24.5.12

Δυνατό ντεμπούτο, για Ολάντ..


«Θαρραλέο» χαρακτηρίζεται το ντεμπούτο του Φρανσουά Ολάντ στις ευρωπαϊκές Συνόδους. Ο Γάλλος ηγέτης έκανε φανερό ότι δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με το Βερολίνο για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο Φρ.Ολάντ «έσπασε», μάλιστα, την ... παράδοση της συνάντησης Γαλλίας-Γερμανίας πριν τη Σύνοδο, επιλέγοντας να συνομιλήσει με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα τεθεί το θέμα των ευρωομολόγων.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος βγήκε από τη λιμουζίνα της και είπε ότι δεν πιστεύει πως τα ευρωομόλογα είναι καλή ιδέα, ή ότι θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη.

Φαίνεται, πάντως, πως οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν στο πλευρό του Ολάντ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε πως τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν την έκδοση ευρωομολόγων.

Το πρακτορείο Reuters μιλά για ένα θαρραλέο ντεμπούτο, λέγοντας ότι παρ’ όλο που ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται ήρεμος, πιστεύει ότι το Βερολίνο δεν είναι το μόνο που πρέπει να έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη.

«Ο Φρανσουά Ολάντ καθόρισε τον τόνο» της άτυπης Συνόδου, γράφει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, αναφερόμενο στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για τα ευρωομόλογα. «Ήταν η πρώτη σύνοδος των τελευταίων ετών που δεν επισκιάστηκε από την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Ολάντ θέλησε να διαμηνύσει ότι η Γαλλία θα λειτουργεί πιο δυναμικά στο μέλλον».

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Φρ.Ολάντ επέλεξε να μη συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο -όπως γίνεται παραδοσιακά- πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά είχε συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι στο Παρίσι.

«Η σχέση με τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν θα κρατήσω τις άλλες χώρες σε απόσταση» είπε στο τρένο που τον πήγαινε στις Βρυξέλλες -μία ακόμα διαφορά από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνήθως ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ.

«Θέλω η Γαλλία να ακουστεί και να έχει τη στήριξη άλλων χωρών. Δεν θέλω η σχέση μου με τη Γερμανία να είναι σαν τις αποφάσεις ενός εκτελεστικού συμβουλίου που επιβάλλει τις απόψεις του στους άλλους» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ συνάντησε τη Μέρκελ μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αντάλλαξαν χειραψία και είχαν μια σύντομη συνομιλία, καθώς έμπαινε στην αίθουσα της Συνόδου.

Μάλιστα, οι εικόνες πριν και μετά τη Σύνοδο δείχνουν τον Γάλλο πρόεδρο να βρίσκεται σε απόσταση από τη Γερμανίδα καγκελάριο και να μιλά με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Δεν πιστεύει στα δίπολα» δήλωσε συνεργάτης του Ολάντ που τον συνόδευσε στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλει να αντικαταστήσει το «Μερκοζί» με το «Φράντζελα» ή με το «Μερκολάντ». Θέλει η συνεργασία του (με το Βερολίνο) να υπάρχει για να εξυπηρετεί την υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Δεν έχει συγκρουσιακή νοοτροπία. Δεν ήρθε κραδαίνοντας ένα Καλάσνικοφ και λέγοντας «πρέπει να δεχτείτε τα ευρωομόλογα». Έχει διαφορετική προσέγγιση» δήλωσε ο συνεργάτης του.

O Ολάντ γνωρίζει ότι πολλοί Γάλλοι πολίτες πίστευαν ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε παραδοθεί στις απόψεις της Μέρκελ, ενώ παράλληλα έρχεται ενισχυμένος από το ρεύμα που ζητά ανάπτυξη και όχι μόνο λιτότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ολάντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς, αλλά όχι τεταμένες και παραδέχθηκε ότι μία χώρα απέρριψε την πρόταση για τα ευρωομόλογα πιο έντονα από ότι η Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις, πολλοί εκτιμούν ότι επειδή Ολάντ και Μέρκελ μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά -συγκρατημένοι δημοσίως και πιο ζεστοί στις προσωπικές τους στιγμές-, σε προσωπικό επίπεδο θα τα πάνε καλύτερα, από ότι η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Νικολά Σαρκοζί, του οποίου ο παρορμητικός χαρακτήρας την έφερνε πολλές φορές σε αμηχανία, εκτιμά το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: