξης. Την ίδια περίοδο σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις που αφορούσαν περιουσίες σε Λευκωσία και Κερύνεια η «επιτροπή» αποφάσισε την καταβολή αποζημιώσεων που έφτασαν το συνολικό ποσό των 300 χιλιάδων στερλινών.

Σ’ ό,τι αφορά στις καταχωρήσεις αιτήσεων ενώπιον της «επιτροπής» αυτές συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό όπως και την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι τις 10 Μαΐου έχουν καταχωρηθεί για το 2012 συνολικά 472 αιτήσεις. Τον μήνα Μάιο οι έως τώρα αιτήσεις ήταν 36 ενώ τον Απρίλη έφτασαν τις 75.

Επί του συνόλου των 3.238 αιτήσεων που καταχωρήθηκαν στην «επιτροπή» εκτός από τις 472 μέχρι στιγμής φέτος, είχαν καταχωρηθεί 1.926 το 2011, 397 το 2010, 70 το 2009, 76 το 2008, 197 το 2007 και 100 το 2006. Στα έξι χρόνια λειτουργίας της «επιτροπής» πληρώθηκαν ως αποζημιώσεις 74,1 εκατομμύρια στερλίνες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: